Oulu

Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työs­ken­te­le­vää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"

Netta-koira päivysti maanantaina vuoronvaihdon aikaan paukkupakkasessa StoraEnson portilla Nuottasaaressa, yhdessä ammattiosaston puheenjohtajan Ari Itämiehen (oik.) ja luottamusmies Pasi Räsäsen kanssa, että tieto lakon alkamisesta oli mennyt perille. KUVA: Pekka Peura
Oulu 27.1.2020 16:30 | Päivitetty 28.1.2020 7:49
Arja Mikkola

Lakkovahdit seurasivat maanantain pakkasessa aina vuoron aluksi mahdollisia sisäänpyrkijöitä Stora Enson porteilla Oulussa. Nuottasaaren tehtailla lakkoon meni maanantaina yli 600 henkeä sellutuotannosta paperiin ja kunnossapitoon, josta vastaa Efora. Lisäksi tehtaalla lakkoilevat Pron toimihenkilöt.

Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kuvaa tunnelmaa odottavaksi, onhan työehtosopimusneuvotteluja alustettu jo kolme kuukautta.

– Käytännössä neuvottelut eivät ole johtaneet yhtään mihinkään.

Oulussa tilanne on haasteellinen, sillä uuden kartonkilinjan alta irtisanotaan liki 350 työntekijää. Irtisanomiset alkavat heinäkuussa, joten tilanne on valmiiksi raskas.

– Samassa rintamassa ollaan kuin muutkin paperiteollisuuden työpaikat. Olen yrittänyt selittää henkilöstölle, että meidän tehtaalla ei voida hakea poikkeuslupaa, että työt jatkuisivat työtaistelun aikana, Kaikkonen kertoo.

Tuotanto ajettiin alas sunnuntaina. Aikaa se vie 16 tuntia.

– Käytännössä sunnuntaina kello 16 oli kaikki tuotannollinen toiminta jo seis täällä.

Tehtaan turvallisuudesta ja laitteista vastaavat jatkavat töitä.

Seuraavaksi valtakunnansovittelijan luona neuvotellaan tiistaiaamuna. Kaikkosesta kyse on paljon muustakin kuin yhden alan työsopimuksesta tai edes kikystä.

Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen pitää tilannetta Oulussa haasteellisena. KUVA: Pekka Peura

Työnantajat ovat myöntäneet kiky-sopimuksen eli työajan pidennyksen tuoneen metsäteollisuudelle 10 miljoonaa euroa taloudellista hyötyä.

– Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua, Kaikkonen sanoo.

10 miljoonaa vaikuttaa varsin pieneltä panokselta suhteessa siihen, että työnantajat laskevat lakosta koituvan 670 miljoonan euron taloudelliset menetykset.

– Siellä on isoja asioita, jotka ovat hiertäneet vuosikaudet.

Työntekijät haluavat pitää kiinni siitä, että metsäteollisuudessa työskentelevät, kuten puun vastaanotto sekä kunnossapito, josta osa on myös prosessityöntekijöitä, pysyvät yhteisen työehtosopimuksen piirissä.

– Jos ulkopuolisen työvoiman sopimuspykäliä muutetaan, se mahdollistaisi toimintojen ulkoistamisen.

Posti siirsi juuri sopimuksia toisen toimialan piiriin. Metsäteollisuus saattaisi yrittää työehtoshoppailla Teknologiateollisuuden tai Mekaanisen puun taholla.

2015 pääluottamusmiehenä aloittanut Kaikkonen kritisoi työnantajien luovan mielikuvaa siitä, että työehtosopimus olisi kilpailukyvyn este, vaikka palkkakuluja enemmän vaikuttaisivat vaikkapa sivukulut, energia ja verotus. Sopimus tai ei, Raumalla on suljettu paperikone ja Oulussa supistetaan.

– Yhtiö tekee muilla perusteilla päätöksiä, hän toteaa.


28.1. kello 7.50: Uutisen kommentointi on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (152)

Voiko duunari oikeasti tienata yli 40t€ vuodessa? Ihan mielenkiinnolla kysyn, kun joku kirjoitti että metallimiehenä oli tienannut jopa yli 60000 euroa. Mietin olenko ihan tyhmä kun oon ollut reilu 10 vuotta monipuolisissa, osittain ehkä melko vaativissakin ja raskaissa työkoneidenkorjaus / metallihommissa n. 30t€ vuosipalkalla, että kannattaako ettiä uutta firmaa? Enkä nyt siis puhu paperipuolesta vaan yleisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakko tekee työnantajan tulevan yt-kierroksen helpommaksi. Renkaanpotkijoista ja pahimmista ay-agitaattoreista päästään viimein eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellyt, miten meillä ylipäätään on varaa tehdä niin matalan jalostusasteen tuotteita kuin sellu, paperi tai puun sahaus. Ne kuulostavat esihistoriallisilta tuotteilta. Kilpailu tuntuu olevan alituista tappelua työvoiman hinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiskat laiskottelijat, eivät viitsi tehdä töitä. Tuhoavat kilpailukyvyn ja samalla koko suomalaisen hyvinvoinnin. Irtisanomisten ja lomautusten tarve alkaa tästä yhteiskunnan vastaisesta laiskottelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työmies on palkkansa ansainnut. Koulutettu osaava henkilöstö joutuu paljon opiskelemaan ja opiskelu on raskasta. Siitä sitten hyvän ammatin saatuaan kolmivuorotyöhön. Palkkaa tulee lisää tästä kolmivuorotyöstä. Kiky tunnit pois hiertämästä epäsopua. Sopuun pian ja tehtaat pyörii. Voitto on yritysten, työntekijöiden ja koko yhteiskunnan. Jaetaan hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojat (lakkoilijat) istuvat omia työpaikkoja tällä keinolla alas.
Tulee käymään kuin Ahosen aikana, metsäteolliset työpaikat häviää Suomesta.
Paperikoneita ajetaan alas, tulee työttömiä lakkovahteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäpään kuppilat kiittää, harmi vaan ettei tehyn lakko satu samaan aikaan, ois sit ollu parempaa seuraakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään on Oritkarissa 600 paperiliiton työntekijää lakossa, seuraavan TES kauden lopussa on vain 100 paperiliiton työntekijää lakossa. Suunta on oikea ja juuri se mihin tämä ay-ideologia Suomessa johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa paperin ja sellun tekeminen kaiken muun teollisen tuotanto lisäksi on täysin kannattamatonta työvoiman, raaka-aineen, energian, korkeidenverojen, liian hyvän sosiaaliturvan, jonka turvin
työttömät syö punaista turmiollista lihaa,
eivätkä leipäjonoissa seisomisen
lisäksi harrasta mitään muuta
hyötyliikuntaa.

