Oulu

Vinkkejä pyörän lukitukseen – varkaiden repuista löytynyt myös ak­ku­käyt­töi­siä kul­ma­hio­ma­ko­nei­ta

Varkaat jättävät vankasti lukitut pyörät usein rauhaan ja napsivat helposti vietävät mukaansa. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 23.5.2016 10:13
Antti Pasanen

Oulun poliisissa pyörävarkauksia vuosia tutkinut vanhempi konstaapeli Tero Väyrynen varoittaa etenkin halpalukkojen heikosta suojasta.

– Monet on todella helppo murtaa. Halvan vaijeri- tai ketjulukon saa poikki jopa ilman työkaluja.

Väyrysen mukaan vanha totuus on voimissaan: varkaat jättävät vankasti lukitut pyörät usein rauhaan ja napsivat helposti vietävät mukaansa.

Ainakin Oulussa poliisi on Väyrysen mukaan tavannut varkaiden repuista myös akkukäyttöisiä kulmahiomakoneita, jotka ovat myrkkyä vahvoillekin lukoille. Sellaisen käyttö tuottaa kuitenkin korviaraastavan melun ja kipinäsuihkun, joten näkyvällä paikalla kiinnijäämisriski on suuri.

Tavallisempi kuvio on, että ei-kiinteästi lukitut pyörät kuskataan rauhallisempaan paikkaan, jossa lukot hajotetaan koneilla ja sahoilla. Lukitseminen kiinteään rakenteeseen jämerällä lukolla on siis yhä paras lääke varkauden ehkäisemiseksi.

Hyviä niksejä pyörän lukitukseen

Hanki vankka ja laadukas lukko, jolla pyörän saa kiinni rungostaan. Se vaikeuttaa varkaan työtä ja saa etsimään helpomman kohteen. Murtotestien perusteella jo keskitason U-lukko on vaikea murtaa.

Yhden nyrkkisäännön mukaan lukkoon pitäisi käyttää kymmenen prosenttia pyörän arvosta: 600 euron pyörään 60 euron lukko.

Mieti ennen hankintaa lukon painoa ja käytön helppoutta: työläästi kiinnitettävä tai turhan raskas lukko jää helposti käyttämättä.

Pyri aina lukitsemaan pyörä rungostaan kiinteään esineeseen: aitaan, kaiteeseen, pylvääseen, pyörätelineeseen.

Jos mahdollista, säilytä pyörää sisätilassa ja lukitse se myös silloin.

Jos joudut säilyttämään pyörää ulkona, suosi näkyviä, valaistuja paikkoja, joissa liikkuu ihmisiä.
Lisäturvaa etu- ja takapyörälle saat kietaisemalla silmukkapäisen vaijerin tai ketjun niiden läpi ja kiinnittämällä sen varsinaiseen lukkoon.

