Oulu

"Yli 400 nuorta kokkia hakee töitä, ja samalla ala huutaa uusia tekijöitä" – Opaon uusi pi­lot­ti­kou­lu­tus lisää työ­elä­mäyh­teis­työ­tä

Tommi Tuhkanen opettaa käytännön kokin työtä. Kuvassa vas. Johanna Aarnipuro, Tiina Hayes, Tommi Tuhkanen, Kati Yliviuhkola, Jaser Jasin, ja Zolta´n Tari. KUVA: Teija Soini
Oulu 15.5.2019 7:38
Sonja Haapala

Maaliskuussa Oulun palvelualan opistossa starttasi uusi puolivuotinen pilottikoulutus, jonka tavoitteena on kouluttaa työelämään entistä ammattitaitoisempia kokkeja.

Koulutus tarjoaa enemmän käytännön opetusta kuin aiemmin, ja mukana opettamassa on ravintola-alan ammattilaisia.

Idea pilottikoulutukseen tuli oululaisen ravintola Hugon ravintoloitsijalta Tommi Tuhkaselta.

Ravintola-alalla on pulaa erityisesti osaavista ja motivoituneista tekijöistä. Tuhkasen mukaan ongelma juontaa juurensa siitä, että Suomessa saatava kokin koulutus ei palvele ravintoloita. Työnantajien tarpeet ja koulutus eivät kohtaa.

– Kun menin työkkärin sivuille, vastaan tuli yli 400 nuorta kokkia hakemassa töitä. Ja samaan aikaan ala huutaa uusia tekijöitä.

Tuhkanen ei syytä pelkkiä oppilaitoksia, vaan ongelma on hänen mielestään syvemmällä rakenteissa. Kouluilla ei ole tarpeeksi resursseja opettaa kaikille kokin työn ydintä: käsillä tekemistä. Hän toivookin, että koulutusohjelmiin lisätään käytännön työtä ja harjoittelussa oppimista.

– Kun harjoittelija tuodaan oikeaan keittiöön kuudeksi viikoksi oppimaan, niin hyvä kun siinä ajassa oppii pukuhuoneen löytämään. Ruuanlaitosta puhumattakaan. Se aika ei vain yksinkertaisesti riitä, Tuhkanen tuskailee.

Uusi pilottikoulutus on yritys luoda ratkaisua tähän ongelmaan.

Maanantain ja tiistain aikana Opaon opiskelijat valmistivat seitsemän ruokalajin päivällisen viineineen. Ensimmäisenä tarjottiin parsakeittoa. KUVA: Teija Soini

Opaon kouluttaja Tuula Kosamo kertoo, että koulutus ideoitiin yhdessä eri ravintoloiden kanssa, joiden kanssa pohdittiin muunmuassa sitä, mitä opiskelijoille tulisi opettaa. Rahoitus pilottiin tuli opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Pilottikoulutuksessa on nyt mukana kymmenisen opiskelijaa, joista puolet ovat mukana työvoimakoulutuksessa.

– Mukana on hyvin eritasoisia ihmisiä: niitä, jotka eivät ole eläessään käyneet ammattikeittiössä sekä niitä, jotka ovat olleet alalla jo monta vuotta, tiistaina Opao:lla käytännön koulutuspäivää vetänyt Tuhkanen kertoo.

Vaikka Startti ammattikokiksi -nimellä kulkeva pilottikoulutus ei vielä poista kokkikoulutuksen ongelmia, se on Tuhkasen mielestä hyvä alku.

– Nostan hattua, että heillä oli rohkeutta lähteä toteuttamaan tätä koulutusta. Tämä on pirun hyvä avaus hommalle.

Kosamo huomauttaa, että tärkeintä on löytää ammattiin sitoutuvia henkilöitä.

– Olen korostanut sitä, että työt eivät aina löydy Oulusta. On mahdollista työskennellä esimerkiksi talvi Lapissa ja kesä saaristossa, Kosamo kertoo.

