Oulu

Ym­pä­ris­tö­toi­mi selvitti: Oulun seudulla tarjoillaan pääosin hyvälaatuista sushia – listeriaa tai salmonellaa ei löytynyt

Sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta. Kuvituskuva. KUVA: Peura Pekka
Oulu 8.4.2019 13:50
Greta Virranniemi

Valtaosa susheista osoittautui mikrobiologisesti hyvälaatuisiksi Oulun seudun ympäristötoimen kartoituksessa. Näytteissä ei todettu listeriaa tai salmonellaa.

Ympäristötoimi kartoitti Oulun seudun tarjoilupaikkojen sushien mikrobiologista laatua joulukuussa 2017 ja kesällä 2018. Projektissa sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta.

Näytteistä 86 prosenttia oli mikrobiologisesti hyvälaatuisia. Tarjoilupäivänä valmistetut sushit olivat 91 prosenttisesti hyvälaatuisia.

Tarjoilua edeltävänä päivänä valmistettuja susheja tarjoiltiin osin liian lämpiminä ja muutamassa näytteessä laatu oli heikentynyt. Kolmasosa susheista oli valmistettu tarjoilua edeltävänä päivänä. Näistä puolet (7 kappaletta) tarjoiltiin määräysten vastaisesti yli +12 asteisina. 

Kolmen näytteen tulos oli välttävä ja neljän huono aerobisten mikrobien määrän suhteen. Kyseisistä tarjoilupaikoista otettiin ohjeistuksen jälkeen uusintanäytteet, jotka olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Yksi huonolaatuisia susheja tarjoilleista ravintoloista muutti toimintatapaansa ja siirtyi valmistamaan susheja vain tarjoilupäivänä.

Tarjoilupaikoissa valmistettujen sushiriisien pH-arvo oli suosituksen mukainen yhden tarjoilupaikan kahta näytettä lukuun ottamatta. PH-arvo vaikuttaa riisin säilyvyyteen.

Sushi on elintarvikehuoneistoasetuksen mukaan helposti pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää enintään +6 asteessa. 

Sushin mikrobiologista laatua kartoitettiin Oulun seudun ympäristötoimen alueella ensimmäisen kerran. 

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen vuonna 2012 ottamista näytteistä hyvälaatuisia oli 92 prosenttia eli hieman enemmän kuin Oulussa nyt. Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen vuoden 2016 selvityksessä sushinäytteiden mikrobiologinen laatu oli samaa tasoa kuin Oulussa.

ScanLab Oy otti näytteet Oulun seudun ympäristötoimen laatiman suunnitelman mukaan.

Ravintoloiden tarkastuksilla huomioidaan jatkossa, että sushin tarjolla pidossa noudatetaan elintarvikehuoneistoasetuksen mukaisia tarjoilulämpötiloja ja -aikoja.

MAINOS

Kommentoi

Yleensä ihmiseen tulee matoja suolistoon raa asta kalasta ( raaka ,kypsentämätön ) . NS.parasiitteja ja lapamatoja, kihomatoja ihan samoin kuin eläimiin . Siksi Suomessa määrättiin aikanaan että kala kuuluu kypsentää ja perata hyvin sekä pestä . Kuumentaessa matojen munat kuolee . Hepatiitti on myös ongelma .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Graavilohessakaan ei sitten muuten ole kuin noin viidesosa siitä määrästä suolaa joka tarvitaan loisten ja matojen tuhoamiseen. Eli myös lohi pitäisi syödä joko täysin kypsennettynä, tai sitten pitkään aivan tönkkösuolattuna, tai niistäkin voi saada matoja. Takavuosien, jo luovuttuun, tönkkösuolaamiseen on ollut syynsä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään sushia ole, joka "on valmistettu tarjoilua edeltävänä päivänä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä lie kunnossa ne, ei hyvälaatuiset 14%. Yliarvostettua hypefoodia...mureke on mureke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen pitää olla tuoretta ja kypsentää kunnolla. Lihan kanssa niin että veri pois ja pitkään kypsentää . Taudit pois .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanko arvata, että nämä "kala pitää kypsentää" -mielipiteet tulevat samoilta henkilöiltä, jotka jouluna popsivat graavilohta yllin kyllin?

Ihan vain vinkkinä: Sushissa käytettävät kalat ovat ihan yhtä kypsiä, kuin meidänkin samalla tavalla valmistetut kalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikrobiologisesti hyvälaatuinen ei tarkoita automaattisesti yleisesti hyvälaatuista. Se on minimi. Maksimi huitelee ihan eri sfääreissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Maku. ja rakenne-ero on huomattava eiliseen verrattuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maku tulee siitä soijasta joka kellastuttaa suolet ja riisietikasta sekä merilevästä jota saa erikseen kaupasta tai tablettina terveyskaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image