Oulu

Yli-Iissä miekkailtiin ja ammuttiin jousilla entisten aikojen hengessä – Kierikin Mui­nais­mark­ki­noil­la riitti vipinää viileästä säästä huolimatta

Ilkka Mämmelä ohjasi pehmomiekkailua muinaismarkkinoilla. KUVA: Pekka Peura
Oulu 3.8.2019 20:12
Henriikka Uusitalo

Lauantaina Kierikin Muinaismarkkinoilla riitti kävijöitä vilpoisesta säästä huolimatta. Arkeologi Satu Koiviston mukaan Yli-Ii on merkittävä paikka, jossa on tutkittavaa vielä monelle sukupolvelle.

– Jousia, jousia, jee, pikkutyttö huudahti huomatessaan kivikautisen jousiammunnan pisteen Kierikin Muinaismarkkinoilla.

Lauantaina Yli-Iin kivikautisessa kylässä suurin osa kävijöistä näytti olevan lapsiperheitä, ja jousiammunta oli yksi lasten suosikeista.

Viikonlopun aikana järjestettävillä markkinoilla riitti muutakin lapsia viihdyttävää toimintaa kivikorujen valmistamisesta miekkailuun. Oulun Miekkailuseuran järjestämässä pehmomiekkailussa ei juuri hiljaista hetkeä ollut.

Seuran jäsenet olivat välillä alakynnessä, kun kymmenen lasta testasi miekkailutaitojaan heitä vastaan. Tohinan keskellä jäsenet opastivat lapsia miekkailun saloihin.

Leikkitaistelun iloiset äänet ja lasten innokkaat kiljahdukset kantautuivat kivikautisessa kylässä.

Kivikorujen valmistaminen oli myös aikuisten mieleen. Ohjaajana toimineen arkeologiopiskelija Maria Kaasisen mukaan korujen valmistaminen on kiinnostanut kävijöitä todella paljon.

Oulun yliopistossa opiskelevalle Kaasiselle kesätyö Kierikissä on ensimmäinen oman alan työpaikka.

– On mahtavaa, että näin lähellä yliopistoa pääsee tekemään oman alan juttuja, hän sanoo.

Kierikistä on tutkittu vasta murto-osa

Helsingin yliopiston arkeologi Satu Koivisto luennoi päärakennuksen auditoriossa Iijoen lohenkalastuksesta kivikaudella. Koivisto oli osa tutkijaryhmää, joka julkaisi viime tammikuussa tutkimuksen lohenpyynnistä kivikauden Kierikissä.

Ryhmä kehitti uuden menetelmän, jolla pystyttiin havaitsemaan, että lohta hyödynnettiin kivikauden Kierikissä paljon enemmän kuin aiempi todistusaineisto on antanut ymmärtää.

Lohen hyödyntämistä on pidetty itsestään selvyytenä Suomen arkeologiassa, vaikka oletuksen tueksi ei ole pystytty keräämään todistusaineistoa.

Arkeologi Satu Koivisto luennoi muinaismarkkinoiden yhteydessä Iijoen lohenkalastuksesta kivikaudella. KUVA: Pekka Peura

Kalan luut säilyvät huonosti Suomen happamassa maaperässä. Sen vuoksi niitä on vaikea saada talteen kaivauksilta.

Kalalajin määrittäminen palaneista luista on haastavaa. Erityisesti lohen luut näyttävät säilyvän maaperässä huonosti, koska rasvainen kala maatuu nopeasti.

– Saimme nyt ensimmäistä kertaa Suomessa maaperän mineraaleista todisteita lohenpyynnistä ilman lohenluita, Koivisto kertoo tutkimuksen merkityksestä.

Kierikki on Satu Koivistolle tuttu paikka, koska hän on käynyt siellä vuodesta 1996 lähtien töiden vuoksi. Eteläsuomalainen Koivisto kuvaa Kierikin olevan ikään kuin hänen kohtalonsa, jonne hän aina palaa.

Seuraavat tutkimusaiheet Kierikin alueelle on jo suunniteltu. Yli-Ii on hänen mukaansa paikka, josta on tutkittu vain murto-osa.

– Täällä riittää tutkittavaa vielä monelle arkeologisukupolvelle.

Katso myös kuvagalleria Muinaismarkkinoilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Just joo, tuollaiset ilmastointiteippimiekat niillä oli kivikaudellakin, näköjään autenttinen tilanne lavastettu. Tuon Kierekin voisi siirtää sen Kalevalahuvipuiston kylkeen, jahka se valmistuu ennen torihotellia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli tarjolla ihan oikeitakin miekkoja, kukaan ei vaan niillä uskaltanut haastaa minua. Ehkä sinä uskallat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvikeittokauppiaalla oli vain kaupantekotaito hukassa. Olisi kannattanut palkata apulainen. Käytiin sitten Kierikkikeskuksessa lounaalla, minkä lihapullat osoittautuivat todella hyviksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No höh, markkinat on joka kesä lähes samaan aikaan, ja tällä kertaa hyvin mainostettu. Tällä kertaa jätin väliin kun on jo liian tuttu juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just. Oliko tästä missään ilmoitusta? EIkä tämmösestä tapahtumasta voisi tehdä jutun etukäteen mainostamismielessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin tänään. Kiitti kun mainitsit, että tänään vielä ehtii. Kannatti käydä. Se miekkailunäytös oli hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:23
Rivitaloasuntoon heitettiin savupatruuna keskellä yötä Torniossa – asunnossa oli kaksi ihmistä
6:08
Tea, Muumiokissa ja Kummituskakka vierailulle Ouluun – Lasten ja nuorten teatteripäivillä nähdään Lea-palkitun Salla Viikan uusi lastennäytelmä
6:00
E-urheilijat ovat energiajuomaa lipittäviä sohvaperunoita, jääpallo-otteluissa on enemmän pakkasta kuin katsojia – listasimme mielikuvia, jotka ärsyttävät laji-ihmisiä Tilaajille
6:00
Lakkokevät nosti ay-liikkeen puheenaiheeksi, vaikka meidän pitäisi oikeasti puhua koko työelämän muutoksesta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Kouluihin tarvitaan toimintaterapeuttista osaamista – mielenterveyspalvelujen kasvava tarve pakottaa miettimään uusia toimintatapoja Lukijalta
6:00
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
6:00
Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi rajusti viime vuonna – Keskusrikospoliisi selvittää syytä ennätystahtiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image