Kilpailukyvyn lisäämiseksi
monimiljonääri Wahlroosin ei ole
syyttä suotta huolissaan kun raha ei kirstuun kilahtele.

Valitettavasti automatisointi robotti teknologia on vielä lastenkengissä eikä vielä ole
viemässä ihan kaikkia työpaikkoja.

Kilpailukyvyn lisäämiseksi kilpailija maihin verrattuna on syytä miettiä, mistä tuodaan
halpatyövoimaa kunnes saadaan täysin ilmaisen energian
tuotantolaitokset ja mikä tärkeintä
ihmisistä vapaat tehtaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän sanelema tai kiristämä kiky, tulee maksamaan satoja kertoja enemmän kuin saatu hyöty.
Sipilä kiristi työntekijäpuolen sopimukseen, joten sanoohan sen jo järkikin, seuraavat sopimukset pitää neuvotella, kiristämis politiikkaan ei työntekijäpuoli suostu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinhän tämä menee. Paperi lakossa tammi-helmikuun. Helmi-maaliskuun ahtaajat ja jäänmurtajat maalis-huhtikuun. Tavara ei liiku ja Kiinan pojat valtaa markkinat. Tämähän on ihan vihreiden hommaa. Saavatpa metsät kasvaa jatkossa ihan rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on näitä hiipuvan alan aloja. Eivät edes härskit ole maailman menossa mukana. Ps. Sukulainen tuolla töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tätä päivää nämä vaatimukselleen. Ketä enää käyttää paperia mihinkään? Ei hyvää päivää jos veronmaksajien pitää elättää samalla vanhan liiton paperimiehet tekemässä ei toivottua ympäristönpilaustuotetta ja maksaa metsiä omistaville perintöeliitille, että eivät myy metsiään paperintekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki yhtiöiden pitää tuottaa voittoa, eriasia sitten kuka sitä voittoa tekee yhtiöille? Ei ne voitot ihan ilmasta tule sentään. Unohdit varmaan työntekijät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajapuoli jaksaa muistuttaa paljonko lakko maksaa tuotannon menetyksenä, mutta unohtaa mainita että on osasyyllinen lakkoihin, koska ei suostu vapaaehtoisesti sanelupolitiikalla aikaansaadusta kikystä luopumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä lukea näitä kommentteja täällä.

Me painetaan tehtaalla arvokasta duunia ja vaaditaan vain että ei sitä talkoilla tehtäisi.
Monet täällä huutelee ja kuvittelee meidän palkat suuremmiksi kuin ovat.
Aika harva paperimies tienaa yli 120 tonnia vuosi, usein ilman ylitöitä jää alle 100 tonnin.
Päivätöissä jossa ei vuorolisiä eikä saunalisää, jäävät jonnekin 85 tonnin luokkaan. Maksa sillä sitten lainat ja lasten harrastukset.

Monet sairaanhoitajat ja poliisit täällä huutelee mutta pitä ymmärtää työn kannattavuus. Paperiteollisuudessa palkkakulut alle 5% kokonaiskuluista ja tehdään arvokasta vientityötä.

Jokainen osaa sakkolappuja kirjoittaa tai verokokeita ottaa, mutta harva ajaa esim paperikonetta ylös. Se vaatii korkeampaa osaamista. Ollaan ajettu maailmanennätyksiä Oulussa niin että tuotantopäälliköt soittaneet torvea paperirullien päällä ja juotu sitten kakkukahvia. Ensin työ ja sitten huvi. Ei enää talkoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni koulujakin käynyt on huomattavasti huonommalla palkalla. Esim. metsätalousinsinöörin palkka on jopa alle puolet paperimiehen palkoista. Terveyskeskuslääkärin palkkakin on alle kymppitonnin kuussa. Kaupan kassalla vuosiansiot jäävät varmaan alle 30 tuhannen, mitenkähän nämä ihmispoloiset pärjäävät? Ahnehan pitää olla, mutta ei liian ahne. Metsän omistaja antaa vielä liki ilmaista raaka-ainetta metsäteollisuudelle. Tukkipuistakin saa parhaan hyödyn polttamalla. Hyvin moni kyllä oppii käyttämään paperikonetta, ei se voi olla työtä kummenpaa, koska ihmisethän sitä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Provo kirjoitus.

Mutta tervetuloa hoitamaan sairaita erikoissairaanhoitoon OYS:n. Kolmivuorotyö ja palkka on alle 3000€ brutto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (152)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
10
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image