Oulu

Yliopistoväki osoitti mieltään

Oulun yliopiston työntekijät osoittivat maanantaina aamupäivällä mieltään Oulun keskustassa Rotuaarilla. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulu 15.2.2010 4:13 | Päivitetty 15.2.2010 12:56
Antti Ervasti
Noin puolen tuhatta Oulun yliopiston työntekijää tuli maanantaina Rotuaarille osoittamaan mieltään alkaneita yt-neuvotteluja vastaan. Mukana oli myös opiskelijoita. Yliopiston työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan puoli kymmeneltä ja siirtyivät keskustaan tilausbusseilla Linnanmaan ja Kastellin yliopistoalueilta.

Kyseessä oli mielenosoitus eikä työtaistelutoimi. Henkilöstöjärjestöt Jukolaiset Oulun yliopistossa, Oulun yliopiston henkilökuntayhdistys ja Oulun yliopistolaiset korostivat, että opetustyön ei anneta häiriintyä mielenosoituksessa. Sellaiset, joilla oli tunteja pidettävänä, eivät osallistuneet ulosmarssiin.

Yt-neuvottelujen piirissä on 1600 Oulun yliopiston tukitehtävissä työskentelevää henkilöä.

Mielenosoittajat katsoivat, että vähennysaikeet kouraisevat pahasti kaikkia yliopistossa. Lääketieteellisessä työskentelevä sihteeri Marika Hämeenaho pelkää tietysti oman työpaikkansa puolesta. Hänen työnsä siirtyy mahdollisesti opettajille ja tutkijoille, mikä taas heikentää samassa tiedekunnassa työskentelevän tutkijan Minna Ala-Kopsalan mahdollisuuksia keskittyä puhtaasti omaan työhönsä.

Mielenosoituksessa puhui järjestöjen pääluottamusmiesten lisäksi kansanedustaja Erkki Pulliainen (vihr.).

