Pohjois-Suomi

Ainakin kolme koulua kiinni Haapavedellä

Pohjois-Suomi 23.3.2005 8:09
Liisa Lehto-Peippo
"Koko loppukevät on pilalla", huokaisevat Ojakylän koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja koulun keittäjä-siivooja Sinikka Ojapelto ja vt. rehtori Sari Karihtala kuultuaan Haapaveden kaupungin kouluverkkoselvityksen lopputuloksen tiistaina. Esityksen mukaan koulunkäynti loppuu ensi syksynä Ojakylällä ja Karhukankaalla ja kahden vuoden päästä Kytökylällä.

Uhanalaisena on vielä Humalojan koulu. Siellä ei tehdä alkaneella valtuustokaudella laajaa remonttia. Koulua käydään niin kauan, kun kiinteistön kunto sen sallii.

Ojakylän oppilaat, jotka aiotaan ohjata ensi syksynä lähes 20 kilometrin päähän keskustan kouluihin, ovat asiasta vielä onnellisen tietämättömiä.

"Onneksi saatiin myyjäiset pidetyiksi. Jos koulun lakkauttaminen olisi ollut tiedossa, kukaan ei olisi ostanut mitään. Nytpähän saadaan kunnon kevätretki", Ojapelto ja Karihtala kiittelevät.

Koulun lakkauttaminen kuihduttaa heidän mielestään kylän.

"Kaikki harrastusmahdollisuudetkin katoavat. Kyläyhdistys on pieni. Sillä ei ole mahdollisuutta ostaa koulua", Sinikka Ojapelto pahoittelee.

Kouluverkkotyöryhmän mukaan koulun lopetettua toimintansa koulukiinteistö myydään tai puretaan.

Työryhmän esitys on ensimmäinen seuraus Haapaveden talouden tasapainottamisohjelmasta, jossa kaikki alat kammataan läpi. Esityksiä tulee käsittelyyn ensi kuun aikana muun muassa päivähoidosta, vanhustenhuollosta, kiinteistöjen kunnossapidosta ja erikoissairaanhoidosta.

Kaupungin taloudellinen tilanne on kaupunginjohtaja Jouko Luukkosen mukaan heikko ja heikentyy edelleen.

"Tämän vuoden talousarviossa vuosikate on nipin napin plussalla. Tulevaisuudessa investointien määrä lähentelee 1,5 miljoonaa euroa. Sen suuruinen vuosikatteen pitäisi vähintään olla. Muuten kaupunki velkaantuu."Ikäviä päätöksiä


"Kouluverkko ei ole ainoa vaikea asia. Joudumme tekemään pääsääntöisesti ikäviä päätöksiä", Luukkonen valittelee.

Kouluverkkoa aiotaan supistaa jo ensi syksynä. Koulujen lakkauttamisesta päättää valtuusto. Päätökset asiasta aiotaan tehdä toukokuun alkupuolella kansalaiskeskustelujen jälkeen.

Kouluverkkotyöryhmän selvityksen mukaan ala-asteiden oppilasmäärä putoaa syksyyn 2009 mennessä 74 oppilaalla. Lähes kaikilla kouluilla oppilasmäärä on laskeva, vain parilla koululla se pysyy tasaisena. Kun oppilasmäärä vähenee, se vaikuttaa myös kaupungin talouteen. Lisäksi valtionosuusjärjestelmästä niin sanottu pienten koulujen kerroin poistuu.

Lakkautettaviksi esitetyt koulut ovat pienimpiä. Ilman esikoululaisia ensi syksynä Ojakylällä olisi 22 ja Karhukankaalla 15 oppilasta. Kytökylällä heitä on 31, mutta määrä laskee 26:een vuonna 2007.

Sulkemalla Ojakylän ja Karhukankaan koulut saavutetaan 141 000 euron säästö vuodessa. Kytökylän koulun lakkauttamisesta on laskettu koituvan säästöä noin 91 000 euroa.

Kaupunginjohtaja ennakoi, että kouluverkkoa joudutaan tarkastelemaan vielä seuraavallakin valtuustokaudella. "Kouluverkko on tulevienkin ratkaisujen jälkeen tiheähkö, mutta näillä oppilasmäärillä toimiva."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
189
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image