Myös Tuhkanen tunnistaa nuorten alanvalintaan liittyvät realiteetit:

– Ymmärrän, ettei tämä ole nuorille erityisen houkutteleva ala. Paska palkka ja pitkiä päiviä. Tässä hommassa voi kuitenkin tehdä halutessaan hienon uran.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kylkä työnantajalle ilmainen tekijä kelpaa.. Kokin hommia ei viitsitty opettaa, yleensä tiskinurkkaan passitettiin kun asiakkaita tuli. Sitten moititaan, kun opiskelijalla ei ole motivaatiota.
Kiitos niille muutamille paikoille, josta sain hyvää tietoa ja taitoa kartutettua :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin OPAOlla kokkikoulun ja sain sen verran hyvät eväät ammattiin, että työllistyin jo yli puoli vuotta ennen valmistumistani. Työttömänä en ole ollut päivääkään ja olen mainettakin ehtinyt jo saada sen verran, että saan lähestulkoon valita työpaikkani. Hyvä koulu ja kiitokset Jarmo-opettajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työharjoittelut palkatta pitäisi lopettaa. Osa yrittäjistä pyörittää harjoittelijoilla työtehtäviä mihin pitäisi palkata joku. Alan huono palkkaus on osittain työntekijöiden syytä, kokit suostuvat tekemään töitä omalla ajalla, liian pienellä palkalla ja osa on valmiudessa 24h jos puhelin sattuisi työnantajalta kilahtamaan mihin hommaan vaan. Perusteluna olen kuullut että pakko suostua tai tulee potkut ja 10 halukasta puoli-ilmaista tulossa tilalle. Ravintola yrittäjät, katsokaa peiliin jos ei työntekijöitä löydy,maine kiirii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuhkanen se vasta sateentekijä onkin. Viisi vuotta jos tekisi töitä harjoittelijanpalkalla, niin riittäisikö? Sitten voisikin palkata uuden harjoitteljan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn merkitys tavalliselle ihmiselle on ratkaista elämän ongelmia. Kokin työ näyttää jutun perusteella vain tuovan niitä lisää, jos palkalla ei elä, työ vie terveyden ja työn perässä pitää muuttaa jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tommi Tuhkasen tarkoitus oli varmaankin hyvä, mutta meni metsään todella pahasti. Ei yhtään kokkia kouluteta puolessa vuodessa huippuosaajaksi. Eikä varsinkaan niin, että opiskelijat katsovat kun Tommi laittaa ruokaa. Muutenkin kirjoituksessa on paljon asiavirheitä. Tämän päivän koulutus on 90-prosenttisesti tekemällä oppimista, ei teoriaa ja istumista. Kyllä kokkien koulutus on laadukasta ja onnistunutta, joskin vaativaa. Tommin kannattaisi ehkä joskus käydä tutustumassa koulun toimintaan, eikä huudella lehtien palstoilla mitä sattuu.
Pidän kuitenkin suurempana ongelmana työnantajia kuin koulutusta, miksi alalle ei saada kokkeja töihin. Palkat ovat ala-arvoisen heikot, työajat epäinhimilliset, tarjotaan sopimuksia pienillä tuntimäärillä, kohdellaan kuin karjaa, haukutaan kiitokseksi jne
Työpaikkaohjaajan rooli on nyt kateissa, jos ei pystytä alkeellisempaan ohjaukseen työpaikalla. Tällä kirjoituksella vedetään pahasti alan tulevaisuudelta mattoa alta, toivottavasti OPAO ei allekirjoita tätä lehtijuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vaan kyse rahasta työnantajat ravintelit sun muut haluaa puoli ilmasia työntekijöitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa työpaikkaruokalassa näyttää harjoittelijatyttö seisovan kassalla päivästä toiseen. Eihän siinä mitään kokkaustaitoja opi. Taitaa hukkaan mennä harjoittelujakso kun ei pääse oikeaan työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokin perustutkintoon kuuluu tarjoilija opiskelijoiden kanssa yhteinen jakso jossa harjoitellaan kassalla oloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan kuuluu myös harjoittelua ihan siellä keittiössäkin. Monesti tahtovat vaan olla niitä jotka hoitaa tiskit, siivouksen ja jotain helppoja preppaushommia. Kunnolla ei kokkaushommiin pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei nykyään enään panosteta Oppisopimuskoulutukseen, monella alalla varmasti paras koulutusmuoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erityisesti ravintola-alalla työnantaja saisi koulutettua täsmälleen haluamiaan ammattilaisia. Ettei vaan se palkanmaksu olisi asiassa ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisten opiskeluryhmissä ei mitään muuta olekaan kuin ilmaiseksi työpaikoilla työskentelyä. Opetus vedetty minimiin ja suoraan kentälle. On täysin työnantajasta kiinni miten kohtelee ja ymmärtääkö lähtökohdat. Lounasruokien valmistuksessa on esimerkiksi 3kk jakso työnantajalle jossa kyllä ehtii oppimaan muutakin kuin pukuhuoneen sijainnin.
