Pohjois-Suomi

Agg­res­sii­vi­nen susi hyökkäili naista ja koiraa kohden Rantsilassa – poliisi määräsi asutuksen lähellä liikkuvat sudet kar­ko­tet­ta­vak­si

Tietä ylittävä susi kuvattiin toissa sunnuntaina puoliltapäivin Rantsilassa Jylhänrannantiellä. Tiedossa ei ole, onko kyseessä sama yksilö, jonka koiraa ulkoiluttanut nainen oli havainnut. KUVA: Sari Mikkola
Pohjois-Suomi 27.11.2019 13:11 | Päivitetty 27.11.2019 14:42
Sari Kih­nu­la

Po­lii­si­par­tio kävi tiistaina var­mis­ta­mas­sa jäl­kien pe­rus­teel­la Rantsilan Ke­rä­län­ky­läs­tä aggressii­vi­ses­ta su­des­ta teh­dyn il­moi­tuk­sen.

Täl­lä het­kel­lä po­lii­si miet­tii mah­dol­li­sia toi­men­pi­tei­tä sut­ta koh­taan. Toi­men­pi­de­lis­tal­la on muun mu­as­sa su­den kar­kot­ta­mis­mah­dol­li­suus.

Sii­ka­jo­ki­laak­son riis­tan­hoi­to­yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja An­te­ro Niva ar­ve­lee, et­tä mah­do­ton­ta ei ole, et­tä vii­me viik­koi­na tois­tu­vas­ti Rant­si­las­sa, kah­ta puol­ta Sii­ka­jo­kea näyt­täy­ty­neen ja pi­ha­pii­rei­hin käyn­neis­tään jäl­kiä jät­tä­neen su­den pois­ta­mi­seen saa­tai­siin va­hin­ko­pe­rus­tei­nen kaa­to­lu­pa.

Vir­ka­val­ta kut­sut­tiin Rant­si­las­sa apuun, kun koi­raa pel­lol­la, noin sa­dan met­rin pääs­sä pi­has­ta ul­koi­lut­ta­mas­sa ol­lut nai­nen oli ha­vain­nut su­den.

Susi oli käyt­täy­ty­nyt ag­g­res­sii­vi­ses­ti ja hyök­käil­lyt nais­ta ja koi­raa koh­den, mut­ta kään­ty­nyt pois nai­sen me­lu­tes­sa ja hui­to­es­sa sut­ta kar­kot­taak­seen.

Rant­si­las­sa myös Sa­va­lo­jal­la on teh­ty use­am­man yön jäl­keen ha­vain­to­ja pi­ha­pii­ris­sä eläin­suo­jas­sa käy­neen su­den jäl­jis­tä.

– Ei tämä täm­mö­nen peli ve­te­le. Jos ha­lu­aa, et­tei mi­tään ikä­vää ta­pah­du, jo­tain on teh­tä­vä, to­te­aa An­te­ro Niva.

An­te­ro Niva ver­taa su­si­kan­nan ke­hit­ty­mis­tä jout­sen­ten yleis­ty­mi­seen.

– Suo­mes­sa oli vä­hän jout­se­nia, nyt nii­tä on pal­jon ja, jos me­net lä­hel­le jout­sen­ta, käy­vät ne pääl­le. Sama ti­lan­ne on ol­lut su­sien kans­sa, vä­hä­set su­det ovat ol­leet ih­mi­sar­ko­ja. Nyt nii­tä on pal­jon ja ar­kuus on pois­sa.

Tas­su-jär­jes­tel­mään päi­vit­ty­neet su­si­tie­dot ei­vät Ni­van huol­ta vä­hen­nä. Esi­mer­kik­si Rant­si­las­sa Kär­sä­män­ky­län ja Ne­los­tien vä­lis­sä on vii­den su­den lau­ma, Haa­pa­ve­den ja Ni­va­lan pe­ru­kal­la on 11 su­den lau­ma ja Piip­po­las­sa seit­se­män su­den lau­ma.

– Kyl­lä va­ro­vai­nen saa ol­la las­ten kans­sa täl­lä het­kel­lä asui­pa mel­kein mis­sä ta­han­sa. Ha­vain­to­kart­taa, kun on kat­so­nut joka puo­lel­la on su­si­ha­vain­to­ja, huo­kaa An­te­ro Niva.

