Oulu

Yhteisautot tulevat käyttöön vähitellen – kempeleläisfirma hakee asiakkaita taloyhtiöistä

Oulussa ajetaan helpotuksia velvoiteautopaikkojen rakentamiseen, jos alueelle tulee yhteiskäyttöautoja, kertovat projektipäällikkö Tanja Pelkonen rakennusliike LapTista ja Tommi Jokelainen Omagosta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 3.3.2018 8:03
Arja Mikkola

Omago pyrkii Kempeleestä taloyhtiöiden kumppaniksi. Tavallisesti yhteiskäyttöauton voi varata kuka tahansa. Ongelmana on se, ettei mahdollisuutta juuri tunneta.

Kempeleläinen Omago Oy aikoo avata edelläkävijänä tietä yhteiskäyttöautoille.

– Auton kulut ovat valtava menoerä, toteaa Omagon toimitusjohtaja Tommi Jokelainen. Etenkin, kun auto seisoo helposti 95 prosenttia ajasta.

Yritysidea alkoi kypsyä syksyllä. Nyt Omago pyrkii taloyhtiöiden kumppaniksi. Tavoitteena on koota yhteiskäyttöautoa kohti taloyhtiöstä aluksi 10 aktiivista käyttäjää.

– Haasteena on se, että tavoitetaan ihmiset.

Kuukausimaksua ei peritä, mutta sitoutumista edellytetään, joten mukaan haluavat haastatellaan. Pääkohderyhmänä ovat alle 5 000 kilometriä ajavat.

Ensimmäinen auto, Volkswagen Polo on juuri varustettu tarroilla.

– Autoon voisi syntyä lämpimämpi suhde, kun se ei ole ihan kaikkien, Jokelainen arvioi.

Autoon liittyy huolto, mutta toisensa tuntevat käyttäjät pitäisivät auton paremmassa kunnossa.

Jokelaisen mukaan esimerkiksi eläkeläiset ovat tärkeä asiakasryhmä. Järjestelmää onkin testattu hartaasti, jotta viestit olisivat mahdollisimman selviä.

Omagon konsepti eroaa tavallisesta, sillä useimmiten yhteisautoja tarjotaan vapaasti varattaviksi.

Oulu ei ole alunperin yhteisautokaupunkien eturintamassa, mutta yhteiskäyttöä pyritään nyt edistämään helpottamalla vastineeksi rakentajien parkkipaikkavelvoitteita. Yleisesti varattavissa olevaa yhteiskäyttöautoa varten on myös listattu ensi kertaa oma parkkimaksu.

Maailmalla yhteisautomarkkinat kasvavat jopa 30 prosentin vuosivauhtia.

