Oulu

Vuonna 1963: Typpi räjähti läh­te­mät­tö­mäs­ti oululaisten mieliin

Typpi Oy:n räjähdys vaurioitti myös läheisiä teollisuusrakennuksia. Itse kahdeksankerroksinen salpietarilaitos katosi taivaan tuuliin.
Oulu 15.9.2010 10:01 | Päivitetty 15.9.2010 13:06
Kari Sankala
Keskiviikko tammikuun 9. päivä vuonna 1963 ei ehtinyt vanheta tuntiakaan, kun kello 0.54 koko Oulu ja lähiympäristö heräsi valtaisaan räjähdykseen.

Typpi Oy:n kahdeksankerroksinen, noin 40 metrin korkuinen salpietarilaitos ja sen sekoitussäiliö katosivat silmänräpäyksessä taivaan tuuliin.

Onnettomuudessa sai surmansa kymmenen henkilöä ja monet saivat vakavia vammoja. Yö oli kuitenkin onni onnettomuudessa, sillä se säästi mitä ilmeisimmin kaupungin ja kaupunkilaiset vielä suuremmilta vaurioilta.

Räjähdys oli niin voimakas, että se rekisteröitiin Sodankylän seismologisella asemalla. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto pirstoi kymmeniä suuria näyteikkunoita Oulun keskustassa ja Tuirassa. Räjähdys rikkoi myös sadoittain asuntojen ikkunoita.

Typen räjähdys on jäänyt lähtemättömästi oululaisten mieliin. Vuodet ovat antaneet sille jopa nostalgista muistetta. Räjähdys on helsinkiläistyneiden oululaisten mittari todellisesta oululaisuudesta. Pääsy maankuuluun rössypottukerhoon on taattu, jos räjähdyksestä on muistoja.

Nykypäivän oululaiset tuntevat ja tietävät Typpi Oy:n Kemirana, joka sijaitsee Laanilassa Kuusamontien pohjoispuolella.

Ainoa erikoispainos

Typen räjähdystä voi luonnehtia satavuotiaan sanomalehti Kalevan historiassa vuosisadan uutiseksi. Keskiviikkoaamun 9. tammikuuta Kaleva ei vielä tiennyt onnettomuudesta mitään, mutta valjenneen päivän aikana Kalevasta tehtiin nelisivuinen tabloidkokoinen Erikoispainos-Kaleva.

Lehteä painettiin 10 000 kappaletta ja sen myyntihinta oli 20 penniä. Tulot saivat myyjät kokonaan pitää itsellään. Lehti ei hyötynyt erikoispainoksesta taloudellisesti, mutta oululaisten keskuudessa se oli kysytty lisä kaupungin herättäneen onnettomuuden aiheuttamaan hämminkiin.

Etusivulla suuressa valokuvassa raivaustraktori työskenteli salpietarilaitoksen raunioilla. Otsikko ei vielä pystynyt kertomaan koko synkkää tapahtumaa, sillä osa onnettomuushetkellä työvuorossa olleista oli yhtä kadoksissa.

Niinpä otsikko kuului: "Valtava räjähdys tuhosi typen salpietarilaitoksen" ja alaotsikko: "8-kerroksinen rakennus maan tasalle" ja seuraava alaotsikkorivi: "kuolleita 6, hautautuneita vielä 5".

Erikoispainoksen uutinen lähtee liikkeelle ihmisistä. Kuuden tiedetään kuolleen varmuudella, viiden olevan kateissa ja yhdentoista loukkaantuneen, heistä viiden vakavasti.

Räjähdyksen tuhoja luonnehditaan suurimmiksi sitten Oulun palon 1822 ja jatkosodan pommitusten. Räjähdyksen voimasta kertoo myös se, että tulikuumia tiiliä lensi aina Höyhtyälle saakka.

Etusivun uutinen jatkuu takasivulle, jossa kerrotaan pelastustöistä ja pohditaan räjähdyksen syitä. Takasivulla varastomies Olavi Härkönen esittelee rautamurikkaa, joka oli lentänyt hänen omakotitalonsa seinän läpi Kynsilehdossa.

Räjähdyksessä tiilirakennusten lisäksi hajosi paksuseinäinen valuterässäiliö kappaleiksi ja sirpaleita löytyi laajoilta aloilta eri puolilta Oulua.

