Oulu

Yleisiä väestönsuojia ei Oulussa ole haja-asu­tusa­lueil­la – "Voidaan kysyä, minkä vuoksi aseellista vaikutusta koh­dis­tet­tai­siin haja-asu­tusa­lu­eel­le"

Kivisydämen A-hallin yleinen väestönsuoja on Oulun suurin. Suurin osa tilasta on kuitenkin varattu yläpuolisten kiinteistöjen asukkaille ja työntekijöille. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.8.2019 6:00
Maiju Ylipiessa

Yleisten väestönsuojien rakentamisvelvollisuus poistui kunnilta vuonna 2011. Suojien määrää ja sijaintia tullaan todennäköisesti jossain vaiheessa tarkastelemaan uudelleen, sisäministeriöstä kerrotaan.

Yleisten väestönsuojien rakentamisvelvollisuus poistui kunnilta vuonna 2011. Nykyiset yleiset suojat niiden on edelleen ylläpidettävä.

– Silloin katsottiin, että liikkuvalle väestölle oli riittävä määrä yleisiä suojia. Ne täydentyvät kiinteistöjen yksityisten väestönsuojien rakentamisen yhteydessä, kertoo erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen sisäministeriön pelastusosastolta.

Rakennuksen omistajan on nykyisin rakennettava väestönsuoja sellaiseen vähintään rakennukseen tai rakennusryhmään, jossa asutaan tai työskennellään pysyvästi, ja jonka kerrosala on vähintään 1200 neliömetriä. Teollisuusrakentamisessa raja on 1500 neliömetriä.

Lue lisää: 72 tuntia aikaa: Näin Kivisydämen A-halli muuntuisi 3 000 hengen väestönsuojaksi aseellisen iskun uhatessa

KUVA: Marjut Äijälä

Yleisten väestönsuojien määrää ja sijaintia tullaan Häyrisen mukaan todennäköisesti jossain vaiheessa tarkastelemaan uudelleen.

Haja-asutusalueilla ei yleisiä suojia

Kerrostaloasujalle oman väestönsuojan sijainti selviää kiinteistön pelastussuunnitelmasta. Muille oman suojan sijainnista tiedotettaisiin kriisitilanteessa.

Rakentamisvelvollisuuden ollessa voimassa Oulua toisinaan kritisoitiin siitä, että yleiset väestönsuojat keskittyivät liikaa keskustaan haja-asutusalueiden kustannuksella.

– Voidaan toki kysyä, minkä vuoksi aseellista vaikutusta kohdistettaisiin haja-asutusalueelle, huomauttaa Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas.

Pelastustoiminnan suunnittelussa lähtökohtana on muutenkin evakuointi.

– Miksi sotilaallisten iskujen todennäköisillä kohdealueilla pidettäisiin ihmisiä, joiden ei tarvitse siellä olla, Honkakunnas tiivistää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Turhaa hommaa. Googin sota kun tulee niin se kestää alle 10 minuuttia ja se oli siinä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi väestönsuojia rakennetaan yhä edelleen vaikka niille ei ole tarvetta. En keksi kuin yhden syyn ja se on korruptio jossa poliitikot ylläpitävät tuottoisaa rakennusbisnestä.

Kaikenlaisilla uhkakuvilla voi pelotella kansaa mutta ei se tee väestönsuojista tarpeellisia. Sodankäynti on muutenkin muuttunut niin että pommit lähetetään metrin tarkkuudella kohteeseen ja vihollista ei kiinnosta kodit koska niillä ei ole strategista merkitystä.

Säästyisi satoja miljoonia euroja jos luovuttaisiin väestönsuojista. Annettaisiin ihmisten selviytyä parhaansa mukaan omassa kodissaan koska näin tulisi käymään jokatapauksessa oli väestönsuojia tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseellisen vaikuttamisen ensisijaisia kohteita asutusalueilla ovat energiantuotanto ja -jakelu, viestiliikenne, vesihuolto, elintarvikehuolto, hallinto sekä joukkojen perustamiseen ja majoittamiseen soveltuvat kohteet. Sodankäynnin luonne on muuttunut ja painopiste siirtynyt asutetulle alueelle. Mielenkiintoinen kysymys on, minne ihmiset erilaisissa kriisitilanteissa evakuoidaan ja miten se käytännössä toteutetaan.