Opinnot käyneenä luen kriittisesti tällaisia pelinavauksia. Taitoa kyllä valmistuneelta löytyy mutta palkanmaksua ja erityisesti kunnollisia työaikoja ei tunnu löytyvän toiselta puolelta. Jos peruspalkkaus on surkea niin ei siitä kestä lyhyitä 60-90h/3vko pätkiä ottaa ettei mene pelkkään tekemisen iloon. Meidän ryhmästä vain yksi työllistyi heti koulutuksen jälkeen. Usea on palannut vanhaan ammattiin ja osa työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan maksa kunnon palkkaa ja miksi pitäisikään. Eihän ihmiset halua maksaa parista heinästä vellin seassa vaikka olisi kuin hieno nimi. Opetelkaaa paistamaan oikeita pihvejä normaaleille ihmisille. Heitä on kuitenkin suurinosa kansasta. Nämä kokkiohjelmat aantavat aivan väärää kuvaa alasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kouluilla ei ole resursseja opettaa kokin työn ydintä eli käsillä tekemistä." Siis mitäh? Jos siellä ei opetella käsin ruuanlaittoa ja leipomista niin mihin ihmeeseen se opiskeluaika ja oppitunnit käytetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikouluissa on liian paljon yleissivistäviä oheisaineita.
Lisäksi oppilaiden osaaminen peruskoulun jäljiltä ei ole hyvä: olen kuullut, että esimerkiksi ammatillisen matematiikkan opetus joudutaan aloittamaan ihan peruslaskuista eli yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitäkin ja myös aikuispuolella on tarpeetonta alkeismatematiikkaa kun samaan aikaan lähiopetusta on erittäin vähän. Sipilän hallitus leikkasi ammattikoulupuolelta resursseja ja se näkyy koululaisten etäpäivinä kotona maaten. Ei sillä tavalla opita mutta mitäpä Sipilän hallitukselta voi muuta odottaakaan kuin huonoja ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen ainakin yhden lähes 30 -vuotiaan peruskoulun käyneen ns peräkammarin poikaoletetun, joka ei osaa edes nimeään kirjoittaa kynällä. Ei viitsinyt peruskoulussa opetella sitäkään vähää. Kuka tällaisen näin laiskan mihinkään työhön palkkaisi?
Tunnen myös FM:n paperit omaavan henkilön, joka ei viitsi mitään työtä tehdä. Äiti ja yhteiskunta elättää tätä pian 50 v naisoletettua. Tiedän myös IT -alalle aikanaan kouluttautuneen nyt jo parikymmentä vuotta joutilaana loisineen henkilön, jota ei muut työt kiinnosta sitäkään vähää mitä IT jota ei pikkupaikkakunnalla ole eikä itse viitsi alkaa, olut on mieluisempaa. Ja kaikille noille meidän verorahoistamme avustusta virtaa joten eipä sekään lisää kiinnostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
8:15
Museossa voi käydä "ilmaiseksi" Museokortilla tai liittymällä ystäväyhdistykseen – Ateneumin ystävät täyttää jo 100 vuotta Tilaajille
8:14
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
8:06
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
8:05
Äärioikeistolaiset ja fasismin vastustajat kahakoivat mielenosoituksissa Portlandissa – Kuusi loukkaantui, yksi sairaalaan
8:00
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
7:12
MM-mestaruuden vuonna 1995 tuonut vauhti puuttuu Jutin ja Antsan muisteluista
9
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
6
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
4
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
2
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
1
Kärppien maine nuorten pelaajien kehittäjänä vetää ulkomaalaispelaajia Ouluun – Amerikkalaishyökkääjä Drew O’Connor tuorein pikkupetojen katsastama pelaaja
1
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta
1
Jussi Jokinen huhki jälleen paljon hyvää – oma tähdistötapahtuma tuotti noin 60 000 euroa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Olen äänestänyt sossuja, mutta tein virheen. Ei koskaan työssäkäyvän pidä äänestää vasemmistoa, vain siivestävät ovat ku... Lue lisää...
Elwiira

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image