Lue lisää 03.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Kyllä valtion verotulot vähenee jatkossa reippaanpuoleisesti jos vaikka joku osa kansasta siirtyisi yhteiskäyttöautoilijoiksi. Nythän monenmoista ajoneuvoon kohdistuvaa veroa maksetaan vuosittain vaikka kilometrit jäisivät vähiksi. Siis jatkossa valtio joutuu kehittelemään kaikenlaisia uusia verotuksen kohteita jotta nykyinen ns. hyvinvointivaltio säilyisi. Kaikki jakamistalouspisnekset pohjimmiltaan vähentävät veropohjaa, esimerkkeinä vaikkapa uberit, airbnb.t jne. Mutta sinänsä tervettä olisikin se että jatkossa autoilu ei ole se lypsylehmä josta kustannetaan ylisuuri julkisen talouden kustannus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käy niinkuin firman autoille. Paskasia ulkoa ja sisältä. Kukaan ei tankkaa eikä kato öljyjä. Katsastus hoitamatta. Jokapuolella naarmuja ja lommoja jotka eivät ole kenenkään syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän mennään kohti bolsevismia ja kolhoositaloutta keskustapuolueen ydinalueilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä tulee lähinnä mieleen se kuinka kalliiksi auton pitäminen Suomessa on tehty. Me olemme keinotekoisesti luoneet moisen ongelman. Ajattelua on muutettava. Aivan ensimmäisenä on poistettava auton pakollinen liikennevakuutus. Antaa ihmisten itse hoitaa asiansa. Jos joku ajaa 5000km tai 1000km ja tuntee ettei vakuutusta tarvitse, niin moinen sääntö pois. Myös auton verotus on poistettava. Mitä siitä nyt satoja euroja maksamaan vuodessa jos ajaa todella vähän. Myös polttoaineiden verotus on poistettava ja kerrasta. Auton pitäminen on ainoastaan kallista siksi koska ahne poliittinen eliitti tarvitsee aina vain lisää ja lisää rahaa meiltä kansalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman liikennevakuutusta ajettaessa kukaan ei korvaisi vaikkapa vakavaa loukkaantumista, jollainen voi tapahtua vähemmän ajavallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaskonhan voi jättää ostamatta jos ajaa vähän mutta kyllä liikennevakuutus pitää olla kun meitä persaukisia autoilijoita on teillä aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun tulee uusia juttuja. Muistaako jokainen tarkasta auton kunnon ennen lähtöä? Kuka maksaa vauriot jos syyllinen epäselvä? Maksaakko autosta esim 8€ mutta taksipalvelun muutoksen jälkeen voi päästä saman matkan taksilla? Yleensä kulkemiset painottuvat samoihin aikoihin, joten saatavuusongelma nopeasti käyttäjien mielenpäällä. Toivottavasti lähtee etenemään ja löytyy sopivat käyttäjäporukat :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä mikään uusi juttu ole, ehkä kempeleläisille, muualla ollut toiminnassa jo useamman vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole mikään uusi idea,mutta ehkä kempeleessä? Helsingin seudullahan tätä toimintaa on ollut jo pitkään, Joensuussa vuokraa kaupunki kaupungin autoja viikonloppuisin tarvitseville

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea. Tukholmassa tehty tätä hyvällä tuloksella ja kimppa autot otettu ilolla vastaan. Jos vähän ajoa on, niin ei ole järkeä pitää omaa autoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän yhteisautojen käyttäminen toimii kohtuullisen hyvin esim. yritysten työntekijöiden keskenkin. Miksipä ei naapureiden kesken, kunhan ei satu ns. väärinkäyttäviä mätämunia porukkaan. Taloyhtiöönhän tätä ei suoraan kannata yrittää sovittaa, eihän kaikkien kannata osallistua yhteisautoihin. Ja hintahan tässäkin ratkaisee kannattaako ihmisten osallistua, toki siellä joku ituhippi saattaa maksaa jo pelkästä "ekoilosta ja yhteisöllisyydestäkin".

Itte aattelin toistaiseksi ajella omalla, kun tarvin autoa joka päivä pitkiä aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Pitää lainata ja sutia renkaat tiehen. Kiva toisten autolla ajella kahva edellä, kun omalla ei kehtaa. Korjaukset on niin kalliita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onnea ja menestystä elämääsi, jos kohtelet kaikkea yhteistä mainitsemallasi tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo ja pankaa autoihin ajopäivä kirja johon merkitään lähtö ,tulo ja kilometri määrät tankki täynnä aina!!!! palautettaessa , ettei aina samat tankkaa ja toiset vaan siivestää siinäkin asiassa näitäkin on harmi vaan ,,näitä siipiveikkoja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehessä oli kerran juttua tämmösestä. Ensimmäinen kehui varanneensa auton heti 2 viikoksi. Tämä ei varmaankaan ole yhteiskäytön ajatuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhteisauto riittäis kyllä itelle, kun ajoa ei tule ku alle 5000km vuodessa, josta siitäkin osa turhaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

20:41
KeKi:lle kauden ensimmäinen täysi pistepotti – PattU:n ahdinko syvenee
20:30
Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi kärkkyy parlamenttipaikkaa – ehdokas ryvettyi eläinrääkkäys- ja rattijuopumuskohuissa vaalikampanjan loppumetreillä
20:19
Näin eurovaaliehdokkaita äänestettiin eri vaalipiireissä – katso päivittyvästä taulukosta ehdokkaiden äänimäärät
20:14
Dijon ravasi yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express jäi ontumisen vuoksi pois
20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa – keskustan kannatus pudonnut myös Oulun vaalipiirissä
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toinen, keskustalle vaalitappio – Nämä ehdokkaat ovat nousemassa europarlamenttiin
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
200
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
65
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
37
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image