Oulu

Yle: Valkeen korvavalon tieteellinen perusta kyseenalainen

Valkee Oy:n tutkimusjohtaja Juuso Nissilän mukaan korvavalolaitetta on toimitettu 25 000 kappaletta, joista puolet Suomeen.
Oulu 12.3.2012 20:43
Kaleva

Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin maanantai-iltana oululaisen Valkee-yhtiön kaamosmasennuksen hoitoon kehitettyä korvavaloa. Ohjelmassa kyseenalaistettiin yhtiön teettämät tutkimukset korvavalon tehokkuudesta.

Ohjelman mukaan korvavalosta tutkimuksen yhdessä yhtiön perustajan Juuso Nissilän kanssa tehneet Oulun yliopiston psykiatrian professori Markku Timosen ja Oulun Diakonissalaitoksen ylilääkäri Timo Takala ovat yhtiön osakkeenomistajia. Ohjelmassa viitattiin mahdolliseen eturistiriitaan.

Nissilän mukaan Valkee on toimittanut 25 000 korvavalolaitetta markkinoille, joista puolet Suomeen. Yhtiö on saanut 700 000 euroa Tekes-rahoitusta ja 400 000 euroa sijoittajilta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Njoo...tässä käy niin, että ko. tuotteen patentit myydään negatiivisen julkisuuden saattelemina alennuksella ulkomaille ja parin - kolmen vuoden päästä laite tuodaan uudestaan markkinoille uusien tutkimusten myötä. Tosin sitten rahat, maine ja kunnia menee ulkomaille. Ja sitten haukutaan, että on suomalaiset tyhmiä... ja "oululaista osaamista"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä Suomi on sitten hieno maa. Lähtökohtaisesti kaikki pitää tasapäistää eikä poikkeuksia sallita. Uusien ideoiden mollaaminen osataan mallikkaasti. Nurkan takaa huutelijoita riittää asiaan kuin asiaan, ikävä kyllä vähemmän on sitten niitä, jotka rohkenevat poiketa porukasta ja etsiä vaihtoehtoisia malleja olemassa oleviin dogmaattisiin ajatus/uskomusmalleihin. Suomalaiset viranomaisia myöten kyllä kritiikittömästi uskovat ja tunnollisesti tukevat ja toteuttavat kaikki suurten lääkeyhtiöiden toiveet - mm. sikainfluenssahuijaus, statiini- ym. turhiksi osoitetut lääkitykset tästä hyvänä esimerkkinä.

