Pohjois-Suomi

BirdLife: Myrsky tuhoaa uhanalaisten lintujen pesintöjä Perämerellä – tu­hou­tu­mis­vaa­ras­sa ovat etenkin ete­län­suo­sir­rin pesät

Veden alle jäänyttä kahlaajien pesimäniittyä Lumijoen Pitkällänokalla, Liminganlahdella. Tällä alueella pesii noin puolet Suomen kuudestakymmenestä eteläsuosirriparista. KUVA: Clemens Küpper
Pohjois-Suomi 31.5.2019 18:20
Katri Keskitalo

Parhaillaan Perämerellä riehuva myrsky on osoittautumassa tuhoisaksi monille rannoilla pesiville linnuille, tiedottaa BirdLife Suomi.

Yli metrin keskiarvon yläpuolelle noussut merivesi tulee tuhoamaan esimerkiksi erittäin uhanalaisen etelänsuosirrin pesinnät lähes täydellisesti. Etelänsuosirrin kanta on juuri saatu hienoiseen kasvuun aktiivisten hoitotoimien ansiosta, mutta myrskytuhojen yleistyminen uhkaa tehdä työn tyhjäksi, tiedotteessa kerrotaan.

– Vuonna 1994 alkaneiden kahlaajatutkimusten aikana myrskytulva on tuhonnut pesintöjä aiemmin vuosina 2009 ja 2015. Vaikka yksittäistä sääilmiötä ei voi laittaa ilmastonmuutoksen syyksi, on kriittisimpään pesimäaikaan osuvien myrskytulvien yleistyminen huolestuttavaa. Yksittäisen pesinnän nollavuoden etelänsuosirri vielä kestää, mutta usein toistuessaan ne vääjäämättä kääntävät kannan laskuun, kertoo tutkija Kari Koivula Oulun yliopistosta tiedotteessa.

Myös monilla muilla Perämeren rantaniityllä pesivillä kahlaajilla ja vesilinnuilla on juuri nyt haudontavaihe menossa. Mikäli vesi nousee niiden pesille, mitään ei ole tehtävissä.

Joillakin varhain pesivillä lajeilla, esimerkiksi töyhtöhyypillä ja merihanhilla, poikaset ovat jo kuoriutuneet ja ne säästyvät pahimmalta tuholta. Jotkut lajit, kuten tukkasotka, voivat tehdä uusintapesyeen. Sen onnistumistodennäköisyys ja koko on kuitenkin aina ensipesyettä pienempi. Useimmat kahlaajat eivät enää ehdi pesiä uudelleen vaan lähtevät syysmuutolle, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan Suomen tärkeimmät lintukosteikot, kuten Liminganlahti sekä Hailuodon ja Siikajoen lintuvedet sijaitsevat Perämeren alueella. Matalat vedet ja matalakasvuiset rantaniityt ovat optimaalisia pesimäympäristöjä useille uhanalaisille lintulajeille. Samalla alueet ovat kuitenkin alttiita erilaisille sään ääri-ilmiöille, etenkin kovan lännenpuoleisen tuulen ja syvän matalapaineen aiheuttamalle vedennousulle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Jos edes tuhoaisi räjähdysmäisesti leviävän, vieraslaji mermetson pesät, niin myrsky olisi onnen potku. Hyvä esimerkki erään noin neliökilometrin lammen kohtalo. Kalastuskunta hoiti lammen kalakantaa siikaistutuksin. Sitten tuli kesäksi kymmenkunta merimetsoa ja parin vuoden kuluttua lammen hyvä siikakanta oli muisto vain. Kun alettiin etsiä syitä, päädyttiin kaavaan: 10 merimetsoa x 100 päivää x 0,5 kg siianpoikasia = 500 kg.
Siis, jos istukkaat ovat 50 grammaisia, niitä olisi pitänyt olla 10000 kpl ruokkimaan nuo linnut. Kuitenkin tuon kokoiseen veteen voi panna vain 1000 -2000 kpl vuosittain, joten niiden täytyi syödä edellisten vuosienkin istukkaat. Lintuhan pystyy nielemään lähes puolikiloisen kalan. Näin selittyi hyvän siikaveden tuho yhdessä kesässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla, tämäkin laitetaan ilmastonmuutoksen piikkiin..! Kun ilmasto lämpenee niin sään ääri-ilmiöiden pitäisi vähentyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on luonnon laki, jotta jotkut kuolevat sukupuuttoon. On ollut jo ennen ihmiskuntaa. Ja tulee olemaan, minun mielestä on vain väärin, että joku eläin yritetään keinotekoisesti pelastaa sukupuutolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus löytyy Suomen Uutisista, jossa ilmastotieteen tosentti Matti Putkonen kertoo sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärät hukkuu. Sormelliset kaksijalkaiset kun vähenisi radikaalisti, niin silloin maapallolla voisi olla toivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois aika nostaa polttonesteiden veroja tän perusteella. Ihan sama suomalaisille ja suomalaiselle kulttuurille, Verotetaan hengiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöstä se on kun kaikkea nykyään tutkitaan. Ja sitten asioita tuntemattomat tekee tutkimuksista vääriä johtopäätöksiä. No on niitä myrskyjä ollut ennenkin ja elukoita kuollut myös. Kaikki on niin kuin pitääkin, ei mitään uutta maailman menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö taas laittaa yliopiston vesitutkijat koostamaan sopivaa raporttia muiden tutkimuksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on kai niitä myrskyjä ennenkin ollut, niin kuin sanottiin . Miten ne nyt menis sen kummemmin, Kyllä luonto huolehtii omistaan. Humpuukia koko ilmaston muuttuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en kyllä mitenkään näe tässä mitään syyllistämistä. Jos joku tuntee sellaista, niin oma pää kannattaa tutkituttaa. Ja eihän tuohon tarvita suurempaa ymmärrystä, että maapallon ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut koko teollisen ajan ihmisen toiminnan johdosta. Maapallon lämpötiloihin ja ilmastoon kokonaisuudessaan vaikuttaa moni tekijä, kuten Nikula toteaa. Myrskyjen lisääntyminen on meteorologien tilastoista nähtävissä. Voidaan me paeta vastuuta ja panna kaikki luonnon ja luojan piikkiin, itseämme ja jälkipolviamme petämme sillä pahemman kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa, ettet syyllistä minua tekemisistäsi. Vielä jos malttaisit olla käyttämättä me-muotoa puhuessasi vastuun pakenemisestasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryhmän uutisen julkaisija on " BirdLife"? Nämä umpitollot, provosoivat ja mielipiteitä muokkaavat uutiset pitää kieltää ...
Kaikki tähtää ilmastohysterian lietsomiseen jolla Vihreät lisäävät valtaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image