Oulu

Weckmanin talo täydessä käytössä

Weckmanin talo on saanut funkkistyylisen ulkomuotonsa jälkikäteen. Alunperin talo rakennettiin jugendin hengessä.
Oulu 19.8.2009 0:00
Kari Sankala
Weckmanin talon peruskorjaus on valmistunut. Niinpä talon uusi omistaja Svenska Kulturens Vänner r.f. on pystynyt keskittämään kokonaan ruotsinkielisen koulun ja päiväkodin toiminnot Oulussa Sepänkadun varteen, jossa aiemmin on jo toiminut Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Kulttuuriyhdistys osti Weckmanin talon viime syksynä Stora Ensolta hieman alle kolmella miljoonalla eurolla. Stora Enson omistukseen talo oli ajautunut Oulu Oy:n ja Veitsiluoto Oy:n yritysjärjestelyjen kautta.

Kauppojen yhteydessä yhdistys pani myyntiin Kajaaninkadun varresta Reinilän ja Nykäsenojan talot kolmella miljoonalla eurolla. Aluksi suojeltua Reinilää kohti oli kiinnostusta, mutta lama on syönyt sen. Niinpä yhdistys on vuokrannut taloista opiskelija-asuntoja.

Toiminnanjohtaja Anders Wentin sanoo, että "käytännön toiminta saneli ratkaisun. Reinilän kunnostus oli yleinen kulttuuriteko, mutta tämä kokonaisuus luo puitteet toimia seuraavat 150 vuotta eteenpäin. Päiväkodin ja koulun palvelujen kysyntä on ollut kovassa kasvussa viimeisen kymmenen vuoden ajan, jolloin emme ole ottaneet edes suomenkielisiä opiskelijoita kouluumme. Kyselyjä kyllä on tullut."

Yhdistys ei ole laman aikana saanut siis myytyä Kajaaninkadun varren talojaan. "Olemme kahden asunnon loukossa. Tässäpä olisi tukijoillemme oiva tilaisuus osoittaa kulttuuritahtoa muutenkin kuin tukemalla puoluetta RKP:ta", Wentin nauraaStora Ensolle kiitos


Wentin näkee toisaalta Stora Enson tehneen kulttuuriteon, kun pörssiyhtiö suostui myymään Weckmanin talon: "Meille ratkaisu oli oikeastaan pakollinen, sillä päiväkodin ja koulun lapsimäärä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

"Etsimme tiloja vuoden kahden ajan, mutta kaupungin taholta viestittiin voimakkaasti, että Sepänkatu 7 on ja pysyy ruotsinkielisenä kouluna. Vaihtoehtoja ei oikeastaan ollut. Nyt täytyy antaa kiitos kaupungin rakennusvalvonnalle ja kaavoitukselle, että olemme pystyneet vastaamaan toiminnallisiin haasteisiin. Meillä oli mahdollisuus tehdä päiväkoti ja koulutiloja Weckmanin taloon. Kaupunki on suhtautunut meihin varsin myötämielisesti viimeiset kymmenen vuotta."

Weckmanin talon ensimmäiseen kerrokseen on saneerattu yksivuotiaiden ja alle kolmivuotiaiden osastot. Entisestä Sepänkadun apteekista löytyy kolmivuotiaiden osasto, kun neli-viisivuotiaat ovat saaneet entisen Oulu-yhtiön juhlahuoneiston. Osa juhlahuoneiston kalusteista on yhä alkuperäisellä paikallaan. "Oikeastaan vain Oskar Merikannon flyygelin ja seinien taideteokset myyjä vei mennessään", Wentin paljastaa.Käyttäjät tyytyväisiä


Toiseen kerrokseen on sijoitettu koulun ja päiväkodin hallinto sekä yläaste. Lukio löytyy kolmannesta kerroksesta. Ala-aste toimii ruotsinkielisen koulun entisissä tiloissa. Weckmanin talon neljännessä kerroksessa on opiskelija-asuntoja.

Ruotsinkielisessä päiväkodissa on noin 60 lasta, kertoo johtaja Jaana Lehtiniemi.

"Koulussa on 202 oppilasta, joista lukiolaisia on 60", laskee rehtori Sampo Backman. Lisäksi talosta löytyy henkilökuntaa yli 40 hengen verran, joten kyse on yli 300 hengen keskittymästä. "Käyttäjät ovat tyytyväisiä järjestelyyn, sillä sisarperheissä lapset tulevat samaan paikkaan yhdellä kertaa", kehuu Lehtiniemi.

Weckmanin talossa on noin 4 000 neliömetriä, joista varsinaisen remontin kohteena on ollut 1 200 neliötä. Remonttikustannuksiksi Wentin arvioi puoli miljoonaa euroa. Uusi puoli eli Weckmanin talo on yhdistetty Sepänkadun porttikongin ylittävällä "huokausten sillalla" vanhaan kouluun.

