Oulu

Vuosien van­keus­tuo­miot törkeistä huu­me­ri­kok­sis­ta – Amfetamiinia eli "alakerran naapuria" myytiin 45 euroa/gramma

Yhden tuomitun puhelimesta löytyneistä Wickr-sovelluksen keskusteluissa "alakerran naapuria" myytiin 45 euron grammahintaan. Oikeuden mukaan keskustelut osoittavat, että kyse oli amfetamiinista. Kuvituskuva. KUVA: Jarno Juuti
Oulu 6.12.2019 10:47
Susanna Kemppainen

Huumekauppa toi törkeistä huumausainerikoksista tuomioita useille miehille torstaina Oulun käräjäoikeudessa. Siinä pyöri yhteensä kymmenien tuhansien eurojen edestä rahaa. Vyyhdessä kaupattiin amfetamiinia muun muassa Sipulitori-nimisellä myyntikanavalla ja Wickr-sovelluksen kautta.

Yhden tuomitun puhelimesta löytyneistä Wickr-sovelluksen keskusteluissa "alakerran naapuria" myytiin 45 euron grammahintaan. Oikeuden mukaan keskustelut osoittavat, että kyse oli amfetamiinista.

Oikeus otti rangaistuksista päättäessään huomioon niitä alentavana seikkana amfetamiinin tavanomaista alhaisemman pitoisuuden.

Se langetti 5,5 vuotta vankeutta Samuli Elmeri Hilkamolle, joka laittomasti välitti ainakin neljä kiloa amfetamiinia. Lisäksi hän hankki ja piti hallussaan yli 100 grammaa kokaiinia.

Hilkamo joutuu maksamaan valtiolle huumekaupasta saamaansa taloudellista hyötyä yli 4500 euroa.

Oikeus katsoi, että Aleksi Kristian Enberg hankki, piti hallussa ja möi ainakin neljä kiloa amfetamiinia. Hän sai törkeästä huumausainerikoksesta 4,5 vuotta vankeutta. Hän edesauttoi esitutkinnassa asian selvittämistä, joten tuomio oli vuoden lyhyempi kuin mitä hän olisi muutoin saanut.

Tuomion mukaan Hilkamo tutustutti Enbergin Helsingissä tuntemattomaksi jääneeseen huumeiden myyjään. Tätä kutsuttiin nimellä "pupu".

Kaksikko haki myyjältä amfetamiinia useassa eri erässä.

Hilkamo myös muun muassa vei tälle rahaa Enbergiltä maksuksi amfetamiinista ja toi sitä muutaman kerran Ouluun. Hän antoi Enbergin säilyttää amfetamiinia asunnossaan Helsingissä ja majoitti tätä, kun tämä oli tapaamassa myyjää.

Enberg puolestaan möi ostamansa aineet eteenpäin, noin 400 grammaa hän käytti itse. Osan amfetamiinista hän möi jatkettuna, osan jatkamattomana. Hän osti sitä halvimmillaan 15 euron grammahinnalla ja möi eteenpäin keskimäärin 25 euron grammahintaan. Hänellä oli useita alamyyjiä ja hän yritti hankkia niitä lisää.

Oikeus laski, että mies saavutti huumekaupalla ainakin 43 750 euron suuruisen taloudellisen hyödyn, mikä pitää maksaa valtiolle.

Käräjäoikeus tuomitsi törkeästä huumausainerikoksesta myös kolme vuonna 2000 syntynyttä miestä, jotka määrättiin ehdollisen vankeuden lisäksi valvontaan. He ostivat amfetamiinia ja möivät sitä eteenpäin, osan jatkettuna. He joutuvat maksamaan valtiolle rikoshyötyä 3000–7000 euroa.

Vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista sai kolmikosta mies, joka myös salli säilyttää amfetamiinia asunnossaan noin kilon verran. Toinen samanikäinen mies sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista ja kolmas 15 päivää enemmän.

Vyyhdessä annettiin myös alle vuoden ehdollisia tuomioita kahdelle vuosina 1996 ja 1999 syntyneille miehelle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

poijjaat on vain nappi kauppiaita kunnon myyjät myö satojakiloja jo alkajaisiksi alaisilleen ja niin edelleen kiinni jääneet on vain pikkutekiöitä ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pieni maa,verrattuna johonkin EU-maahan.Olettaisi että nyt Suomen KRP- rikospoliisin koko konkkaronkka on sotkeutunut ja etenkin Aarnio huumerikollisuuteen,joilta löytyy tietoa,kokemusta sekä näkemystä huumebisneksistä.On helppo saada jengit kiinni,oli sitten suomalaisia tai venäläisiä,eestiläisiä,virolaisia tai hollantilaisia.Rajavalvontaa lisättävä myös ilmateitse droneilla. Junat,rahti-ja laivaristeilyt ja lentoliikenne tarkastukset huumekoirien kanssa tiukemmiksi ja päivittäiseksi.Tuomiot kovemmiksi sekä pitää tuomita kaikki mukana vähänkin olevat,auttajat,tiedon levittäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lappiin karkoitus huumehörhöille Siperian uupuessa vaihtoetona. Kuritushuonerangaistukset takaisin, häiriköt ja siipeilijät kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsevät pojat rikollisuuden ammattikorkeakouluun, eli vankilaan. Pois päästyään astetta taitavampia kauppiaita ja verkostokin kasvaa huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ne 40- , 50- ja 60-luvulla syntyneet diilerit ja rahoittajat ovat siis ns.paikkakunnan "vapaalippulaisia"?!!
Jutun nuoret laitettiin"tsittamaan", kuin mustalaismafiassa.
Laki toimii taas Oulussa, mutta ei silloin aikoinaan...
Poliisi Oulussa tietää kuka täällä kirjoittaa ja tietää myös ketä tarkoitan.
Oi'kallis Suomen maa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeet lailliseksi kaikki...loppuu ongelmat kerralla...sitähän moni ajaa nykypäivänä...vialliset päästään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas se mennyt hävyttömäksi... Noh sellastahan se on kun ilmastovouhotus on tärkein tekijä tässä maassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeus laski, että mies saavutti huumekaupalla ainakin 43 750 euron suuruisen taloudellisen hyödyn, mikä pitää maksaa valtiolle." Mistä nämä rahat otetaan? Ottaako valtio vastaan huumerahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myyjä on saanut rahat huumeiden ostajilta, jotka ovat todennäköisesti hankkineet nämä rahat rikoksia tekemällä. Valtion pitäisi jakaa nämä kerätyt rahat takaisin rikoksien uhreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäpikät pitäisi laittaa työleirille. Rattijuopotkin joutui ennen rakentamaan lentokenttää tms.
Miksi näitä hyysätään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyviä uutisia tällaset kun jäädään kiinni,mut tuomiot liian lievät.
aina elinkautinen kun huumeita hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumetuomiot nyt Suomessa kuitenkin on vielä tuntuvia, toisin kuin tappo/pahoinpitely/seksuaalirikoksissa. Johtuu varmaan pääosin siitä, että valtio tienaa näillä parhaiten kun huumeiden myynnistä arvioidut tulot menetetään valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alemman tason diilerit jäivät kiinni, mutta poliisi epäonnistui nappaamaan sen suuremman luokan huumeparonin eli "pupun".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskiportaan diilerit uskaltaisivat ehkä laulaa, jos todistajansuojelua kehitettäisiin? Nämä "puput" taitavat olla sellaisia kavereita, että henki lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image