Lue lisää tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Arvot ovat muuttumassa - vaikka kapitalistisen globaalitalouden sokaisemat eivät sitä välttämättä havaitse. Kannattaa suodattaa valtavirtaa, sieltä löytää merkit tulevasta yltiökapitalismin rappiosta - sosiaalisesta vallankumouksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin tavattoman kauan on tarvinnut odottaa, että joku vaikutusvaltainen ryhmä osoittaa mieltä. HYVÄ!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistossa on tärkeää purkaa löysät pois! Jopa ulkomaisiin seminaareihin yhdistetyt kesän lomamatkat ovat aina tuntuneet ulkopuolisista työpaikan, verorahojen, hyväksikäytöltä!! Seminaari on seminaari. Niihin osallistutaan harkitusti ja aina ilman siihen yhdistteyä lomaa ja puolisoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on kuulkaa sellaista tossunkuluttajaa että hyvää päivää... Pakko se porukka on välillä käydä läpi että mitä ne tekee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni yliopistoja pitäisi karsia ja keskittää rahoitus paljon pienempään ja laadukkaampaan porukkaan niin, että huippujen ei tarvitsisi rahapulan vuoksi tuskailla. "Herravihaa" elitismi epäilemättä joissain herättää, mutta onko tasapäistäminen oikeasti niin hienoa? Minäkin olen maisteri, vaikka olen tyhmä kuin saapas. Keskinkertaisuuksia opiskelee muutenkin yliopistoissa enemmän kuin niitä älykkäitä, joita varten yliopistojen pitäisi olla olemassa. Mieluiten Helsinkiin huippuyliopisto ja muualta Suomesta yliopistot voisi ajaa pikkuhiljaa alas. T. Täysin turhasta Joensuun yliopistosta biologiksi valmistunut siivooja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulosta ja heti!!! Mitä sitä tekemään pitkäjänteistä tutkimusta. Olin hamassa nuoruudessani vaihto-opiskelijana ja tein töitä laboratoriossa eräässä projektissa. Projektia oli tehty kymmenen vuotta eikä mitään tulosta ollut tullut. Meni vielä viisi vuotta, ennenkuin tulosta tuli, mutta se tulos olikin sitten alallaan hyvin käänteentekevä. Vei vain viisitoista vuotta ja kahdenkymmenen ihmisen työpanoksen. Siinä sivussa tuli muutamia muita keksintöjä, joita voitiin käyttää muilla aloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa tietää asioista ja ja on kiinnostunut muustaki ku massin perässä juoksemisesta työputkessa, niin se on sun mielestä EPIC FAIL? kamoon, kaikkea tarvitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän lipastolla tehdään semmoista kukkuluuruuta ja turhanpyöritystä että aivan oikein on laihduttaa tuota lihavaa organisaatiota ja keskittyä oikean tekemiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen unelma yritysmuotoisesta Suomesta alkaa siis lähestyä. Kohta yliopistojen pitää varmaan ulkoistaa toimintansa kaukoitään, tai miksei vaikka kaikkea tutkimusta tehtäisi sitten siellä halvemmalla? Huolestuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki 15:38, Nokian nousu tuli Kekkosesta ja Kairamosta ynnä kumppaneista jotka alueellistivat teknologiateollisuutta. Ei oululaisuudesta eikä Oulun yliopistosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos opiskelija vaihtaa kielikurssit ja muun pilipalin joihinkin toisiin kursseihin, ei opetustyön määrä vähene pisaraakaan. Sen sijaan joku "oikean tieteen" tutkija joutuu käyttämään tutkimusaikaansa opetukseen, jolloin tutkimustyöhön käytettävä aika vähenee. Liekö tuo loppujen lopuksi edes halvempaa? Rahoitus pitäisi olla kaksijakoinen. Tutkimustyön rahoitus voisi aivan hyvin tulla yrityksiltä, mutta opetustyön rahoitus pitäisi taas tulla hyvin pitkälti valtiolta ja mahdollisesti seudulta, mikäli seutu näkee korkeakoulutuksen tarpeelliseksi kehittymisensä kannalta. Opetustyöhön tuskin yrityksiltä kovin paljoa irtoaa, sillä hehän haluavat vain margariininpakkaajia tarkoin määriteltyihin hommiin. Yrityksethän maksavat jo veroja, joten miksi niiden pitäisi opetusta edes kustantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto mm perusti yhdessä kaupungin kanssa teknogiakylän, nistä luulette Nokian nousun ja tietotaidon tulleen? teistä junteista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aalto-yliopistoon menivät tiedeyliopistojen rahat. Niitä korkeakouluja, joista Aalto muodostettiin ei näy eikä kuuulu maailman 500 huippuyliopiston listoilla. Oulun yliopisto siellä on. Niin missä ne suojatyöpaikat olivatkaan? Jos kerran porvarihallitus haluaa, että hyvät yliopistot säilyvät, niin miksi tehdä rahoituspäätöksiä, jotka toteuttavat päinvastaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ihmisten yhteiskunta tai ainakin pitäs olla. Eikä yliopiston tehtävä ole toimia teollisuuden tehoesimerkkina. Näyttää siltä että duunaritkin ovat nielleet kokoomuksen syötin ja uhoavat kapitalistien mukana kaikenkattavaa tehokkuutta. Yliopiston tehtävä on tutkia ja opettaa. Eikä yliopisto ole mikään rahankeruulaitos. Pitäisi tämä jo olla kokoomuksen porvareillekin itsestään selvä asia. Kapitalistinen markkinatalous on uusi uskonto jonka puolesta kaikki tuntuvat uhoavan. Kun uskovaisten höyryt haihtuvat palataan taas vanhaan arkeen ja huomataan että rahalla ja tehokkuudella voi ainoastaan pyyhkiä persettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on äärimmäisen herkkää alkaa kajoamaan yliopiston rakenteisiin, jotta opetus ei kärsi. Ainoa keino, jolla Suomen kilpailukyky saadaan pidettyä ja kehitettyä pitkällä tähtäimellä on laadukas yliopistokoulutus. Toiminnassa voi kyllä olla tehostamista, mutta kyllä sen läpikäynti vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Nykyisessä menossa häiritsee yliopiston arvottaminen suoritettujen tutkintojen määrällä, kun eikö pitäisi enemmänkin keskittyä laatuun. Pelkästä tutkinnosta ei hyödy kukaan. Pitäisi keksiä keinoja, joilla opetushenkilökunta saataisiin kiinnostumaan tulosvastuullisesta opettamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aalto_surffarin kommentit kuulostavat juuri siltä jokerimeinigiltä, jossa muualta ostetaan tulosta. Richardfloridalaista ympäristödeterminismiä, jossa kuvitellaan, että saadaan innovaatioita kun kaikki munat laitetaan yhteen säkkiin. Voikun vielä tämä filosofian suomalainen patarumpukin oppisi miettimään joskus poliittisia seurauksiakin, eikä vain toistelisi muiden keksimiä sloganeita. "You ain't seen nothing yet?" Pitäisit Himanen pääs kiinni seuraavan kerran kun EK tai työnantajajärjestöt tilavaat sinulta nollatutkimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelkaa sitä tahtia että tapahtuu ja jättäkää se ryyppääminen ja vetelehtiminen vähemmälle. Noin se tapahtuu suuressakin maailmassa eikä pimpotella ja pompotella miten haluaa opintojen kanssa. Ja suojatyöpaikat joista suurin osa on aivan turhia, kuten vaikkapa se että jokaseen lampunvaihtoon melkein palkataan oma tekijä...Kyllä joutaa opettajatkin ja varsinkin proffat nostamaan peränsä penkistä ja alkamaan vaikka siivoamaan sotkunsa, siitä olis hyvä lähteä, Mitä ihmeellistä on oulun yliopistossa tehty muuten? Mikä on se innovatiivinen keksintö mitä sieltä on maailmalle tullut??? Kertokaaaaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellen seurannut näistä yliopistouutisista seuraavaa huutoa suojatyöpaikoista, norsunluutorneist yms. Kuinka moni teistä kommentoijista oikeastaan tietää mitään siitä millainen on yliopistossa työskentelevän tutkijan, professorin tai lehtorin työviikko? Yliopistollahan ei esimerkiksi makseta ylityökorvauksia, joten suurin osa paiskii tuplatunteja normaalipalkallaan. Opiskelijamäärät ovat kasvaneet suhteessa opetushenkilöstön kokon huimasti. Tämän lisäksi opettaja/tutkija henkilöstöltä vaaditaan jatkuvasti yhä enemmän tutkimusta, julkaisuja, esitelmiä jne. joita sitten yritetään väsätä muun työn ohessa, eli iltaisin ja viikonloppuisin. Olisi ehkä näiden suojatyöpaikoista huutavien hyvä käydä katsomassa yliopiston palkkoja. Yksityoisellä sektorilla todennäköisesti harjoittelijatkin tienaavat enemmän kuin esimerkiksi yliopiston lehtori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image