Oulu

VTT:n 5G-testiverkko Oulussa käyttää aurinkosähköä

Oulu 8.7.2019 15:03
Kaleva

VTT on ottanut Oulussa käyttöön aurinkosähköjärjestelmän, joka tuottaa sähköä 5G-testiverkon laitteisiin. Tutkijat aikovat käyttää sitä myös energiatehokkaiden sovellusten ja protokollien kehittämiseen sekä vaikutusten monitorointiin.

Langattoman tietoliikenteen energiankulutus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja sähköstä on muodostunut operaattoreiden suurin kuluerä.

Maailman suurimpiin kuuluva operaattori Vodafone on raportoinut, että yhtiö maksaa vuosittain jo yli miljardi dollaria sähköstä, joka kuluu tietoliikenteen tukiasemien ja datakeskusten ylläpitoon.

- Monipuolisten energiatehokkuustoimien rinnalla tarvitaan uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäviä ratkaisuja, joilla voidaan hillitä sähkönkulutuksen kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Samalla voidaan parantaa järjestelmien toimintavarmuutta häiriötilanteissa, sanoo erikoistutkija Mikko Hongisto VTT:ltä.

Oulussa käyttöön otettuun aurinkosähköjärjestelmään kuuluu aurinkopaneelien lisäksi akkujärjestelmä, jolla voidaan varmistaa sähkönsyöttöä ja tietoliikennelaitteiden toimintaa mahdollisissa sähköverkon häiriötilanteissa, sekä tasoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen huippuja.

Järjestelmän otto- ja antotehoa voidaan ohjata nopean, etäkäytettävän ohjausjärjestelmän avulla siten, että omaa tuotantoa voidaan tarvittaessa täydentää ostosähköllä esimerkiksi aamuyön edullisimpina tunteina.

MAINOS

Kommentoi

Nerokasta toimintaa VTT:n malliin. Ajatella, näitä on ollut saatavilla kaupan hyllyllä vasta parikymmentä vuotta, ja nyt osasivat tehdä samanlaisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhanpäiväinen tarina 5G Japanilaiset keksineet jo'super 10 G käyttävät Japani talvikisoissa Suomessa rahastetaan köyhääkansaa samalaista Diki Diki-Boksi tarina mahdotyhtälö Ei pelitä taajaminen ulkopuolella lumi,vesi ja myrskyllä tökkää esteisiin Japain käytti 8-K kuvatekniikka kuvat ja bikselit Johon Suomessa pystytä edes udelmoimaan Yli-Opistotasolla olemme kivikausitasolla Japaniin nähden Suomessa 1980-luvulla Ei köyhälle kansalle puhut Auringopanelijärjestelmistä Euroopassa 1970-luvulla oli käytössä Tämä sitä Suomalaista osaamista 1880-Luvalla Alpeilla käytettiin sähköjunia Suomessa ruvettiin käyttämään 1980-luvulla matkustajaliikenteessä Sähköjunia kuinka ollakkaan Italialaiset Junat täyttä romua kuulema halpoja ostaessa..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image