Pohjois-Suomi

Ahmed Ladarsi vie mämmin ilosanomaa

Ahmed Ladarsi tietää, mitä kaikkea mämmistä saa aikaan. Marjo Mustanhoja seuraa, kun valkosuklaata sulatetaan tryffeleitä varten. KUVA: Arja Päivärinta
Pohjois-Suomi 20.2.2009 0:00
Arja Päivärinta
Tuoksu opastaa perille. Nora-instituutin opetuskeittiössä käy niin kova hyörinä, että sekaan on vaikea päästä. Mämmiä on uunissa, pöydällä ja kakkuvuoissa.

Ahmed Ladarsi pyörii oppilaiden joukossa kuin hyrrä. Hänellä näyttää olevan silmät selässäkin, sillä hän ehtii joka paikkaan, vaikka työn alla on samaan aikaan monta eri ruokalajia.


Ladarsi on tullut päiväksi
kertomaan ja näyttämään, mihin kaikkeen suomalaisesta mämmistä on. Niinpä mämmi itsessään on tehty jo aamutuimaan ja nyt siitä jalostetaan "suolaista ja makeaa", kuten maestron määritelmä kuuluu.

Suolaisiin kuuluvat ainakin mämmileipä ja Brie- ja camembert-juustoilla höystetty quiche eli piirakka. Makeaa edustavat mämmikakku, mämmipohjainen rahkakakku ja mämmitryffelit.

Jos tässä ei ole riittävästi vaihtoehtoja, Ladarsi kaivaa esille Mämmi-kirjan, jonka hän julkaisi viime vuonna. Siinä on kaiken mahdollisen mämmitietouden lisäksi hänen 80 parasta ohjettaan, joissa mämmi on yhtenä ainesosana.

"Mämmi on ainoa aito suomalainen perinneruoka. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän muunnelmia kansainvälisesti tunnetuista ruuista. Mämmiä ei valmisteta missään muualla kuin Suomessa", Ladarsi sanoo.

Koska kyseessä on näin ainutlaatuinen tuote, Vuonna 2004 perustettu Suomen Mämmiseura, jonka puheenjohtaja Ladarsi on, aikoo toimittaa mämmin maailmanmaineeseen esittelemällä sen Shanghain maailmannäyttelyssä ensi vuonna.

Vitsistä alkanut rakkaus mämmiin on ollut kestävää laatua. Ahmed Ladarsi tuli Italian Helsingin-lähetystöön keittiömestariksi vuonna 1977. Totta kai tunisialaismiehellä maistatettiin mämmiä.

"Kokin ei parane olla ennakkoluuloinen. Maistoin ja myös pidin siitä heti."

Ladarsi on toiminut mämmin apostolina pitkään. Monet radio- ja televisioesiintymiset erityisesti pääsiäisen tienoilla ovat levittäneet mämmin ilosanomaa.

Mämmi jakaa edelleen mielipiteet. Siitä pidetään tai sitten ei.

"Ennakkoluuloja aiheuttaa yhtä paljon ulkonäkö kuin maku. Mämmi ei saisi maistua kitkerälle. Pomeranssinkuori ei ole aito suomalainen mauste, joten en käytä sitä mämmissä".

Nykyisin Ladarsi työskentelee opistoisäntänä ja keramiikan opettajana Vantaan Aikuisopistossa. Kokin työt hän jättänyt, mutta käy yhä opettamassa mämmitietoutta.

"Kokin ammatti on stressaavaa. Kokin pitää olla hyvällä tuulella ja rakastaa työtään. En koskaan ajattele ruuan terveellisyyttä, maku on minulle tärkeintä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image