Pohjois-Suomi

Avi harkitsee katselmusten kuvaamisen rajoittamista - Talvivaarassa kuvaaminen häiritsi

Avi järjesti katselmuksen Talvivaaran purkuputkeen liittyen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 24.5.2015 9:33
Petri Hakkarainen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) harkitsee rajoittavansa oikeutta tallentaa kuvaa ja ääntä ympäristölupien käsittelyyn liittyvissä katselmustilaisuuksissa.

Avin mukaan Talvivaaran purkuputki-asiaan liittyvässä, helmikuussa Vuokatissa pidetyssä katselmustilaisuudessa kuvaaminen häiritsi tilaisuutta.

Mikäli kieltolinjalle päädytään, kameroilla ei mahdollisesti olisi asiaa esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalaan tai Viinivaaran pohjavesihankkeeseen liittyviin katselmuksiin.

– Saimme purkuputkeen liittyen yli 500 kirjelmää. Kuitenkin katselmustilaisuudessa asianosaisia oli paikalla melko vähän. Näyttää ilmeiseltä, että esimerkiksi omista korvausvaatimuksista puhuminen on monella vaikeaa, jos häntä samalla kuvataan.

– Hallintolain 38. pykälän mukaan viranomainen voi rajoittaa yleisön pääsyä katselmukseen, jos se on tarpeen asian laadun tai katselmuksen kohteena olevan toiminnan luonteen vuoksi.

