Pohjois-Suomi

As­tian­pe­su­ko­ne kärähti Keminmaassa maanantaina – ­Pe­las­tus­lai­tos muistuttaa kodinkoneiden sään­nöl­li­ses­tä uusimisesta

Pohjois-Suomi 22.7.2019 19:49
Vilma Romsi

Lapin pelastuslaitos sai hälytyksen rakennuspalosta Keminmaassa maanantaina kello kuuden jälkeen, kun vanha astianpesukone oli kärähtänyt rivitaloasunnossa. Tapaus ei ehtinyt aiheuttaa henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

– Astianpesukone kuljetettiin pihalle ja asunto tuuletettiin. Savuvahingotkin näyttivät jäävän vähäisiksi, päivystävä palomestari Ilkka Koskela kertoo.

Koskela muistuttaa, että kodinkoneet on tärkeää uusia säännöllisin väliajoin.

– Astianpesukoneet ovat yleinen hälytysten aiheuttaja. Kodinkoneiden kuntoa pitäisi tarkkailla, ja kun niille kertyy ikää, pitäisi suosiolla miettiä niiden vaihtamista uusiin. Astianpesukone ei kestä kymmeniä vuosia.

Astianpesukoneita ei Koskelan mukaan pitäisi myöskään jättää pyörimään yksinään.

– Kotona on hyvä olla silloin, kun kodinkoneet ovat päällä. Jos kone kärähtää tai syttyy palamaan, suuri apu on yleensä katkaista siitä sähköt.

MAINOS

Kommentoi

Jos suunnittelee ja tekee oikein, kunnon materiaaleista eikä hölmöile, ensimmäistä remonttia voi suunnitella 60-70 vuoden kuluttua. Muovit, nykymaalit, liimat, tasoitteet, kipsit- ja lastulevyt ovat roskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Astianpesukone ja induktioliesi kestivät viisi vuotta sekä uuni seitsemän vuotta. Eivätkä edes olleet mitään halpiksia. Olisko pitänyt uusia nopeammin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on siis oikea käyttöikä, kun kodinkoneet täytyy uusia herra palomestari? Olisiko parempi kehottaa ihmisiä tarkistamaan vanhat sähköt kuntoon ensin mm. laittamalla vikavirtasuojatut pistorasiat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on käytössä 1985 ostettu pyykinpesukone, toimii täysin. Vaikka silloin sen käytettynä ostinkin. Enkä toimivaa konetta rupea vaihtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköliesi vuodelta 1958, ei sisällä mitään palavia osia. Metallia ja keramiikkaa. Vain sisäänmenevässä kumikaapelissa teoreettinen palomahdollisuus, siksi uusittu. Nappulat ja kahvat kertamuovia. Imuroitu ja pyyhitty sisukset, sekä sähköliitokset kiristetty 10 vuoden välein. Molemmat hohtolamput uusittu ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten, kun toinen sammui. Toimii kuin uusi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä ostan uuden koneen sitten, kun entinen rikkoutuu. Muuhun ei ole varaa ja se turhaan vaihtaminen ei ole ekologista. Nykyään koneet tehdään usein tahallaan rikkoutuviksi tietyn käyttötuntimäärän jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 vuotta vanhan laitteen voi kierrättää missä tahansa elektroniikka liikkeessä ja samalla kun ostaa uuden säästää luontoa pienemmän veden ja sähkön kulutuksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa saako sen uuden vaan vaihtaa vanhaan ja rahaa ei tarvi käyttää? Muunlaiseen ostomalliin ei ole monella varaa. Ostasin teslan ja kaikki vähävirtasimmat koneet jos rahat piisais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä nykyiset ekokoneet pesee astioita ja pyykkejä 3 tuntia kun tällä hetkellä meillä käytössä olevat yli 20v koneet pesee noin tunnissa. Ei kiitos. Eihän sitä työpäivän jälkeen voi edes kaupassa käydä jos pitää ilta koneiden vieressä kytätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
34
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
16
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image