Pohjois-Suomi

400 neliömetriä varaston kattoa sortui Kuusamossa, katolla oli suuri määrä märkää lunta

KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 5.4.2018 20:20 | Päivitetty 6.4.2018 12:06
Heidi Peltonen

Noin 400 neliömetriä varastorakennuksen kattoa romahti Kuusamon Pajatiellä torstai-iltana. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että kyseessä on Kuusamon vesiosuuskunnan varaston katto. 

Varaston pinta-ala on noin 800 neliömetriä, eli kattoa sortui noin puolen rakennuksen alueelta. 

– Kyseessä on kylmävarasto, jossa säilytetään vesiosuuskunnan tarvikkeita. Emme tällä hetkellä tiedä, mitä siellä on, sillä katto on pudonnut lumineen alas, päivystävä palomestari Kari Kuosmanen kertoo.

Tapahtuneessa ei tullut henkilövahinkoja. Alue eristettiin sivullisilta.

MTV:n mukaan rakennuksessa oli suolahapposäiliö, joka pysyi ehjänä.

KUVA: Ulla Ingalsuo

Aineellisista vahingoista ei ole tietoa. Kuosmasen mukaan katon sortuma vaikuta millään tavalla vesiosuuskunnan vesi- tai viemärihuoltoon. 

Rakennuksen katolle oli kertynyt suuri määrä lunta. Lisäksi torstaina aikana satanut vesi lisäsi lumen painoa entisestään. 

Kuosmanen muistuttaakin tarkkailemaan eritoten suurten varasto- ja hallirakennusten kattoja. Torstain ja perjantain aikana voi tulla vielä lisää lunta, vettä ja räntää, mikä lisää kattojen kuormitusta. 

– Tavallisen omakotitalon ristikkorakenteisen katon kanssa ei ole syytä huoleen, mutta hallirakennusten kattoja kannattaa pitää silmällä, sillä niissä jänneväli on pidempi.

MAINOS

Kommentoi

On se sellainenkin tapaus nähty, että vastavalmistuneista kolmesta tehdashallista kahden katto romahti ensilumen painosta. Lunta tuli sellaiset yksi senttimetri! Tämä tapahtui Loviisasta pari km itäänpäin Tesjoella huvilatehtaan alueella alle 20 v sitten.
Tulipa muuten vasta nyt mieleen, että itsekö huvilatehtaan omat suunnittelijat suunnittelivat hallinsa ja jos, niin sattuiko viimeisenä projektinaan siinä yhtiössä? Varmaan on suunnittelijat koulunsa käyneet ja osaavat käyttää tietokoneittensa laskentaohjelmia saamansa opin mukaisesti, mutta mikä onkaan koulutuksen taso? Omasta kokemuksestani 1960-luvulta sanoisin, että luvattoman harva opettajistamme osasi asiansa. Päiväkirjaan kyllä kirjattiin hienoja ja viisaita asioita, mutta ei niitä tunnilla koskaan käsitelty.
Nimet jääkööt mainitsematta, vaikka kaikki asianosaiset lienevät jo mullan alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla sellainen kattojen romahtamis viikonloppu edessä. Olisi kannattanut nuokin lumenpudotushommat tehdä jo hyvissä ajoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos lukisit jutun kunnolla saisit selville että koko katon pinta-ala oli 800neliömetriä josta noin puolet, eli 400neliömetriä sortui. Ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko ministeriön määräaika umpeutui laajarunkoisten rakennusten rakenteiden tarkastamaseksi? Rakenteiden tarkastuttaminen on kiinteistön omistajan vastuulla.
Meneekö tarkastamattomat hallit käyttökieltoon? Korvaako vakuutus tarkastamattoman ja korjaamattoman hallin vaurioitumisen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin,turha on mennä omakotitalon katolle lumia pudottaan.Ei todellakaan koskaan eikä missään ole talo sortunut lumen painosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänäkin talvena kävin omakotitaloni katolla pudottamassa lumet. Siellä on myös paljon muuta kuin pelkkä katto. Ilmastointiputkia yms, joiden ympäriltä on hyvä ottaa liika lumi pois. Jätä sinä vain ne talven lumet katolles ja kärsi mahdolliset vesivahingot välikatolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaimmillaan kahdesti saman talven aikana piti katoilta lumityöt tehdä. Etelä-Suomessa, 10 km Suomenlahden rannikolta! Kattotuolit samanlaisista rimoista kasattu kuin tämän jutun pääkuvassa. En uskaltanut ottaa riskiä toisin kuin nämä uusavuttomat. Sitten tuli vanhuus enkä enää oikein jaksanut kattolumitöitä yli 70 -vuotiaana ja oli pakko muuttaa tänne betonislummiin riistettäväksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi Kuusamossa tiedettävän märän lumen paino.
Jotain kynäniskoja etelästä tietenkin töihin otettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olla niitä kunnan hommia, ei kukaan vastaa mistään. Paitsi veronmaksaja kukkarollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei paina,mut valuu semmosiin hankaliin katoksiin/kulmiin ,ett ei tiiä mitä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image