MOTin tarinaan liittyen, olisipa ollut hienoa, että myös Philipp-Robert Schulz nimisen henkilön meriitit suhteessa kyseiseen tieteenalaan ja tutkimukseen oltaiisin tuotu rehellisesti ja avoimesti esille. Netistä löytyvien tietojen perusteella hän näyttää olevan jonkunmoisen masennuslääkemolekyylin kehittelijä eli lääkkeellisen masennuksen hoidon edustaja. Masennuslääkebusinesshän on valtava business eikä sen varpailla passaa astua. Masennuslääkkeiden massiiviset sivuvaikutuksethan tiedetään - ne suhteessa tutkitusti/todistetusti olemattomiin positiivisiin vaikutuksiin olisi pitänyt huomioida suhteessa korvavalolla tehtävään hoitoon. MOTin kannalta olisi mielestäni asiallista tuoda esille asiat riippumattomassa valossa ja katsoja itse tehköön tulkintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata varmaankaan ottaa tuota asennetta, jos meinaa nimenomaan säilyttää uskottavuutensa. Kritiikkiä on kestettävä varsinkin, jos haluaa asialleen tieteellisesti perustellun hyväksynnän. Jokainen tieteen piirissä toiminut tietää sen nahoissaan, kun tutkimusartikkeli tulee sen n. kerran bumerangina. Meidän on vain hyväksyttävä se, että jotta voisimme jatkossakin edes nykyisen tieteellisen uskottavuuden säilyttää, on alistuttava kriittisen tarkastelun alle. Tämä YLE:n ohjelmassa esille tuotu kritiikkihän on yksi näkemys. Ei sieltäkään ns. absoluuttista totuutta tule. Lisäksi, jos ollaan rehellisiä, onhan tuo jääviysongelma kiistaton. Se ei mitätöi tutkimustuloksia, mutta antaa aihetta epäilylle. Ja epäilyjähän voidaan hälventää lisätutkimuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli myyntiluvallisilla masennuslääkkeillä mitä tahansa vaikutuksia - hyviä tai huonoja - tämän korvavalon teho kaamosmasennuksen hoidossa ei ole yhtään sen parempi. Jos virallinen masennuslääke (joka kenties pelastaa potilaan itsemurhalta) voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, se on kelvoton kemikaalipilleri, joka tulee korvata korvavalolla, rukouksilla ja hyvillä ajatuksilla.
Kyllähän tällekin innovaatiolle on 700 000 € veronmaksajien pussista annettu. Ei näytä tasapäistämiseltä minun mielestäni. Kyllä isojen ihmisten kuitenkin tulisi osata myöntää erehdyksensä! Mutta hyvät ihmiset, tässähän on aivan yhtä paljon kyse puhtaasta bisneksestä, kuin vaikkapa länsimaisessa lääketieteessä. Lääketieteen on todistettava droppiensa teho, mutta vaihtoehtohoidoille riittää se, että mollataan muita. (Tulee mieleen erään puolueen käytäntö: mollataan, muttei tarjota toimivia ratkaisuja, jolloin yleisö uskoo minkä tahansa muun ratkaisun olevan parempi.)
Mikä noissa uskomushoidoissa on sitten niin hienoa, että niitä ei saa kritisoida, vaikka samaan aikaan teilattaisi koko länsimainen lääketiede hengenvaarallisena rahastuksena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko käyttänyt noita kaikkia eri vaihtoehtoja tai edes *yhtä* niistä?
Mistä tiedät minkä verran joku vaikuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ehkä se lopullinen totuus on jossakin siellä välimaastossa.. Voi olla että tuo valohoito antaa apua mutta toteennäyttäminen on aika vaikeaa, ainakaan uskottavasti jos itse tutkii ja tekee testit.. Toisaalta vähän epäilyttää toimittajien motiivit ja kannustimet..ei sielläkään ole aina ihan puhtaat jauhot nenässä.. Viikosta toiseen täytyy löytää kohu juttuja joten taso laskee ajan myötä
Voisin kokeilla tuota laitetta, mutta ei siitä ikävä kyllä maksaa tässä "valossa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla, että toimii joillakin.
Pitää vain todeta, että melkoisia tomppeleita ovat omistajat.
Käyttävät itse tekemiään tutkimuksia todisteena.
Ei menisi läpi edes USA:ssa, tuossa huijareiden luvatussa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kaikki oli niin sysimustaa ja alakuloista. Nyt kun on lamput korvissa ja vielä tehokas otsalamppu, niin olo on taukoamatta kuin aurinkorannalla Kreetalla talustelisi. Yks'lysti oli yö tai päivä, tai silmät kiinni, niin mielessä aurinko paistaa. Ostin vielä pari leditaskulamppua, että saa työntää välillä silmiin, jos alkaa ahistaan. Seuraavaksi ajattelin ostaa 120kpl led-jouluvalosarjan ja työntää ne housuihini ja makuuhuoneen nurkkiin laitan jatkuvatoimisen Xenon- kaukovalosarjan. Voi ihanuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjelman asiantuntija Philipp-Robert Schulz on masennuslääkitystieteen edustaja. Miten juuri hän sattui ainoan oikean näkemyksen edutstajaksi tässä ohjelmassa. Lukekaapa asiasta tarkemmin MOT:n sivuilla käytävästä keskustelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business as usual. Täyttää humpuukiahan tuo on mutta uskovathan ihmiset ennustajiin ja horoskooppeihinkin. Jos joku tuntee tulevansa terveemmäksi tuhlaamalla 200 euroa ledivaloihin niin siitä vaan. Ei noita kukaan pakota ostamaan. Medialle propsit että kerrotte tuosta eturistiriidasta, tämä asia oli kyllä tiedossa jo silloin kun nuo korvavalot tulivat markkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katteellisten panettelua. Minusta tämä on hyvinkin nerokas liikeidea. Masennuslääkeitä syödään aivan liikaa, joten vaihtoehtoja tarvitaan. Jos lamppu korvassa auttaa aisiaan, niin miksi sitä ei voisi käyttää. Tekesin rahat ovat vapaasti haettavissa. Ei muuta kuin laittakaapa hakemuksia vetämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kosmetiikka teollisuus markkinoi tuotteitaan ikuisella nuoruudella terveydellä jne. Kukaan ei ole kyseenalaistamassa ko. markkinointi. Kansa ostaa ja on tyytyväinen. Miksi korvavalon pitäisi täyttää eri kriteerit kuin kosmetiikka. Antaa poikien harrastaa businesta. Tukes rahat pois, ne ei tuohon businekseen kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MOT on valitettavasti samaa tasoa Valkeen kanssa. Jos katsoitte tuon ohjelman ajatuksen kanssa, niin huomasitte että "pääkriitikkona" toimineen herrasmiehen (ihan ulkomaalainen) taustoja ei selvitetty millään tavalla. Syntyi vaikutelma, että MOTissa voi kuka tahansa ampua lonkalta väitteitä, joita toimittaja sitten sopivasti jutuillaan ja ohjaaja editoinnilla vahvistaa. Samoin yliopiston herrojen suuntaan heiteltiin väitteitä, joita ei millään tavalla yritettykään perustella pintaa syvemmältä.En ota kantaa Valkeen laitteen toimivuuteen, mutta joku vastuu pitää YLElläkin olla ohjelmiensa tekijöiden ammattitaidosta. En todellakaan haluaisi joutua tuon porukan hampaisiin. Tai toisaalta, voisiko niille lähettää nimettömän vinkin pahimmasta kilpailijastani...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi valot voi suunnata tarpeen mukaan vaikkapa anukseen, kyllä valo voi auttaa vaikka pukamiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisimmässä korvavalotutkimuksesta päävastuussa ollut professori Pirkko Räsänen kiistää, että tutkimuksen perusteella voisi markkinoida tuotetta tieteellisesti tehokkaana hoitomuotona kaamosmasennukseen.