Lue lisää 24.05.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Rajatkaa yksityisten kuvaamiset pois. Jos kokonaan estetään, ei epäkohdat tule koskaan julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole päässyt paikalle pitkän matkan vuoksi. Nuasjärvellä ja Oulujärvellä on paljon kesäasukkaita, jotka asuvat muualla, pitkien matkojen päässä. Kuvat katselmuksista eivät olisi minua häirinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omista korvausvaatimuksista puhumisen kuvaus ei ole ongelmallista, eikä haittaa puhujaa. Sen sijaan jos virkamiesbyrokraattien ympäripyöreät ja joskus harhaanjohtavat "kapulakielivastaukset" taltioituivat kameroihin ja nauhureihin myöhemminkin referoitaviksi on pelottava, suut tukkiva asia. Ylimielisyys ja jopa vastaajien ammattitaidottomuus paljastuu ikävästi. Olemme kokeneet naureskeleviä ja nolaavia vastauksia huolestuneitten maanomistajien tai muuten asianomaisten esittämiin huolenaiheisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaisten suoranaista saamattomuutta ja osaamattomuutta kyseisellä alalla. Ennenkuulumatonta, salaiset oikeudenkäynnitkö on tulossa kuviin. Päinvastoin laajat screenit ja vastaava toisto kaikille halukkaille asiaa seuraaville. Eikö se julkisuus tämän ruotsalaisten naisministerin mukaan ole perustuslaissakin turvattu oikeus meille alamaisille. Kylöä vatulpidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätökset avissa eivät perustu lakiin vaan ohjailuun. Putkiasiassa olisi syytä harkita virkavirhe kanteen nostamista oikeusasiamiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas noloa toimintaa AVIlta. Vai että oikein kuvauksien rajoittamista. Onko ihmisoikeudet ja Suomen laki AVI:lle tuttuja asioita? Kyllä nykypäivään on pyrittävä avoimuuteen. Jos ei siihen kykene niin jokin on selvästi pielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salassa ja piilossa meidän virkamiehet ja naiset tekee päätöksiä. Tsaarin aikainen virkamieskoneisto pyörii vielä nykyäänkin tai ainakin siihen suuntaan nämä ympäristöneuvokset haluavat mennä.... No muistissa on ketkä Talvivaara päätökset ovat tehneet. Ei unohdu ihan heti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Son poika oikein ettei kuvata tai äänitetä. Voi levitä väärää tietoa paitti että nämä lunastustoimitukset on viranpuolesta hoidettuja ja ei siellä ole juurikaan hyötyä edes asianosaisten olla läsnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallintolain 38. pykälän mukaan viranomainen voi rajoittaa yleisön pääsyä katselmukseen", niin koskee pääsyä, muttei kuvaamista. Kuvaaminen on sallittua julkisissa tilaisuuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiritseehän se, parempi olisi ettei tuonne päästettäisi ketään ulkopuolisia ja annettaisiin touhuta rauhassa. Jos Talvivaara kerran vakuuttaa kaiken olevan kunnossa niin uskottava on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mekin olimme siinä 500 kirjelmän kirjoittaneiden joukossa. Helppo on sanoa, että ei oltu katselmustilaisuudessa. On vaikeata lähteä ajamaan 600 km sivu työpäivänä. Yle areenasta katsottiin työpaikan tauoilla mitä voitiin. Onpa kaukaa haettu avin näkemys. Onko tieto itseä koskevassa asiassa väärin. Hyvä kun kuvasitte!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipähän kukaan tervejärkinen ole talvivaaran lupien kanssa missään tekemisissä , itsesuojeluvaiston pitää toimia onhan heillä perheitä ym, joihin voi kohdistua paineita .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta kans neuvostomeininki sopii hyvin nyt kun hallitusksessa on taantumukselliset voimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AVI jätti Sotkamon tilaisuuteen nolosti kutsumatta suurimman osan viemäriputken tulevista haitankärsijöistä. Avoimuutta virkakoneisto tarvitsee, eikä rajoitettua tiedottamista, jolla kielletään kansalaisten osallistuminen tällaisiin tilaisuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta päättävät pääsee tällä kuin koira veräjästä, päätöksen on tehnyt vain virasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyse on suuren mittakaavan asioista, jotka koskettavat suurta ihmisryhmää, niin kyllä silloin aiheeseen liittyviä katselmuksia on voitava äänittää ja kuvata. Toimittaja ja viime kädessä päätoimittaja sanovat, mikä on julkaistavaa tietoa. Eli vastuu tietojen julkaisusta on medialla. Näinhän asia on esimerkiksi rikosuutisoinnissa, johon löytyy hyvät ohjeistukset Journalistin ohjeissa. Kaikki mikä on julkista -- toimittajan nähtävissä ja kuultavissa -- ei kuitenkaan kaikilta osin ole julkaistavaa tietoa. Suomalaiset toimittajat ja media ovat hyvinkin vastuunsa tuntevia, mutta toki silloin tällöin virheitä ja ylilyöntejä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran tapauksessa kuvaaminen ja videointi on ollut lähes ainoa tapa saada dokumentoitua totuus kokousten ja tilaisuuksien kulusta.
Puolue- ja rahoituskannaltaan erilaiset mediat ovat pyrkineet muokkaamaan usein "uutisensa" hyvinkin harhauttaviksi, aivan kuin itänaapurissamme.
Miten pystyy osoittamaan "uutiset" vääristellyiksi, jos tilaisuuksista ei ole esim. videonauhoitetta.

Ja sitten vielä dokumenteista ja "dokumenteista":
Näkyy noista tilaisuuksista kuvattuja videoita liitetyn ns. dokumentteihinkin, mutta millä tavalla?!
Pahimmillaan jonkun puheenvuoro on irrotettu asiayhteydestä ja sitten liitetty "dokumenttiin" leikattuna antamaan täysin päinvastainen kuva asioiden kulusta tilaisuudessa. Tämäkin on nähty, ja oikein tv:ssä esitetyssä "Talvivaara-dokumentissa".

P.S. Olisiko kaikkien 500 valittajan pitänyt ottaa vapaapäivä töistä ja matkustaa Sotkamon ko. tilaisuuteen?
Suurin osa paikallaolleista olikin talvivaaralaisia, eläkeläisiä ja virkamiehiä. Talvivaaralaiset ja virkamiehet olivat palkallisella tytömatkalla, lähes kaikki muut joutuivat kustantamaan reissunsa itse.
Videointi tilaisuudesta palveli ja palvelee erittäin hyvin juuri noita "paikanpaalle" pääsemättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image