Oulu

Ym­pä­ris­tö­toi­mi selvitti: Oulun seudulla tarjoillaan pääosin hyvälaatuista sushia – listeriaa tai salmonellaa ei löytynyt

Sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta. Kuvituskuva. KUVA: Peura Pekka
Oulu 8.4.2019 13:50
Greta Virranniemi

Valtaosa susheista osoittautui mikrobiologisesti hyvälaatuisiksi Oulun seudun ympäristötoimen kartoituksessa. Näytteissä ei todettu listeriaa tai salmonellaa.

Ympäristötoimi kartoitti Oulun seudun tarjoilupaikkojen sushien mikrobiologista laatua joulukuussa 2017 ja kesällä 2018. Projektissa sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta.

Näytteistä 86 prosenttia oli mikrobiologisesti hyvälaatuisia. Tarjoilupäivänä valmistetut sushit olivat 91 prosenttisesti hyvälaatuisia.

Tarjoilua edeltävänä päivänä valmistettuja susheja tarjoiltiin osin liian lämpiminä ja muutamassa näytteessä laatu oli heikentynyt. Kolmasosa susheista oli valmistettu tarjoilua edeltävänä päivänä. Näistä puolet (7 kappaletta) tarjoiltiin määräysten vastaisesti yli +12 asteisina. 

Kolmen näytteen tulos oli välttävä ja neljän huono aerobisten mikrobien määrän suhteen. Kyseisistä tarjoilupaikoista otettiin ohjeistuksen jälkeen uusintanäytteet, jotka olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Yksi huonolaatuisia susheja tarjoilleista ravintoloista muutti toimintatapaansa ja siirtyi valmistamaan susheja vain tarjoilupäivänä.

Tarjoilupaikoissa valmistettujen sushiriisien pH-arvo oli suosituksen mukainen yhden tarjoilupaikan kahta näytettä lukuun ottamatta. PH-arvo vaikuttaa riisin säilyvyyteen.

Sushi on elintarvikehuoneistoasetuksen mukaan helposti pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää enintään +6 asteessa. 

Sushin mikrobiologista laatua kartoitettiin Oulun seudun ympäristötoimen alueella ensimmäisen kerran. 

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen vuonna 2012 ottamista näytteistä hyvälaatuisia oli 92 prosenttia eli hieman enemmän kuin Oulussa nyt. Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen vuoden 2016 selvityksessä sushinäytteiden mikrobiologinen laatu oli samaa tasoa kuin Oulussa.

ScanLab Oy otti näytteet Oulun seudun ympäristötoimen laatiman suunnitelman mukaan.

Ravintoloiden tarkastuksilla huomioidaan jatkossa, että sushin tarjolla pidossa noudatetaan elintarvikehuoneistoasetuksen mukaisia tarjoilulämpötiloja ja -aikoja.

MAINOS

Kommentoi

Yleensä ihmiseen tulee matoja suolistoon raa asta kalasta ( raaka ,kypsentämätön ) . NS.parasiitteja ja lapamatoja, kihomatoja ihan samoin kuin eläimiin . Siksi Suomessa määrättiin aikanaan että kala kuuluu kypsentää ja perata hyvin sekä pestä . Kuumentaessa matojen munat kuolee . Hepatiitti on myös ongelma .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Graavilohessakaan ei sitten muuten ole kuin noin viidesosa siitä määrästä suolaa joka tarvitaan loisten ja matojen tuhoamiseen. Eli myös lohi pitäisi syödä joko täysin kypsennettynä, tai sitten pitkään aivan tönkkösuolattuna, tai niistäkin voi saada matoja. Takavuosien, jo luovuttuun, tönkkösuolaamiseen on ollut syynsä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään sushia ole, joka "on valmistettu tarjoilua edeltävänä päivänä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä lie kunnossa ne, ei hyvälaatuiset 14%. Yliarvostettua hypefoodia...mureke on mureke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen pitää olla tuoretta ja kypsentää kunnolla. Lihan kanssa niin että veri pois ja pitkään kypsentää . Taudit pois .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanko arvata, että nämä "kala pitää kypsentää" -mielipiteet tulevat samoilta henkilöiltä, jotka jouluna popsivat graavilohta yllin kyllin?

Ihan vain vinkkinä: Sushissa käytettävät kalat ovat ihan yhtä kypsiä, kuin meidänkin samalla tavalla valmistetut kalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikrobiologisesti hyvälaatuinen ei tarkoita automaattisesti yleisesti hyvälaatuista. Se on minimi. Maksimi huitelee ihan eri sfääreissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Maku. ja rakenne-ero on huomattava eiliseen verrattuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maku tulee siitä soijasta joka kellastuttaa suolet ja riisietikasta sekä merilevästä jota saa erikseen kaupasta tai tablettina terveyskaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image