Oulu

Yle: Oulun kaupunki voitti Junes Lokan val­tuus­to­ryh­mää vastaan käydyn kiistan – kuntavaalien jälkeinen luot­ta­mus­hen­ki­löi­den valinta jää voimaan

Oulu 16.1.2020 23:17
Antti Karvonen

Oulun kaupunki on voittanut korkeimmassa hallinto-oikeudessa Aidon suomalaisen yhteislista ASYL:in nostaman menettelytapakiistan, kertoo Yle.

Asia koski luottamustehtävien jakoa kaupunginvaltuustossa vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen, jolloin varavaltuutettu Tiina Wiik katsoi syntyneen menettelytapavirheitä.

Esimerkiksi puheenjohtaja ei jokaisen vaalitoimituksen kohdalla erikseen antanut tarkkoja äänestysohjeita. Samassa kokouksessa ASYL:in ainoa valtuutettu Junes Lokka arvosteli muiden ryhmien ennalta sopimia valintoja vaatien lukuisia suljettuja lippuäänestyksiä

Hallinto-oikeus asettui rikkeen osalta ASYL:in kannalle. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että paikoin puutteelliset menettelytavat olivat kokonaisuus huomioon ottaen hyväksyttäviä.  

Samalla korkein hallinto-oikeus vapautti Oulun kaupungin oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta kantajalle. 

Oulun kaupunginlakimies Jukka Lampénin mukaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu tarkoittaa, että kaupunginhallituksen ja lautakuntien luottamusvalintoja ei jouduta uusimaan.

– Hallinto-oikeuden päätöstä ei toimeenpantu, sillä kaupunki teki siitä valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Lampén sanoi Ylen haastattelussa.

Junes Lokan mielestä aiempi hallinto-oikeuden ratkaisu oli asiassa oikeampi. Hänen mukaansa uusia valtuutettuja varten äänestysohjeiden pitäisi olla tarkkoja.

– Nyt henkilövaalit näyttivät listavaaleilta, Lokka kommentoi Ylelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paljonko tämän kaiken vastustajan änkyröinti on tullut maksamaan veronmaksajille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokan toiminta kaupunginvaltuustossa, kaikenlaiset temppuilut kokouksien viivyttämisiin, ym, on tullut maksamaan veronmaksajille jo satoja tuhansia euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokka onkin poistunut julkisuudesta. Miehestä ei ole kuukausiin kuulunut mitään. Missä lie?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli etukäteen ennen vaaleja vaalitulosta ja puolueiden voimasuhteita tietämättä saa jakaa lautakunta- yms. paikat. Näin meillä demokratian mallimaa Suomessa. Oulun junttauksen ja hyvä veli -puuhastelun tietäen ja tuntien ei yllätä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sietämätöntä että Tiina Wiikin ja varsinkin Junes Lokkan kaltaiset rikollisen tendenssin omaavat riidankylväjät voivat jatkuvasti häiritä vielä suhteellisen sivistyneen yhteiskuntamme toimintaa ja vielä edustuksellisen organisaation sisältä käsin täysin demokratian periaatteiden vastaisesti niitä kaikilla tavoilla törkeästi sekä halventaen että syrjäyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valistuneet äänestäjät ovat katsoneet, että ko. henkilöt ovat parasta a-kuokkaa hoitamaan oululaisten asioita. Tämä on demokratiaa vai onko pelkkää kiusantekoa. Eiköhän kohta saada taas jotain uusia valituksia ja päätöksenteon häirintää, kun tuli tappio tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan taas on pilkun muotoon perustettu valitus hallintolain tuella ja takana ihan muita tavoitteita. Yhteiskunnan rahaa hukataan, eikö nyt nämäkin työtunnit ja rahat olisi voinut käyttää johonkin tähdelliseen? Vaalien perusteella ne luottamustehtävätkin jaetaan: saatu äänimäärä vaikuttaa puolueiden kesken jaettavien paikkojen nimityksiin. Joissa aloittaa joka neljäs vuosi taas unmikkona osa vaaliehdokkaista päättämässä toisinaan vähän liian suurista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tuntuu rahanhaaskaukselta niin voi miettiä jos edes "johto" ei toimi lakien mukaan, miksi kansalaisenkaan pitäisi?
.. vääräleuka voisi todeta meillä kansalaisen oleva lainkuuluainen mutta johto ei..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin se raha katosi, haihtui savuna ilmaan? Kyllä se tähän samaan kansantalouteen jää pyörimään vaikka virastojen välillä vaihtuukin.

Valtapuolueet pyörittävät samaan sirkusta vuodesta toiseen. On ihan hyvä että joku uskaltaa tämän kyseenalaistaa, se on jokaisen kuntalaisen etu vaikkei poliittisesti olisikaan samaa mieltä kantajien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväveliverkko pyörii. Voi että kun äänestäjät ymmärtäisivät, kuinka tärkeitä nämä kuntavaalit ovat. Voisiko Kaleva ottaa yhteiskunnallista roolia muistuttamalla ihmisiä seuraavien kuntavaalien aikana? Kaikille tämä ei ole selvää. Mitä pienempi äänestysprosentti, sitä suurempi viesti se on pienelle piirille, että ihmisiä ei kunnan asiat kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille
6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image