Poliisi kertoi puoli kolmen jälkeen keskiviikkoiltapäivällä antaneensa Kerälänkylällä asutuksen lähellä liikkuneille susille karkottamispäätöksen. Poliisi määräsi sudet karkotettavaksi niiden käyttäytymisen ja aiheuttaman mahdollisen riskin vuoksi.

Kanta-arvion mukaan alueella elää susilauma. Karkottamisen toteuttavat Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-aputoimijat.

Juttua päivitetty 27.11.2019 kello 14.41: Poliisi antoi keskiviikkoiltapäivällä Kerälänkylällä liikkuneille susille karkottamispäätöksen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Ei taija susi totella karkotuspäätöstä, miten se annetaan kirjallisena vai suullisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan pitää susia suojella,että vahinko sattuu. Ei ole kuin ajan kysymys kun vahinko sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tåålå on nuo sujet syöneet metistä hirvet kaikki .ja syövät kaiken muunkin elollisen . tuommonen 11 lauma syö vuodessa liki 100 hirveä eihän niille riitä evästeet mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo tässä on tuo11 suden lauma lisäksi on 5 suden lauma Nivala Haapajärvi kulmilla jotka olivat viime viikolla naapurin pihalla kauriita jahtaamassa lisäksi 2 suden pari . elikkä 18 sutta Aika pienellä alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liene pakko odottaa, että jotain ikävää tapahtuu, ennenkuin ryhdytään järkeviin toimiin. Miten olisi, jos ne susien suojeluintoiset menisivät kyseisille alueille lenkkeilemään,retkeilemään ja mieluimmin yksin. Tiedusteltaisiin sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millaisia luonteenpiirteitä muilla susilla on?
Susi on eläin, ei pidä inhimillistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten poikkeuksellista ihmisen joutuminen suden uhriksi oli Suomessa?

Vuosina 1710–1881 susi surmasi Suomessa vähintään 245 ihmistä. Antti Lappalainen luettelee heistä 175 kirjassaan Suden jäljet (2005),Jean-Marc Moriceau on koonnut vuosilta 1362–1920 asiakirjoja, joiden mukaan sudet ovat surmanneet n. 7600 ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autot ovat ihmisille tosi vaarallisia ja eläminen vasta vaarallista onkin...se aiheuttaa lopuksi kuoleman!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun ensimmäinen lapsi on surmattu suden toimesta, tähän homaan tulee tolkku. Aina pitää tapahtua onnettomuus, ennen kuin reagoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annettiinko karkoitusmääräys suoraan susille ja kirjallisena :-), vai miten tuo käytännössä tapahtui ja tottelivatko sudet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä harvoin näkee karhuja ja susia luonnossa ,vaikka saattaa olla lähelläkin .Koira kyllä tietää jos petoja lähellä ,vaan kyllä susia on liikaa jos tulevat pihaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet tulevat ihmisten lähelle kun metsissä ruoka on loppu. Metsästäjät ampuvat hirvet, jänikset, linnut kaiken riistan metsästys on liian tehokasta tänäpäivänä . Metsästys kieltoon muutamaksi vuodeksi näin metsiin saadaan tasapaino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se metsästys varmaan 1800 luvulla riistaa hävittänyt metsistä, vaan pedot. Suojellut sudet kyllä äkkiä hävittävät riista metsistä ja siitten tullaan jälleen ihmisasutuksien ja kotieläinten kimppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme enää käydä emännän kanssa metsässä lenikillä, eikä marjassa. Alkaa olla petoja liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään käy nyt marjassa kuin korkeintaan pakastimella. Miten nämä nykyiset maaseudun asukkaat ovat nykyään niin arkoja,että pelkäävät susia ja muita eläimiä. Onko siellä veltostuttu? Aimmeninhan joka äijä omien sanojen mukaan paljain käsin paini karhun kanssa ja sudenkin ajoi pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asutus leviää ja eläinten reviiri pienenee yhteentörmäyksiä sitten enempi. Mutta fakta on ,että susia on ja paljon. Joutsenia jo ihan liikaa todellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image