Oulu

VTT:n 5G-testiverkko Oulussa käyttää aurinkosähköä

Oulu 8.7.2019 15:03
Kaleva

VTT on ottanut Oulussa käyttöön aurinkosähköjärjestelmän, joka tuottaa sähköä 5G-testiverkon laitteisiin. Tutkijat aikovat käyttää sitä myös energiatehokkaiden sovellusten ja protokollien kehittämiseen sekä vaikutusten monitorointiin.

Langattoman tietoliikenteen energiankulutus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja sähköstä on muodostunut operaattoreiden suurin kuluerä.

Maailman suurimpiin kuuluva operaattori Vodafone on raportoinut, että yhtiö maksaa vuosittain jo yli miljardi dollaria sähköstä, joka kuluu tietoliikenteen tukiasemien ja datakeskusten ylläpitoon.

- Monipuolisten energiatehokkuustoimien rinnalla tarvitaan uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäviä ratkaisuja, joilla voidaan hillitä sähkönkulutuksen kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Samalla voidaan parantaa järjestelmien toimintavarmuutta häiriötilanteissa, sanoo erikoistutkija Mikko Hongisto VTT:ltä.

Oulussa käyttöön otettuun aurinkosähköjärjestelmään kuuluu aurinkopaneelien lisäksi akkujärjestelmä, jolla voidaan varmistaa sähkönsyöttöä ja tietoliikennelaitteiden toimintaa mahdollisissa sähköverkon häiriötilanteissa, sekä tasoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen huippuja.

Järjestelmän otto- ja antotehoa voidaan ohjata nopean, etäkäytettävän ohjausjärjestelmän avulla siten, että omaa tuotantoa voidaan tarvittaessa täydentää ostosähköllä esimerkiksi aamuyön edullisimpina tunteina.

MAINOS

Kommentoi

Nerokasta toimintaa VTT:n malliin. Ajatella, näitä on ollut saatavilla kaupan hyllyllä vasta parikymmentä vuotta, ja nyt osasivat tehdä samanlaisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhanpäiväinen tarina 5G Japanilaiset keksineet jo'super 10 G käyttävät Japani talvikisoissa Suomessa rahastetaan köyhääkansaa samalaista Diki Diki-Boksi tarina mahdotyhtälö Ei pelitä taajaminen ulkopuolella lumi,vesi ja myrskyllä tökkää esteisiin Japain käytti 8-K kuvatekniikka kuvat ja bikselit Johon Suomessa pystytä edes udelmoimaan Yli-Opistotasolla olemme kivikausitasolla Japaniin nähden Suomessa 1980-luvulla Ei köyhälle kansalle puhut Auringopanelijärjestelmistä Euroopassa 1970-luvulla oli käytössä Tämä sitä Suomalaista osaamista 1880-Luvalla Alpeilla käytettiin sähköjunia Suomessa ruvettiin käyttämään 1980-luvulla matkustajaliikenteessä Sähköjunia kuinka ollakkaan Italialaiset Junat täyttä romua kuulema halpoja ostaessa..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image