- Ei voida missään tapauksessa vielä väittää, että korvavalon teho kaamosmasennuksen hoidossa olisi tieteellisesti todistettu tehokkaaksi. Tutkimustulokset ovat alustavia ja osin ristiriitaisi, ja tarvitaan vielä paljon lisätutkimusta, Räsänen kirjoitti ohjelmalle antamassaan lausunnossa.

Lainattu iltasanomien jutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluu samaan kategoriaan magneettirannekkeen ja horoskooppien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa aikakin nostaa otsikoihin, nuo faktat ovat olleet tiedossa jo silloin kun laite tuli markkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika velikultia tämä professori ja ODL:n ylilääkäri. Professori osaa pilata Oulun yliopiston varsin huonon tieteellisen tason totaalisesti. Onhan hän toki keskittynyt psykiatriaan. Ylilääkäri taas on tehnyt tutkimusta urheilemisesta.
Samat velikullat selventää valon vasteellisuudesta aivoissa. Toki on ymmärrettävää, että näitä soluja ei eläviltä ole kaivettu.

Jo pelkästään kallon luut estävät valon pääsyn aivoihin. Jokaisella meistä on korvakäytävä erilainen. Saatko varmasti suunnattua sen valon oikeaan suuntaan?

Miten presidentti Halonen on saatu huijatuksi jakamaan Inno-palkintoa tälle roskalle?

Pubmedistä ei löydy yhtään julkaisua korvavaloista tai valon vasteellisuudesta näissä väitetyissä soluissa.
Miten ihmeessä Tekes jakaa rahaa? Hyvävelirinki toimii?

Täyttä kulissia tämä sotku on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne sitä on syydetty TEKES:in rahoja miljoonakauppalla, leikataan nyt sitten julkisesta terveyden-ja vanhustenhoidosta saman verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
76
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image