Oulu

Ylikiimingin vaakuna lähti Ouluun

Ylikiimingin valtuuston historian viimeinen esiintyminen tapahtui torstai-iltapäivänä Vesaisenlinnan hirsisalin lavalla. KUVA: Risto Rasila
Oulu 5.12.2008 0:00
Kari Sankala
Itsenäisen Ylikiimingin kunnan 141 vuoden taival päättyi torstaina korkeimman poliittisen päätöksenteon osalta, kun Ylikiimingin kunnanvaltuusto piti viimeisen kokouksensa juhlavaltuuston Vesaisenlinnassa.

Tilaisuutta sävytti tietty haikeus. Toisaalta muutos osaksi Oulua ja ylikiiminkiläisten voimakas kotiseuturakkaus antoivat vahvaa uskoa tulevaan.

Oulun valtuuston puheenjohtajalle Kyösti Oikariselle luovutettiin toinen Ylikiimingin kunnan virallisista vaakunoista. Toinen jäi Ylikiimingin virastotalolle.

"Kiitos! Tämä on todella arvokas vietävä kotikaupunkiin. Tässä juhlassa on ollut mukava olla, täällä on ollut haikeutta ja uskoa tulevaisuuteen sekä aitoa kotiseudun arvostamista", Oikarinen kiitti.

Tilaisuudessa jaettiin kunnan nykyisille luottamushenkilöille kaikkiaan 66 Suomen Kuntaliiton ansiomerkkiä sekä Ylikiimingin kunnan korkeimpana huomionosoituksena kunnan viirit, jotka poistuvat käytöstä vuodenvaihteessa.Ahkeria ihmisiä


Kultaisen kunniamerkin saanut valtuutettu Aino Parkkinen (vas.) ehti olla kunnanvaltuustossa 20 vuotta. Maaseutulautakunnassa hän oli seitsemän vaalikautta eli 28 vuotta.

"Tietenkin tässä on vähän haikea olo, mutta toisaalta ihan helpottunut olo. Minulla on ollut koko ajan myönteinen kanta kuntaliitokseen. Omalta osaltani politiikka päättyyy, sillä en ollut viimeksi enää edes ehdolla", Parkkinen mietti.

Syntyjään Parkkinen on muhoslaisia, joten ilman omakehua hän voi sanoa, että "ylikiiminkiläiset ovat ihan ystävällisiä ihmisiä, vaatimattomia ja kovia tekemään töitä. Täällä on ollut pakko tehdä töitä, jos on meinannut pärjätä."

Parkkisella itsellään on ollut maatilan lisäksi mansikkaviljelmä ja mattokutomo Vepsällä 17 kilometriä kuntakeskuksesta Puolangan suuntaan.Hyvä lopputulos


Juhlakokouksen vetänyt kunnanvaltuuston puheenjohtaja Keijo Wathén (kesk.) arvioi Oulun ja Ylikiimingin kuntaliitoksen onnistuneen parhaiten Suomessa ainakin keskustelujen ja neuvottelujen suhteen. "Jatketaan yhteistyötä samaan malliin. Oulu oli luontainen suunta hakea leveämmät hartiat asioiden hoitoon."

Vt. kunnanjohtaja Minna Rintamäki kehui luottamushenkilöitä rohkeudesta tehdä kauaskantoisia päätöksiä. "Nykyaikana palvelut pystytään järjestämään suuremmissa kokonaisuuksissa, kun kulkuyhteydet ja teknologia ovat menneet eteenpäin. Siinä mielessä rajat ovat menettäneet merkityksensä."

Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Antti Huttu-Hiltunen (kesk.) kiitti tilaisuudessa ansiomerkin ja viirin saaneiden puolesta. Hän muistutti, että kuntaliitoksesta päätettiin 21. maaliskuuta 2006 yksimielisesti niin Ylikiimingin kuin Oulunkin valtuustoissa. "Suurempi kunta ei merkitse etääntymistä asukkaista. Oulun valtuustossa tehdään päätöksiä, jotka koskettavat niin ydinkeskustaa kuin reuna-alueita."

"Aloite liitokseen lähti meiltä. Oulu vastasi rykimävaiheessa myönteisesti kuten meillä poronhoitoalueella on tapana ilmaista", Antti Huttu-Hiltunen tiivisti neuvotteluhistorian.

Juhlapuheen pitänyt Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju uskoi ylikiiminkiläisten valinnan turvaavan palvelut yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti. "Vaihtoehdoista kuntaliitos on selvästi paras."

Harju oli yhdistymiskehityksen hiipumisesta Oulun seudulla huolissaan. "Oulun näivettyminen näivettää koko Pohjois-Suomea."

Arkkitehti Jukka Lahtinen Arkkitehtitoimisto HML Oy:stä esitteli Vesalan monitoimitalon suunnitelmia. Taloon menee valtaosa liitoksen yhdistymisavustuksesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mutta, lumiaurausmaksu jäi kokonaan tulematta. Ainakin näin omakotitaloasujaa miellyttää ja kovasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image