Suuronnettomuudet ja luonnonkatastrofit eivät valikoi paikkaa. Tshernobylin laskeuma tuli sinne minne tuuli kuljetti eikä sille kukaan voinut mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Oulua toisinaan kritisoitiin siitä, että yleiset väestönsuojat keskittyivät liikaa keskustaan haja-asutusalueiden kustannuksella. ''

Piti lukea kahdesti enkä silti meinaa uskoa näkemääni. Miten näin aivan kristallin kirkasta itsestään selvää asiaa voi joku kritisoida?
Jotkut rakennuttajat, rakentajat ja tavarantoimittajat, jotka verovaroillamme rakentaisivat bunkkereita kaikille maamme soille tiettömien taipaleiden taakse, koska sinne siiden rakentaminen tyhjänpanteiksi olisi mahdollisimman vaikeaa ja kallista - eli hyvä business.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on potentiaalinen pommituskohde. Suomen tärkeimmät sähkölinjat kulkevat Leväsuon sähköaseman kautta sekä Kiimingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseellista vaikutusta? Ei kai suojia pelkästään sotatilanteita varten ole rakennettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. aseellista vaikutustahan kohdistettaisiin juuri nimenomaan haja-asutusalueille sen vuoksi,että tällaisella sotilaallisella toiminnalla vaikutettaisiin väestökeskuksien perustarpeeseen eli elintarvikehuoltoon ratkaisevasti suhteellisen lyhyellä aikavälillä.
Ts. voimaan tulisi nopealla aikavälillä rajoittamattoman sodankäynnin säännöt,joissa vaikutus kohdituisi juuri loppujen lopuksi siviilehin laajalla alueellaeikä niin kaupungeissa kuin haja-alueillakin.
Syntyy vaikea tilanne,jossa olisi mahdotonta päättää mihin suuntaan ihmisiä voitaisiin evakuoida ja aikaa olisi hyvin vähän käytettävissä.
Kaupunkeihin syntyy tilanne,joissa oletettuja sotilaallisia kohteita pommitettaisin täsmäasein.Esim. väestönsuojien sisäänmenorampit ovat huippusodankäynnille helppoja kohteita.Google on tuonut hyvin esille sen missä tärkeät rakennukset sijaitsevat.
Myös luonnonilmiöt voivat aiheuttaa merenrantakaupungissa vaikeasti hallittavan vedenpaisumksen,joka voisi uhata maan alle rakennettuja väestönsuojia.
Näyttää siltä,että osa viranomaisista pitää toimintamahdollisuuksiaan ja toiveita hyvinkin korkealla harjoiteltujen suunnitelmien perusteella.
On vaikea ajatella juuri nyt,että tiedonkulku lamaantuu totaalisesti erittäin poikkeksellisessa tilanteessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä aina kysyä, mutta sota ei katso aikaa eikä paikkaa. Eikä loogisia kysymyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä nyt mahdollinen hyökkääjä pyrkii tuhoamaan voimalaitokset jne. Eivät todellakaan välitä jostain haja-asutusalueista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, montako voimalaitosta on oulun ydinkeskustassa ja montako on haja-asutusalueilla oulujokivarressa..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia aseellista vaikutusta kohdistettaisiin haja-asutusalueelle tai ylipäätään yhtään minnekään? Kolme vastausta: Venäjä, Venäjä ja Venäjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyiset suojat ei auta ilmojen kautta leviäville aseille ja tuholle,vailtettavasti :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuitenkin enemmän suojaavat kuin grillikatos. Ilmojen kautta tulevilta uhkilta suojaamaan ne on suunniteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurvaltojen taistelumalleissa nopean iskun alueet ovat luokkaa 80 x 80 km, joyten se siitä haja-asutusaluekuvitelmasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maikkulan monitoimitalolla on suoja mutta ovet on teljetty auki. Niitä ei saa kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä heti valitusta oikeita kanavia pitkin pelastustarkastajalle! Maailmalla useita tapauksia joissa on teljetty pelastusteitä ja -ovia, seurauksena kymmeniä, jopa satoja kuolleita tulipaloissa yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sillä päätäsi vaivaa. Väestönsuojan käyttöönottoon voi mennä kolme vuorokautta jona aikana voidaan joutua purkamaan jopa rakenteita mitä siellä on normaaliajan käytössä on. Tyypillisesti niissä on sosiaalitiloja tai varastoja. Kyllä ovet menee kolmen päivän päästä kiinni kun sitä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en oikein tajua , jos on epätodennäköistä että haja -asutusalueella kohdistuisi aseellisia iskuja jonka vuoksi sinne ei kannata rakentaa väestönsuojia. Ok, mutta keskustastakin pitäisi väki evakuoida jonnekin muualle, mutta minne? Eiköhän kuitenkin aseellista uhkaa todellisempi uhka ole jokin ydinonnettomuus tai jokin ympäristökatastrofi, vaikka Putinista kovasti kohkataankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelastus-ja suojeluviranomaiset sekä ohjeistukset syrjivät haja-asutusalueiden asukkaita, koska sinne ei ole mukamas tarvetta väestösuojille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image