Pohjois-Suomi

As­tian­pe­su­ko­ne kärähti Keminmaassa maanantaina – ­Pe­las­tus­lai­tos muistuttaa kodinkoneiden sään­nöl­li­ses­tä uusimisesta

Pohjois-Suomi 22.7.2019 19:49
Vilma Romsi

Lapin pelastuslaitos sai hälytyksen rakennuspalosta Keminmaassa maanantaina kello kuuden jälkeen, kun vanha astianpesukone oli kärähtänyt rivitaloasunnossa. Tapaus ei ehtinyt aiheuttaa henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

– Astianpesukone kuljetettiin pihalle ja asunto tuuletettiin. Savuvahingotkin näyttivät jäävän vähäisiksi, päivystävä palomestari Ilkka Koskela kertoo.

Koskela muistuttaa, että kodinkoneet on tärkeää uusia säännöllisin väliajoin.

– Astianpesukoneet ovat yleinen hälytysten aiheuttaja. Kodinkoneiden kuntoa pitäisi tarkkailla, ja kun niille kertyy ikää, pitäisi suosiolla miettiä niiden vaihtamista uusiin. Astianpesukone ei kestä kymmeniä vuosia.

Astianpesukoneita ei Koskelan mukaan pitäisi myöskään jättää pyörimään yksinään.

– Kotona on hyvä olla silloin, kun kodinkoneet ovat päällä. Jos kone kärähtää tai syttyy palamaan, suuri apu on yleensä katkaista siitä sähköt.

MAINOS

Kommentoi

Jos suunnittelee ja tekee oikein, kunnon materiaaleista eikä hölmöile, ensimmäistä remonttia voi suunnitella 60-70 vuoden kuluttua. Muovit, nykymaalit, liimat, tasoitteet, kipsit- ja lastulevyt ovat roskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Astianpesukone ja induktioliesi kestivät viisi vuotta sekä uuni seitsemän vuotta. Eivätkä edes olleet mitään halpiksia. Olisko pitänyt uusia nopeammin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on siis oikea käyttöikä, kun kodinkoneet täytyy uusia herra palomestari? Olisiko parempi kehottaa ihmisiä tarkistamaan vanhat sähköt kuntoon ensin mm. laittamalla vikavirtasuojatut pistorasiat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on käytössä 1985 ostettu pyykinpesukone, toimii täysin. Vaikka silloin sen käytettynä ostinkin. Enkä toimivaa konetta rupea vaihtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköliesi vuodelta 1958, ei sisällä mitään palavia osia. Metallia ja keramiikkaa. Vain sisäänmenevässä kumikaapelissa teoreettinen palomahdollisuus, siksi uusittu. Nappulat ja kahvat kertamuovia. Imuroitu ja pyyhitty sisukset, sekä sähköliitokset kiristetty 10 vuoden välein. Molemmat hohtolamput uusittu ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten, kun toinen sammui. Toimii kuin uusi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä ostan uuden koneen sitten, kun entinen rikkoutuu. Muuhun ei ole varaa ja se turhaan vaihtaminen ei ole ekologista. Nykyään koneet tehdään usein tahallaan rikkoutuviksi tietyn käyttötuntimäärän jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 vuotta vanhan laitteen voi kierrättää missä tahansa elektroniikka liikkeessä ja samalla kun ostaa uuden säästää luontoa pienemmän veden ja sähkön kulutuksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa saako sen uuden vaan vaihtaa vanhaan ja rahaa ei tarvi käyttää? Muunlaiseen ostomalliin ei ole monella varaa. Ostasin teslan ja kaikki vähävirtasimmat koneet jos rahat piisais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä nykyiset ekokoneet pesee astioita ja pyykkejä 3 tuntia kun tällä hetkellä meillä käytössä olevat yli 20v koneet pesee noin tunnissa. Ei kiitos. Eihän sitä työpäivän jälkeen voi edes kaupassa käydä jos pitää ilta koneiden vieressä kytätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
55
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
22
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
18
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image