Oulu

Yritys varastoi Ruskossa tuhansia tonneja purkujätettä ilman lupaa, omistajalle sakkoja

Oulu 11.2.2019 22:52
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut oululaisyrityksen omistajan 80 päiväsakkoon ympäristön turmelemisesta. 

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Konejussi Oy varastoi Oulun kaupungilta vuokraamilleen kiinteistöille murskaamatonta betoni-tiili-jätettä yhteensä yli 25 000 tonnia, sekajätettä yli 400 tonnia ja puuta yhteensä 1 500 tonnia. Luvut perustuvat syksyllä 2015 tehtyihin tutkimuksiin. 

Ruskossa sijaitsevilla alueilla oli käräjäoikeuden viittaaman raportin mukaan noin viisinkertainen määrä jätettä, mitä yrityksen ympäristölupa sallii. Lisäksi alueella ollut sekajäte olisi pitänyt toimittaa alueelta kokonaan pois Ruskon kaatopaikalle kohtuullisessa ajassa. 

Oikeuden mukaan yrityksen omistaja syyllistyi sekajätteen osalta roskaamiseen, sillä roskat oli jätetty ympäristöön siten, että se voi aiheuttaa epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista.

Oikeus katsoi, että tonttien sijainti metsän ja romuliikkeen välissä teki roskaantumisen haitasta vähäisempää, mitä se olisi ollut asuinalueella. Lisäksi omistajan ei katsottu tavoitelleen tai saaneen taloudellista etua rikoslain vastaisella menettelyllään.  

Käräjäoikeus katsoi yrityksen omistajan syyllistyneen ympäristön turmelemiseen. Väitteet ympäristön pilaantumisesta ja muuntumisesta ja vaaran aiheuttamisesta ihmisille hylättiin kokonaan. 

Käräjäoikeus katsoi 80 päiväsakkoa kohtuulliseksi rangaistukseksi rikoksesta. Sakoista tulee tuomitun tuloilla maksettavaksi 1440 euroa. Lisäksi oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimukset kolmen vuoden liiketoimintakiellosta. 

Oulun käräjäoikeus antoi tuomionsa viime perjantaina.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

MAINOS

Kommentoi

Liike toimintakieltoon! esimerkiksi muille kun ei varmasti ainoa tapaus ole tämä mitä nähnyt noita kasoja muutamassa paikkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lisäksi omistajan ei katsottu tavoitelleen tai saaneen taloudellista etua rikoslain vastaisella menettelyllään. " Juu eihän se tehnyt yhtään säästöä kun wi vienyt kaatopaikalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät etteikö olisi vienyt kaatopaikalle? Tuossa ei ole vielä mitään säästöä syntynyt, säästöä tulee vasta kun olisi laittomasti hävittänyt jätteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla halvemmaksi maksaa tuo 1440 euroa vaikka pariinkin kertaan, kuin kuskata tuollaiset määrät Ruskoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

reilusti halvemmaksi... ja den takii ne sinne on jätettykkin eikä viety kaatikselle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkö jätteet Oululaisten veronmaksajien siivottavaksi kuten aikanaan Ruskoon haudatut asbestijätteet.Yrittäjyyden nimissä ei pidä sallia ympäristön sotkemista eikä luvista lipsumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella erikoinen päätelmä, eiköhän jätteet oltu jätetty tontille nimenomaan taloudellisen hyödyn vuoksi? Jätekeskuksen hinnaston mukaan yhteissumma olisi n. 2 652 880€. Lisäksi oulun kaupunki huutokauppaa yhden tontin vuokraoikeutta jätteineen, eli yrittää välttää siivousvelvollisuutensa valvonnan petettyä. Syyllinen sai sakkoa 1440€, hyvät on katteet purkubisneksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niin tyhmää johtajaa olekaan, ettei tajuaisi, montako kuormaa tuolla summalla kaatopaikalle viedään. Tottakai aina valitaan tuottavin vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin "massiivisilla" sakoilla tuomittuna Konejussia kyrsii vain se, että ei tullut enempää säilöttyä jätettä pihan perälle. Tässäkin tapauksessa käräjäoikeus näytti jälleen olevansa "tyhjäkäyntieinari".... Hohhoijaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välivarastointi ei ole varastointia. On taas oululaisilla kukkahatuilla ollut onnentippa mekossa kun ovat päässeet kiusaamaan yrittäjää.
Juuri tuollaisten takia yrittäjät kaikkoaa oulusta kuten ollaan saatu havaita ja ihan syystä.
Varmaan tässäkin olisi ollut joku järkevämpi tapa hoitaa asia, mutta kun syyttäjä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Suomi pystyy turvaamaan hyvinvointivaltion, ja hyvät julkiset palvelut kaikille kansalaisille mutta ei tietenkään presii... Lue lisää...
Tenu Tane

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image