Pohjois-Suomi

As­tian­pe­su­ko­ne kärähti Keminmaassa maanantaina – ­Pe­las­tus­lai­tos muistuttaa kodinkoneiden sään­nöl­li­ses­tä uusimisesta

Pohjois-Suomi 22.7.2019 19:49
Vilma Romsi

Lapin pelastuslaitos sai hälytyksen rakennuspalosta Keminmaassa maanantaina kello kuuden jälkeen, kun vanha astianpesukone oli kärähtänyt rivitaloasunnossa. Tapaus ei ehtinyt aiheuttaa henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

– Astianpesukone kuljetettiin pihalle ja asunto tuuletettiin. Savuvahingotkin näyttivät jäävän vähäisiksi, päivystävä palomestari Ilkka Koskela kertoo.

Koskela muistuttaa, että kodinkoneet on tärkeää uusia säännöllisin väliajoin.

– Astianpesukoneet ovat yleinen hälytysten aiheuttaja. Kodinkoneiden kuntoa pitäisi tarkkailla, ja kun niille kertyy ikää, pitäisi suosiolla miettiä niiden vaihtamista uusiin. Astianpesukone ei kestä kymmeniä vuosia.

Astianpesukoneita ei Koskelan mukaan pitäisi myöskään jättää pyörimään yksinään.

– Kotona on hyvä olla silloin, kun kodinkoneet ovat päällä. Jos kone kärähtää tai syttyy palamaan, suuri apu on yleensä katkaista siitä sähköt.

MAINOS

Kommentoi

Jos suunnittelee ja tekee oikein, kunnon materiaaleista eikä hölmöile, ensimmäistä remonttia voi suunnitella 60-70 vuoden kuluttua. Muovit, nykymaalit, liimat, tasoitteet, kipsit- ja lastulevyt ovat roskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Astianpesukone ja induktioliesi kestivät viisi vuotta sekä uuni seitsemän vuotta. Eivätkä edes olleet mitään halpiksia. Olisko pitänyt uusia nopeammin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on siis oikea käyttöikä, kun kodinkoneet täytyy uusia herra palomestari? Olisiko parempi kehottaa ihmisiä tarkistamaan vanhat sähköt kuntoon ensin mm. laittamalla vikavirtasuojatut pistorasiat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on käytössä 1985 ostettu pyykinpesukone, toimii täysin. Vaikka silloin sen käytettynä ostinkin. Enkä toimivaa konetta rupea vaihtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköliesi vuodelta 1958, ei sisällä mitään palavia osia. Metallia ja keramiikkaa. Vain sisäänmenevässä kumikaapelissa teoreettinen palomahdollisuus, siksi uusittu. Nappulat ja kahvat kertamuovia. Imuroitu ja pyyhitty sisukset, sekä sähköliitokset kiristetty 10 vuoden välein. Molemmat hohtolamput uusittu ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten, kun toinen sammui. Toimii kuin uusi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä ostan uuden koneen sitten, kun entinen rikkoutuu. Muuhun ei ole varaa ja se turhaan vaihtaminen ei ole ekologista. Nykyään koneet tehdään usein tahallaan rikkoutuviksi tietyn käyttötuntimäärän jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 vuotta vanhan laitteen voi kierrättää missä tahansa elektroniikka liikkeessä ja samalla kun ostaa uuden säästää luontoa pienemmän veden ja sähkön kulutuksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa saako sen uuden vaan vaihtaa vanhaan ja rahaa ei tarvi käyttää? Muunlaiseen ostomalliin ei ole monella varaa. Ostasin teslan ja kaikki vähävirtasimmat koneet jos rahat piisais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä nykyiset ekokoneet pesee astioita ja pyykkejä 3 tuntia kun tällä hetkellä meillä käytössä olevat yli 20v koneet pesee noin tunnissa. Ei kiitos. Eihän sitä työpäivän jälkeen voi edes kaupassa käydä jos pitää ilta koneiden vieressä kytätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image