Oulu

Vuosisata ve­si­joh­to­vet­tä

Oulu 14.11.2002 0:00
Heidi Hietala
Oulujoen vesi on sadan vuoden ajan kulkenut kaupunkilaisten koteihin kunnallisen vesilaitoksen avustuksella. Hanke lähti alkuun, kun vesi-insinööri Robert Huber vieraili Oulussa valtuuston kutsumana 1886 tutustumassa kaupungin vesilaitossuunnitelmiin. Hän ihasteli Oulujoen veden laatua todeten, että runsaampaa ja parempaa vettä tavataan harvoin.

Kunnallinen vesihuolto käynnistyi 12. marraskuuta 1902, kun veden pumppaus aloitettiin Kurkelan rannasta Heinätorin ja Palokunnan puiston vesisäiliöihin. Ennen Oulua vesilaitostoiminta oltiin aloitettu 1800-luvun lopulla vain Helsingissä ja Tampereella.

Ensimmäisen vesijohto-verkoston pituus oli noin kolme kilometriä, tuolloin vesi kelpasi juotavaksi sellaisenaan. Nyt runkovesijohtoa on 580 kilometriä ja vettä toimitetaan 120 000 ihmiselle noin 15 000 liittymään kahdesta puhdistuslaitoksesta.

Alkuperäisiä vesijohtoja on edelleen käytössä muutaman sadan metrin matkalla niin Intiön vesitornin liepeillä, kuin kaupungintalon kupeessakin.

"Valurautaiset putket ovat pysyneet niin hyvässä kunnossa, ettei niitä ole tarvinnut vaihtaa", kertoo Oulun Veden johtaja Pekka Pesonen.Menneisyys kansiin

Oulun Vesi vietti satavuotisjuhliaan keskiviikkona sadan viidenkymmenen kutsuvieraan voimin. Juhlassa julkistettiin Oulun Veden satavuotishistoria, jonka kirjoitti filosofian tohtori Turo Manninen. Manninen on kirjoittanut Oulun kaupungille myös puhelinlaitoksen historian sekä kaupungin historian kuudennen, vuosia 1945-1990 käsittelevän osan.

Manninen aloitti Ei vettä rantaa rakkaampaa -nimeä kantavan historian kokoamisen vuonna 2000, painopisteen hän säilytti vesilaitoksen muuttumisessa kaupungin liikelaitokseksi. Lähdeaineistona käytettiin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen pöytäkirjoja, laitosten ja lautakuntien toimintakertomuksia, rakennuskonttorin, -toimiston ja -viraston kirjeenvaihtoa sekä kirjoja ja sanomalehtiä.

"Kirjan nimi tuli mieleeni jo ennen kuin olin kirjoittanut sanaakaan. Nimessä rannat ovat Kurkelan, Hintan ja Taskilan rantoja ja vesi Oulujoen vettä", Manninen toteaa.Vesi on peruspalvelu

Juhlapuheen pitänyt alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen muistuttaa suitsutuksen lomasta, ettei kaikkialla maassa vesihuolto suju kuten Oulussa. Etelä-, Itä- ja Keski-Suomen haja-asutusalueiden asukkaat ovat pulassa kaivojen kuivuessa, kun kuiva vuosi vaati verojaan.

"Nyt meneillään olevaa tilannetta tulee seurata ja sen vaikutukset on syytä kirjata ylös tarkasti, jotta yhteiskuntamme tulevaisuudessa entistä paremmin kykenee selviytymään myös luonnon aiheuttamista yllätyksistä. Puhtaan veden saanti on yhteiskunnallinen peruspalvelu", Korhonen toteaa.

Oulun veden lähitulevaisuuden suurin haaste on Viinivaaran pohjavesien varaaminen Oulun käyttöön. Vastustustakin herättänyt noin 45 miljoonan euron hanke ratkeaa ensi vuoden puolella.

"Veden saannin suhteen pitäisi pystyä katsomaan pitkälle tulevaisuuteen. Hyvissä ajoin varautuminen on tarpeen", Pekka Pesonen tähdentää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image