Oulu

Virolainen pyöräturisti ihastui Ouluun – Se ihan tavallinen riittää

Niin kotimaa Viro kuin jo osa naapurimaita Latviaa ja vähän Suomeakin on tullut Aive Pähnille polkien tutuksi. Ensi kesänä hän ja muu opettaja-pyöräturistien seurue valloittaa uuden maan: edessä on retki Liettuaan. KUVA: Pekka Peura
Oulu 11.7.2018 20:24
Pia Kaitasuo

Virolainen pyöräturisti Aive Pähn polki pitkin Oulun seutua ja ihastui.

Millainen lomailuhistoria!

Joka kesä viiden päivän mittainen pyöräretki Virossa, Latviassa tai Suomessa. Polkijoina kolmen maan kansalaisia, yleensä parikymmentä, joskus vähän enemmän.

15. retki on saatu päätökseen. Viron kaakkoisosassa Võrussa asuva Aive Pähn, 58, on ollut mukana niistä jokaisella.

Porukan periaate on, että päivittäiset etapit ovat jokseenkin inhimillisiä – tällä kertaa pisin päiväretki oli 68 kilometrin pituinen.

Joukkiota yhdistää paitsi into matkailuun kahden rattaan päällä myös professio. He ovat opettajia, muun muassa liikunnanopettajia kuten Pähn. Usein mukana on ollut myös perheenjäseniä.

Suomessa on pyöräilty kahdesti aiemmin. Turku–Ahvenanmaa oli ohjelmassa vuonna 2005 ja Saimaa ympäristöineen kaksi vuotta myöhemmin.

Ryhmän oululaisaktiivit Marjut Väihkönen ja Matti Pöyry saivat ystävänsä vihdoin pohjoiseen. Tarjolle he suunnittelivat Oulu- ja Kiiminkijoen maisemissa kulkevan reitin, jossa merenranta oli läsnä yhtä lailla.

Pähnin kanssa keskustellessa puhe kääntyy siihen, mikä turistia täällä kiinnostaa. Vastaus saattaa yllättää monet: se ihan tavallinen.

Tarkennetaan vähän. Maisema ja luonto ovat listalla kärjessä, mutta sekin on ollut mukava nähdä, miten paikallisten arkinen elämä on asettunut siihen luontoon ja maisemaan.

Seudun mainio pyörätieverkosto on tullut tutuksi, vaikka joissain paikoin toki ajettiin maantienkin laitaa.

Erikoisin taivallusosuus oli suolla matkalla Muhokselta Ylikiiminkiin. Toiset taluttivat pyörää pitkospuita pitkin, fatbike sopi sinne ajokiksikin.

Mutta suo näkymineen ja tuoksuineen teki vaikutuksen kaikkiin.

Pähn puolisoineen oli vuosi sitten kylässä täällä Pöyryn luona ja kävi ensimmäistä kertaa elämässään hillassa.

– Se oli elämys! Se on jotain, joka jokaisen pitäisi saada itse kokea! Poimia muuraimia suoraan mättäältä suuhun.

Kerron, että hillastus on ollut perinteisesti vain niiden todella riuskimpien marjastuslaji.

Sitä tavallista suomalaista ruokaakin kiitellään – rieskaa eri toten. Saunojakin riitti koettavaksi ja kehuttavaksi, muun muassa Oululle omistetun maanantain Kesän Sauna Tuiran rannassa kirvoitti kovasti kiitoksia.

Muunkinlaiset kulttuuriset kohteet kiinnostavat kuin tarkoituksella tehdyt. Matkalaisten mieleen painui näet myös Haukiputaan kirkko ja kirkkotarha.

– Jokainen sankarivainaja oli omassa haudassaan, oman kivensä alla – niin hieno ele. Virossa he ovat yhteishaudoissa, Pähn kertoo.

Millainen kokemus pyöräturismi Oulun seudulla oli?

– Ülihea, Aive Pähn vastaa viroksi.

– Hyvä ryhmä, hyvät ystävät, hyvä reitti, Pähn listaa ylihyvä-arviolleen katetta.

Mutta mikä oli se ehdottomasti hienoin juttu?

– Yötön yö. Nyt menen kotiin nukkumaan!

Pähn saa kuitenkin pakata matkapakaasinsa uudelleen ihan heti. Edessä on lähtö nuorten urheilijoiden valmennusleirille. Liikunnanopettaja-Pähn on myös tunnnustettu valmentaja-Pähn.

Omat neljä lasta ovat harrastaneet hiihtoa ja lentopalloa, ja nyt osa kahdeksasta lastenlapsesta jatkaa liikuntaharrastusta.

