Oulu

Yritys varastoi Ruskossa tuhansia tonneja purkujätettä ilman lupaa, omistajalle sakkoja

Oulu 11.2.2019 22:52
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut oululaisyrityksen omistajan 80 päiväsakkoon ympäristön turmelemisesta. 

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Konejussi Oy varastoi Oulun kaupungilta vuokraamilleen kiinteistöille murskaamatonta betoni-tiili-jätettä yhteensä yli 25 000 tonnia, sekajätettä yli 400 tonnia ja puuta yhteensä 1 500 tonnia. Luvut perustuvat syksyllä 2015 tehtyihin tutkimuksiin. 

Ruskossa sijaitsevilla alueilla oli käräjäoikeuden viittaaman raportin mukaan noin viisinkertainen määrä jätettä, mitä yrityksen ympäristölupa sallii. Lisäksi alueella ollut sekajäte olisi pitänyt toimittaa alueelta kokonaan pois Ruskon kaatopaikalle kohtuullisessa ajassa. 

Oikeuden mukaan yrityksen omistaja syyllistyi sekajätteen osalta roskaamiseen, sillä roskat oli jätetty ympäristöön siten, että se voi aiheuttaa epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista.

Oikeus katsoi, että tonttien sijainti metsän ja romuliikkeen välissä teki roskaantumisen haitasta vähäisempää, mitä se olisi ollut asuinalueella. Lisäksi omistajan ei katsottu tavoitelleen tai saaneen taloudellista etua rikoslain vastaisella menettelyllään.  

Käräjäoikeus katsoi yrityksen omistajan syyllistyneen ympäristön turmelemiseen. Väitteet ympäristön pilaantumisesta ja muuntumisesta ja vaaran aiheuttamisesta ihmisille hylättiin kokonaan. 

Käräjäoikeus katsoi 80 päiväsakkoa kohtuulliseksi rangaistukseksi rikoksesta. Sakoista tulee tuomitun tuloilla maksettavaksi 1440 euroa. Lisäksi oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimukset kolmen vuoden liiketoimintakiellosta. 

Oulun käräjäoikeus antoi tuomionsa viime perjantaina.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

MAINOS

Kommentoi

Liike toimintakieltoon! esimerkiksi muille kun ei varmasti ainoa tapaus ole tämä mitä nähnyt noita kasoja muutamassa paikkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lisäksi omistajan ei katsottu tavoitelleen tai saaneen taloudellista etua rikoslain vastaisella menettelyllään. " Juu eihän se tehnyt yhtään säästöä kun wi vienyt kaatopaikalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät etteikö olisi vienyt kaatopaikalle? Tuossa ei ole vielä mitään säästöä syntynyt, säästöä tulee vasta kun olisi laittomasti hävittänyt jätteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla halvemmaksi maksaa tuo 1440 euroa vaikka pariinkin kertaan, kuin kuskata tuollaiset määrät Ruskoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

reilusti halvemmaksi... ja den takii ne sinne on jätettykkin eikä viety kaatikselle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkö jätteet Oululaisten veronmaksajien siivottavaksi kuten aikanaan Ruskoon haudatut asbestijätteet.Yrittäjyyden nimissä ei pidä sallia ympäristön sotkemista eikä luvista lipsumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella erikoinen päätelmä, eiköhän jätteet oltu jätetty tontille nimenomaan taloudellisen hyödyn vuoksi? Jätekeskuksen hinnaston mukaan yhteissumma olisi n. 2 652 880€. Lisäksi oulun kaupunki huutokauppaa yhden tontin vuokraoikeutta jätteineen, eli yrittää välttää siivousvelvollisuutensa valvonnan petettyä. Syyllinen sai sakkoa 1440€, hyvät on katteet purkubisneksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niin tyhmää johtajaa olekaan, ettei tajuaisi, montako kuormaa tuolla summalla kaatopaikalle viedään. Tottakai aina valitaan tuottavin vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin "massiivisilla" sakoilla tuomittuna Konejussia kyrsii vain se, että ei tullut enempää säilöttyä jätettä pihan perälle. Tässäkin tapauksessa käräjäoikeus näytti jälleen olevansa "tyhjäkäyntieinari".... Hohhoijaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välivarastointi ei ole varastointia. On taas oululaisilla kukkahatuilla ollut onnentippa mekossa kun ovat päässeet kiusaamaan yrittäjää.
Juuri tuollaisten takia yrittäjät kaikkoaa oulusta kuten ollaan saatu havaita ja ihan syystä.
Varmaan tässäkin olisi ollut joku järkevämpi tapa hoitaa asia, mutta kun syyttäjä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
82
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
34
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
23
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
21
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image