Erikoispainoksen sisäsivuille oli koottu tietoja onnettomuudessa menehtyneistä, mutta myös henkilöistä jotka selvisivät kuin ihmeen kaupalla unohtamatta loukkaantuneita. Sisällä käydään läpi myös Typpi Oy:n 10 vuoden ja neljän kuukauden mittaista historiaa.

Torstain 10. tammikuuta 1963 Kaleva omisti luonnollisesti koko etusivunsa Typen räjähdykselle. Tuon aikaiseen tapaan myös onnettomuuden uhrien kuvat oli hankittu etusivulle.

Uutena asiana lehdessä arvioidaan onnettomuuden tehtaalle aiheuttamia taloudellisia seuraamuksia, jotka aineellisten vahinkojen osalta arvioitiin viiteen miljoonaan nykymarkkaan ja välillisesti tuotannon keskeytymisen aiheuttamat vahingot 10 miljoonaan markkaan.

Etusivun uutinen jatkui kolmella ja puolella sivulla lehden sisällä sivulta 8 alkaen. Kuvamateriaalina oli vaurioituneita tehdasrakennuksia, Typpi Oy:n pääportin suruliputus, Laanilan yhteiskoulun ikkunatuhot, mutta myös onnettomuuden uhrien perheiden syvää surua. Kuviin liittyen lehdessä oli myös uutiset.

Kaleva yritti saada onnettomuusalueesta ilmakuviakin, mutta puolustusvoimien pääesikunta kielsi kuvauksen vedoten määräykseen, jotka koskivat toimia teollisuutta kohdanneen katastrofin yhteydessä.

Räjähdyksen uutisarvoa korostettiin kertomalla Ruotsin television saapuneen Ouluun yksityiskoneella. Myös muualta maailmasta saapui toimittajia ja kuvaajia. Lisäksi Kalevan kuvamateiaali oli kysyttyä.

Pääkirjoituksessa Kaleva totesi, että "vaikka ajankohta, yösydän lisäsi onnettomuuden kaameutta, niin se kuitenkin pelasti paljon ihmishenkiä, jotka päiväsaikaan olisivat olleet tuholle alttiina".

Viikon etusivulla

Voimastaan huolimatta Typen räjähdys pysyi uutisena Kalevan etusivulla vain viikon. Perjantaina 11. tammikuuta lehti kertoi maastoharavoinnista, johon osallistuivat varusmiehet. Lisäksi paikalle tulivat saksalaiset asiantuntijat, sillä salpietarilaitos oli länsisaksalaisten suunnittelema.

Tuomiokirkossa oli edellisenä iltana ollut harras rukoushetki uhrien omaisille.

Sisäsivulla käytiin läpi ihmiskohtaloita. Yksi onnettomuuden uhreista oli mennyt naimisiin juuri loppiaisena, ja nuori leski oli luonnollisesti syvästi järkyttynyt.

Lauantain lehdessä oli jo uutinen, kuinka lannoitteiden lastaus oli jälleen alkanut tehtaalla. Myös uusien investointien suunnittelu oli vauhdissa. Vahingot olivat täsmentyneet 20 miljoonaksi nykymarkaksi. Piispa O.K. Heliövaara esitti surunvalituksensa.

Sunnuntain lehdessä raivauksien kerrottiin jatkuvan, mutta räjähdyksessä kadonneita etsittiin yhä. Maanantain 14. tammikuuta 1963 lehdessä kerrottiin jatkettavan edelleen neljän kadonneen etsintöjä.

Tiistaina kadonneiden todettiin olleen ylimmässä, kahdeksannessa kerroksessa, kun onnettomuudesta ihmeen kaupalla pelastunut henkilö pystyi puhumaan.

Keskiviikkona 16. tammikuuta Typen räjähdys ei enää ollut Kalevassa etusivun uutinen, vaan tuolloin pohdittiin jo Oulun kaupungin väestönsuojelun tasoa yleensä. Siihen lupailtiin tehostamista, sillä suurin osa oululaisista on katastrofin sattuessa kohtalon armoilla, Kalevassa todettiin.

Sunnuntaina 20. tammikuuta uutisoitiin jälleen etusivulla: "Räjähdyksen uhrit viimeiseen lepoon" ja alaotsikko kertoi: "Koko Oulu hiljentyi suureen surujuhlaan".

Siunaustilaisuuden aikana neljä henkilöä oli yhä kadoksissa. Vain yhden heistä ruumis löytyi raunioista torstaina 24. tammikuuta.

Juttu on julkaistu Kalevassa 9.1.1999.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
61
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – Oulun rakennusvalvonta: Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
15
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image