Pohjois-Suomi

Ammattitaito karttuu umpihangessa

Pohjois-Karjalan miehet Jaakko Saaristo (vas.), Ari Komulainen, Rauno Kinnunen ja Antti Ticklén puolustavat Metsähallituksen ja Rajavartiolaitoksen värejä umpihankihiihdon MM-kisoissa.
Pohjois-Suomi 8.2.2009 0:00
Heikki Ketola
Pakkasta liki parikymmentä astetta, puuskaista itätuulta, heikkoa lumisadetta, nietokset maastossa parhaimmillaan 80 sentin vahvuiset.

Siinä puitteet, kun 12:nnen kerran Pudasjärvellä järjestettävän umpihankihiihdon MM-kilpailun osanottajat sauvoivat lauantaiaamuna taipaleelleen Pikku-Syötteen huipulta.

Matkaan lähti runsaat 300 kilpailijaa 89:stä joukkueesta sekä parikymmentä yksilösarjassa kisaavaa.Ensin katsellaan,
sitten kaikki peliin


Vajaan tunnin kuluttua ensimmäiset reppuselkäiset alkoivat ilmestyä Syötteen kansallispuiston luontokeskuksessa olevalle tehtävärastille. Heidän joukossaan oli Metsähallitus/Raja -joukkue, jossa hiihtävät Metsähallituksen erätarkastaja Jaakko Saaristo sekä rajavartijat Rauno Kinnunen, Antti Ticklén ja Ari Komulainen.

"Tämä on meille oikeastaan ammattitaidon ylläpitoa", porukan johtaja Saaristo veisteli.

Saaristo on kisan yksi konkareista, sillä yhtään koitosta miehellä ei ole jäänyt vielä väliin.

"Vähän vaikealta tuntuu nyt, ehkä tähän on jo liikaa tottunut", hän naurahti.

Rauno Kinnunen on Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan joukkueen ainoa ensikertalainen. Hän pääsi mukaan "kovien karsintojen jälkeen", kuten Jaakko Saaristo asian ilmaisi.

Kinnunen ei epäröinyt lähteä kisaan, sillä ainakin kunto koitokseen pitäisi riittää. Siitä hänellä on näyttönä kahden suden kiinni hiihtäminen kotimaisemissa. "Erävaelluskisoihin on tullut aikaisemmin osallistuttua. Katotaan nyt tämäkin koitos. Uutta kokemusta karttuu", Kinnunen tuumi.

Joukkue ei ole laatinut erityisempää taktiikkaa kisaa varten.

"Otetaan ensimmäinen päivä rauhallisesti ja hankitaan mahdollisimman paljon pisteitä kaikki vapaaehtoisetkin rastit kiertämällä. Sunnuntaina pannaan sitten hiihdossa kaikki peliin", Antti Ticklén selvitti.

Lauantaina joukkueilla ja muilla kilpailijoilla oli kymmenen tuntia aikaa käydä tehtävärastit läpi.Kisa pitää
asemansa


Pudasjärven Urheilijoiden järjestämä kilpailu on säilyttänyt asemansa vuodesta toiseen. Osanottajamäärä on vakiintunut runsaaseen 330-350:een kilpailijaan.

"Halutaan olla luonnossa samanhenkisten kanssa ja kilpailla ennen kaikkea itseään vastaan", kilpailun sihteeri Marko Koivula selittää tapahtuman suosiota.

Koivulan mukaan kisan voitosta saapuu kamppailemaan vuosittain tosissaan vain parisenkymmentä joukkuetta. Enemmistölle tärkeintä on luonto ja itsensä testaaminen talvisissa oloissa.

Kisajärjestäjä on palkinnut tapahtumaan kymmenen kertaa osallistuneet erityisellä umpihankineuvoksen tittelillä. Arvonimen on saanut kahden viimeisimmän vuoden aikana jo 25 henkilöä ja määrä kasvaa taas seitsemällä.

Uusien neuvosten joukossa ovat nyt myös ensimmäiset naiset, oululaiset Anja Koskenniska ja Raija Vilppola. Umpineuvoksettaret kilpailevat Owla-nimisessä joukkueessa, jonka kolme muutakin jäsentä ovat kotoisin Oulusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

AIVAN JOUTAVAN PÄIVÄINEN TAPAHTUMA. MIKÄ IHMEEN AMMATTITAITO MUKA KARTTUU TÄLLÄSESSÄ HÖPÖ HOMMASSA.MINÄ OLEN HIIHDELLY 40 VUOTTA EIKÄ MIKÄÄN AMMATTITAITO OLE KARTTUNUT SINÄ AIKANA KYLLÄ NE PITÄÄ MUUTEN HOMMATA. TÄLLÄISET TAPAHTUMAT PITÄÄ VIEDÄ SIPERIAAN JA OLLA KUUKAUSI PUTKEEN JA HOMMATA RUOKA JA JUOMA METSÄSTÄ NIIN VIELÄKÖ PUHUVAT ETTÄ AMMATTITAITO KARTTUU.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuodet ovat olleet lupsakoita ilmojen suhteen, nyt on arktiset olosuhteet ja luntakin riittävästi taitojen testaamiseen. Toivotaan että osallistujat hiihtävät maaliin asti yhtä kokemusta rikkaampina. Järjestäjille kiitos siitä että olette pitäneet turhan krääsän ja markkinahumun poissa tapahtumasta. Tarvitaan vain upea luonto ja luonnonrauha tällaiseen tapahtumaan. Toivottavasti saamme tulevinakin vuosina seurata umpparihiihtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen joutunut hiihtämään lapsena ja nuorukaisena niin paljon umpihangessa ettei se enää kiinnosta pätkääkään,anteeksi,sen verran kuitenkin että kommentoin tätä juttua.Umpihangessa hiihtämiset tapahtuivat Koillismaalla,elikkä Taivalkoskella,Posiolla ja,kas kummaa,myös Pudasjärvellä,aika lähellä missä joutilaat nyt hiihtävät mestaruuksista.Höpö hommaa,tuumiskelen itsekseni,ja olen erittäin iloinen ettei tarvitse enää näillä ikävuosillani tarpoa hangessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hieno tapahtuma! Hienoa että tällaisia järjestetään. Olen kuullut että järjestelyt pelaavat ja olosuhteet ovat sopivan haastavat extreme-lajille.:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:38
Oulun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin 1870 hakijaa – hakemuksia tuli sadasta maasta
15:32
Oulun viestintäjohtajan virasta kilpailee enää kolme hakijaa – Päivi Laajala tekee päätöksensä helmikuussa
14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
69
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
55
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
54
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
37
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
33
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
26
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image