Kun kollegojen kanssa jaetaan päivän etappien jälkeen kokemuksia työstä, yksi asia yhdistää: liikkumattomat lapset. Leikit ja pihapelit, saati vakavampi harrastaminen, ovat jääneet nettiajan jalkoihin.

Virossa asiaa on korjattu. Yläkouluikäisille on kesäleirejä, joissa on päivittäin muuan tunti kevyttä työtä ja sen päälle aktiviteetteja.

– Viekää nuoret metsään! paikallisen metsäluontomme arvon ymmärtävä Aive Pähn kehottaa.

Kahden joen kierros

Maanantai: saapuminen Ouluun, pyöräturismia ja tutustumista Oulussa, yöpyminen Nallikarissa.

Tiistai: Oulujokivartta etapille Maikkulan kartanoon, sieltä lounaalle Turkansaareen, joen ylitys Pikkaralan lossilla, takaisin 22-tielle Laitasaaren sillan kautta, Muhoksen kirkonkylän läpi ja sieltä Leppiniemeen tutustumaan Pyhäkosken voimalaitokseen ja sieltä edelleen yöksi Monttaan.

Keskiviikko: Montasta Ylikiiminkiin Nuijamiesten lavalle lounaalle, lyhyelle tanssikurssille ja tervahautaa katsomaan, Kiiminkiin Koitelinkoskelle ja sieltä illaksi saunomaan ja yöpymään Kiiminkiin.

Torstai: Kiimingistä Haukiputaalle, jossa tutustuminen kirkkoon ynnä lounas, iltapäiväksi Virpiniemen liikuntaopistolle pelaamaan frisbeegolfin kolmimaaottelu.

Perjantai: Merimaiseman ihailua Runtelinharjulta, viimeinen etappi sieltä Oulun keskustaan. Kotiinpaluu.

MAINOS

Kommentoi

Mainio pyörätieverkosto - aivan kilometreissä mitattuna, mutta laadultaan kaukana mainiosta! Alkaa sylettää nämä ylisanat Oulun pyörätietverkosta. Tiedän mistä puhun, koska ajan pyörällä 10 000 km vuodessa. Oulun pyöräteiden pinnoitus on surkeassa kunnossa, ajoipa sitten kaupungissa tai lähtipä Haukiputaalle, Kiiminkiin tai Kempeleeseen. Kuoppia, railoja, töyssyjä ja ärsyttäviä korkeita reunakiviä. Laskin kerran, että 10 km:n pätkällä oli yli 150 erilaista railoa, halkeamaan, kuoppaa, töyssyä tai kanttikiveä, joka löi ns. päähän asti. Mutta rahaa ei riitä korjauksiin vaan johonkin baanoihin tai supersuojateihin - baanan rakentaminen on virhe, sitä ei olisi tarvittu, eikä supersuojateitä tarvitse sotkemaan kulkemista (jalankulkijat kävelevät missä huvittaa, vaikka kuinka on maalattu pyörän kuva asfalttiin). Eniten tarvitaan surkeaan kuntoon menneiden asfalttien uusimista. Mutta sitä ei näytä tapahtuvan, koska onhan meillä niin mahtava pyörätieverkosto! Pohjantien silloille menee miljoonia, Kaukovainiollakin (vain yhtenä esimerkkinä) laitettiin uutta asfalttia autoteille, mutta pyöräilijät vaan ryskyttää rupuisilla pyöräteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinulle "huijattu olo" siltä rantatieltä voi poiketa, meren rantaan menevälle tielle, limingan luontokeskus ensimmäisenä, ja siitä eteenpäin etelään, kyllä meri näkyy jos autossa on kääntyvät rattaat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähdettiin perheen kanssa autoajelulle ja ajettiin karttaan merkittyä Rantatietä eli Oulusta etelään päin. Ei kyllä vettä näkynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävikö missään vaiheessa mielessä että kyseinen tie on ikivanha postitie Turusta Tukholmaan ja että Pohjanlahden molemmin puolin maa nousee metrin vuosisadassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että muualta tullut näkee Oulun erilaisuuden ja mahdollisuudet. Pyöräilyä luonnon kauniissa maisemassa, saunomista joen rannalla, tutustuminen historiallisiin rakennuksiin, yötön yö ja hyvät ystävät. Tällaista on normaali elämä, jossa on vain kaikkein alkukantaisin, kaikkein harmoonisin eli luonto. Ihminen ei loppujen lopuksi tarvitse enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos huomautuksesta, se oli toki aiheellista: "Oulussa ei ole yötöntä yötä"
Annetaan kuitenkin matkalijan mielikuvalle tilaa. Minusta sillä ei ole väliä miten hän asian ilmaisi. Sillä on, että hänellä on ollut mukavaa pyöräillä Oulun alueella.
Lisää tällaista...matkailua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
16
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image