Pohjois-Suomi

Apuraha takaisin lap­si­sek­si­tuo­mion vuoksi

Pohjois-Suomi 29.4.2005 0:00
Siina Välimaa
Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta harkitsee tunnetun saamelaiskirjailijan lastenkirjaan saaman apurahan peruuttamista Rovaniemen hovioikeudessa lapsiseksistä langetetun vankeustuomion vuoksi.

Asiaan on puuttunut myös opetusministeriö, joka antaa rahat saamelaiskirjallisuuteen saamelaiskäräjien jaettavaksi. Kyse on tämän vuoden 4 000 euron apurahasta, jota ei ole vielä tilitetty.

Useita kirjoja saameksi ja suomeksi kirjoittanut 64-vuotias karigasniemeläinen Eino Guttorm tuomittiin hovioikeudessa 7- ja 10-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus alensi Lapin käräjäoikeuden tuomion, mutta tuomittu aikoo pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Tyttöjen hyväksikäyttöä on sattunut useita kertoja.

Suunnittelija Mikko Cortés-Téllez opetusministeriöstä oli torstaina yhteydessä saamelaiskäräjien kulttuurilautakuntaan, joka käsittelee asiaa 6. toukokuuta pidettävässä kokouksessa. Hän sanoo, että kirjailijan toiminnan ja apurahan perusteiden välillä on selvä ristiriita. Opetusministeriössä odotetaan kulttuurilautakunnan päätöstä ja katsotaan sen jälkeen, onko tarvetta puuttua vielä asiaan.

Tapauksen aiheuttamasta shokista selvinnyt kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jouni Jomppanen sanoo olleensa täysin tietämätön koko asiasta.

"Ensiksi tuli mieleen, miten lapset tästä selviävät", sanoi Jomppanen. Hän pitää asiaa vakavana ja on valmis perumaan apurahapäätöksen.

Saamelaiskäräjät on tukenut Guttormia useana vuonna, koska häntä on pidetty valovoimaisena saamelaiskirjailijana. Viime vuonna hän sai 3 550 euron apurahan.

Valtion avustuslain mukaan apuraha voidaan perua, jos hakemuksessa on annettu vääriä tietoja tai apuraha on käytetty toisiin tarkoituksiin. Lapin läänin taidetoimikunnan pääsihteeri Kari Laine ja suunnittelija Cort´es-Te´llez eivät tiedä, että apurahaa olisi peruttu rikostuomion vuoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image