Pohjois-Suomi

200-vuotias rinnekuusikko suojellaan Kuusamossa – "Poh­jo­lan­vaa­ran aarniometsä jää jäl­ki­pol­vil­le"

Pohjolanvaaran vanhat kuuset seisoivat paksun lumikuorman alla tammikuussa. KUVA: Ari-Pekka Auvinen
Pohjois-Suomi 15.2.2018 15:01
Kaleva

Arvokkaita luonnonalueita lahjoitusvaroin hankkiva Luonnonperintösäätiö osti tammikuussa suojeluun alueen Kuusamon Pohjolanvaarasta. Säätiön yksityiseltä ostama rehevä Vähäjärveen laskeva etelärinne kasvaa 200-vuotiasta luonnontilaista kuusikkoa.

– Tällaisia kohteita tulee vastaan harvoin. Vaikka ollaan niinkin pohjoisessa kuin Kuusamossa, on Pohjolanvaaran metsässä eteläinen tunnelma. Kuuset ovat 200-vuotiainakin vielä suurimmaksi osaksi terveitä ja kasvavia, kuvailee suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen Luonnonperintösäätiöstä.

13,5 hehtaarin suuruiseen Pohjolanvaaran metsään kuuluu 500 metriä Vähäjärven rantaviivaa. Korkean järveen laskevan rinteen vuoksi metsässä on lähteisyyttä ja tihkupintoja. Metsänpohja on ravinteikas ja rinteen lämpöolosuhteet edulliset.

Vaikka kuusikko kasvaa yhä, on Pohjolanvaaran metsään ehtinyt kertyä myös monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta. Ikikuusikon hämyssä asuu muun muassa kuukkeli.

"Metsätaloudellisesti haastava kohde"

Alueen myi viereisen Pohjolan tilan perikunta, jonka kaikki jäsenet ovat viettäneet lapsuutensa tilalla. Eniten metsässä heistä on kulkenut sisarussarjan nuorin, Sulevi Tauriainen.

– Lapsena minulla oli ylärinteessä hyppyrimäki. Montussa vauhdin sai pysäytettyä vain kaatumalla. Muussa tapauksessa olisi pudonnut alas jyrkännettä vanhan metsän puolelle tiheään kuusikkoon. Siinä katkesi muutamat Lampiset ja Järviset, muistelee Tauriainen.

– On hienoa saada varmuus siitä, että Pohjolanvaaran aarniometsä jää tällaisena jälkipolville. Metsätaloudellisesti se olisi ollut hyvin haastava kohde.

Luonnonperintösäätiöllä on 76 suojelualuetta Porvoosta Inariin. Kuusamossa säätiöllä on jo entuudestaan kaksi aluetta: Aarnivalkea–Kivisuon suovaltainen alue Kurkijärventien varressa ja Multikosken rannalla sijaitseva Koskenranta Lämsänkylässä.

Luonnonperintösäätiön suojelualueilla saa liikkua vapaasti. Myös marjojen ja ruokasienten kerääminen on sallittu. Moottoriajoneuvolla liikkuminen ja metsästys sekä muu maaperän, kasvillisuuden ja eläinten vahingoittaminen on kiellettyä.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä juttu, tälläisiä kynttiläkuusikoita ei enään synny, koska hakkuuaukiat istutetaan männyntaimilla. Tälläistä metsää voi jo sanoa satumetsäksi, josta Junnu Vainio kertoo laulussaan Unten erämaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä vain naristaan.Jokainen jos siltä tuntuu kaivakoon kuvetta ja ostamaan mettiä ja het reilusti sitten sitä voipi alkaa suojelee niitä tuleville sukupolville.Nyt 10vuotias taimikko on 100 vuojen päästä jylhämettä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittää muitten koittaa suojella Kuusamon metsiä kun kaupunki itse vain tuhoaa metsiänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nuista suojelee lahovat vai pystyyn.Nurin vaa ha uutta kasvamaan taimikon kasvua mukava seurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli lintukannoilla tai millään muullakaan luonnolla ei ole mitään merkitystä. Raha raha raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauanko suojelu kestää? kun tuppaavat äkkiä iäkkäämmätkin ja pitkätkin suojelukohteitten suojelijat lähenemään vaivihkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taannoin eräs metsäteollisuuden henkilö sanoi että kuusi elää 100v ja alkaa lahota. Miten nämä on jo 200v ja pystyssä. Hyvä kun viimeiset rippeet suojellaan. Taidan tehdä lahjoituksen tälle luonnonperintösäätiölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja ennen pitkää kuusenraadot ovat pitkin ja poikin lahoamassa ja tuhohyönteisten ruokana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo paljoa auta enää. Kuusamon erämaaluonto alkaa olla pala palalta mennyttä. Matkailun alttarile on uhrattu Ruka ja nyt puuhaillaan isoa kaivosta. Toivon syvästi että Kuusamon alueen ihmiset ymmärtävät että Talvivaaran kohtalo on mahdollista tapahtua missä vain. Talvivaarankin piti olla turvallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamolaiset eivät itse ole tainneet suojella aariakaan metsistään.

Mikä on suojelualueen koko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on semmoista menoa keskustavetoisissa kunnissa, kaikki revitään mitä irti saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuusamolaiset ole säästelleet vesistöjäkkään. Mutta se oudoksuttaa ja ottaa ikeneeseen että kaupunki kehtaa mainostaa paikkaa niin luonnon ystävänä jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamolaisia tässä tapauksessa ovat kaikki nämä perikuntalaiset. Todella hienoa säästää se kaunis luonnonmaisema. Se oli lapsuuden laskettelupaikka, kuten Sulevi Tauriainen kertoo. Ei tarvinnut lähteä Rukalle 50 km päähän meitä kuskaamaan, itse tampattiin mäet ja hiihdeltiin ladut. Mukavia muistoja! 😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image