Weckmanin talon käyttöönotto ajoittuu hyvin, sillä kulttuuriyhdistys ja ruotsinkielinen koulu juhlivat syyskuun 11. päivä 150-vuotista taivaltaan Oulussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä te suomenkieliset tungette pentujanne meidän ruotsinkielisten lasten tarhaan/eskariin/peruskouluun/lukioon??? Pilaatte meidän lasten puhtaan ruotsinkielen kun lapsenne ei opi kumpaakaan kieltä kunnolla. Sitten puhutaan ihme möngerrystä josta kukaan ei saa selvää ja suomenkieliset vanhemmat luulee että niitten penskat on kaksikielisiä. Joten antakaa meidän olla rauhassa ja viekää penskanne kunnan barakkeihin kouluun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä oululaista ahdasmielisyyttä. Voi tätä oululaista kateutta. Voi tätä oululaista.... VOI VOI

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OUlulaisten pitäisi olla tyytyväisiä,kun ruotsinkielisillä lapsilla on nyt hieno ja toimiva päiväkoti.MOnta vuotta ne pienisssä ja epäkäytännöllisissä tiloissa on joutuneet olemaankin. Kateus pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ei saa olla kateellinen, vaikka mielestäni tästä voisinkin vähäsen olla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat ruottalaiset muuttaneet talon alkuperäiseen Jugend muotoonsa, jos vain suojelumääräykset olisi sallineet. Rahasta tuskin oli puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pariskunta joka perusti Svenska kulturens vänner säätiön lahjoittamalla Nokian kumisaapasosakkeita, edellytti että Oulussa tulee pitää yllä ruotsinkielenasemaa. Tällä hetkellä ei ruotsia opiskelemaan pääse! Käytetäänkö perintöjä väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus täällä Helsingissä tulee mieleen että voisi muuttaa vanhaan kotikaupunkiin takaisin. Sitten kun lukee näitä kommenteja, muistaa aina miksi aikanaan muutti pois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Svenska privatskolanissa ei ole ainoastaan Oulussa asuvien ruotsinkielisten lapsia vaan myös Pohjanmaan rannikkoseudulla asuvien sekä Ruotsista muuttaneiden suomenkielisten lapsia, jotka ovat Ruotsissa aloittaneet koulunsa ruotsin kielellä. Ruotsia puhuvat nuoret tuovat mukavan lisän katukuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Remontteineen noin 3,5 miljoona euroa koko talo. 900 euroa/neliö talosta, joka on keskeisimmällä paikalla Oulussa. 60 neliön kämppä irtoaisi 54 000 eurolla keskeltä Oulua. Kyllä on taas ruotsinkieliset puljanneet, niden luottohenkilöt Storassa ovat jakaneet käytännössä ilmaiseksi valtion omistusta säätiöille. Ja wannabet hymistelevät suu muikeana. SItten ihmetellään miten nämä säätiöt ovat niin rikkaita. Tätä ne ovat tehneet aina. MIksi Oulun kaupunki tukee ruotsinkielisten pyrkimyksiä Oulussa, muistaakseni niiden tilat Reinilässä saivat kaupungin avustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin Svenska privatskolan i Uleåborg otti paljonkin suomenkielisiä opiskelijoita kouluunsa, mutta tilanpuutteen takia tästä on jouduttu luopumaan. Uskon, että kunhan uudet tilat saadaan kokonaan käyttöön ja ajat taas hieman muuttuvat, saavat suomenkieliset mahdollisuuden opiskella ruotsia kunnolla. Muuten täytyy kiittää ruotsinkielisiä kaupungin kulttuuriidentiteetin rippeiden säilyttämisestä. Reinin talo meinasi mennä vasaran alle ja Weckmannin talon ostaminen on hyvä esimerkki siitä, ettei niiden rahojen päällä istuta, vaan tehdään jotain yhteisen hyvän eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 3 milj. Huh menipä halvalla. Talossa oli muuten hulppeita kämppiä, avarat huoneet ja katto korkealla sekä sijainti oulun parhaimpia. Olis varmaan kiinnostanut vapailla markkinoilla omistusasuntoinakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Svenska kulturens vänner tekee kaupunkistruktuaalisesti sellaista työtä, josta muutkin voisivat ottaa oppia. Vuorovaikutus olisi kuitenkin mielestäni tärkeää mm siten että ruotsalainen koulu avaisi ovensa suomenkielisille,koska tiedän joidenkin oppilaiden haluavan kouluun sen kielivalikoiman takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Net ruåttalaiset joutuvat remontoimaan koko talon, kun kaikki kylppärit on homeessa ja peltikatto on vuosia vuotanut. Kalliiksi tulee, tämäkin "kultttuuriteko" ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat samalla tehneet kulttuuriteon ja korjanneet ulkoasultaan pilatun rakennuksen takaisin jugend-ulkoasuunsa. Oulussa ovat kauniit rakennukset harvassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, Oulun väestöstähän 0,2 prosenttia on ruotsinkielisiä. Jos suomenruotsalaisten yhdistykset silti pistävät rahaa haisemaan (kuten 1,4 miljoonaa euroa RKP:lle vaalivuosien aikana), niin pistäkööt. Oulun kaupungin ei pidä kuitenkaan osallistua rahallisesti ruotsinkieliseen toimintaan millään tavalla, vaikka se olisi kuinka "kulttuurillista". Teeskentelyä se Oulussa olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image