Juttu on julkaistu Kalevassa 30.3.2016.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Ihan hyviä käytännön neuvoja, mutta tässä vielä yksi lisää. Itse olen jo kauan ajanut ns. rähjäpyörällä. Teknisesti se on kyllä kunnossa, mutta ulkonäöltään se on paljon aikaa ja ulkoilmaa nähnyt sekä kokoelma erinäköisiä varaosia vuosien varrelta. On saanut olla lukitsemattomanakin ihan rauhassa. Kerran "unohdin" pyöränpumpun tarakalle. Siinä oli kuitenkin vain pumpun kuoret, sisällä oli lehmän lietelantaa. Hihittelin itsekseni pitkän aikaa, kun pumppu oli hävinnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä mitkään vinkit enää auta jos varkaat kantaa mukanaan ammattityökaluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja lukiessa alkaa naurattaa ihan. Kun se poliisi kerta on niin ammattitaidoton niin kokkeilkaapa ite joskus selvittää pyörävarkautta. Ei se ole heleppoa ku maassa on murrettu lukko ja pyöränomistajan kommentti: "Se oli semmonen sinine joku vissii tunturi tai joku... Semmone kolomevaihteine!" Ei osata runkonumeroita ottaa ylös eikä ilmoittaa poliisille. Sitten ihmetellään kun polliisin huutokaupassa on satoja fillareita joissa runkonumerot kyllä on mutta eipä ole omistajalla tiedossa. Pitäkää omista kammoista huolta eläkääkä polliisille itkekö. Peilisä se vika näissäki tappauksissa ylleensä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olisi miten vaikeaa, niin se on poliisin hommaa! Jos ei osaa hommiaan niin ei voi kuin ihmetellä. Jos joku on vaikeaa niin pitää keksiä keinot. Vai onko meidän poliisi täysi amatööri? Kyllä meidän jokaisen työt ja hommat on ihan älyttömän vaikeita mutta me sentään yritetään tehdä ne ja vieläpä onnistutaan niissä. Mutta poliisi ei tee yhtään mitään ja tekee korkeintaa sitä mikä on helpointa. Tavallisten ihmisten rahastamista ja sakkojen kirjoittamista. Ne ei pistä vastaan vaan kestää iskut ja maksaa. Rosvo saattaa pistää vastaan eikä suostu kohtaloonsa. Minkäs teet jos tekee vääriä asioita ja ei osaa hommiaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyllä niin hatusta vedettyä huttua ettei etes tiiä mitä tähän pittäis sanua... Alotteleppa vaikka ottamalla ite siitä pyörästäs se runkonumero talteen ja laittamalla siihen lukko. Ja meinaakko että jos vähä ajelet päissäs autolla päin punasia 150km/h lasissa niin polliisi se vaan kiusaa sinua tavallista ihimistä? Polliisi tekkee täsä maassa niin perkeleen palijo hommia ettet mahtais uskua vaikka kerrottais. Iha ekana oisin huolissaan mielenterveyspuolen työjälestä ku saat sinäki täällä kirjotella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toripolliisi ei taida ymmärtää mitä lukee ja kirjoittaa. Muistaakseni jossain koulussa Suomessa luku ja kirjoitustaitoiset oli erikseen. Kenelläkään ei ole oikeutta ottaa toisen omaisuutta on se sitten auki tai lukossa. Kukaan ei puhu siitä onko pyörä lukittu vai ei, mutta jutussa sanotaan että jokaiseen pyörään pitäisi pistää "jättilukko" että se säilyisi nykyoloissa varastamatta. Jos olosuhteet on tällaiset on syy varmasti poliisin ja oikeuslaitoksen sekä kasvatuksen ja yleisen piittaamattomuuden. Siitä on turha kiusata rehellisiä ihmisiä. Ja kyllä poliisille on oikein budjetissa säädetty tavoite sakottamisen määrästä jokaiselle vuodelle. Se hankitaan vaikka väkisin sakottamalla pienempääkin pienemmistä rikkeistä kovemmilla sanktioilla. Nytkin persutuslakivaliokuntakin joutui puuttumaan sakkojen korotuksiin perustuslain ja oikeusvaltion vastaisena. Samoin sakkorajoja pyritään kiristämään ja sitä kautta tehostamaan rahan keruuta kansalaisilta erilaisilla poliisivoimien esityksillä. Ei siinä ole kyse rattijuoppoudesta tai päin punaisia ajamisesta vaan monessa tilanteessa inhimillisestä pienestä virheestä. Eli elä purnaa asiasta joka ei tunnu oikein olevan hallussa! Nämä tiukennukset kun ei tuo turvallisuutta vaan ohjaa resurssien kohdentamista aivan väärään suuntaan. Sinun aiheeseen liittyvä asia on ollut menneinä vuosina ollut aloite rattijuoppouden rajan tiputtaminen 0,2 promilleen. Sekään ei paranna turvallisuutta mutta vie resursseja siltä oikealta työltä väärään paikkaan. Silloin ei tarvitse tehdä niitä vaativampia töitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että poliisin syy että rikollisuus lisääntyy? Ja ihan suunniteltu homma että ihmiset saa sakkoja? No enpä ole ikinä sakkoja saanut. Ihan ammattilaisvinkkinä sellainen että sakoilta välttyy kun ei riko lakia. Mutta kyllä sen Perähikiän Einarin pittää saaha ajella sillä omalla autolla miten tykkää. Ja mitä rikollisuuden lisääntymiseen tulee niin maailma muuttuu. Enemmän ihmisiä = enemmän rikoksia. Poliisi sentään yrittää ohjeistaa sinuakin miten vältyt rikoksenuhriksi joutumiselta. Mutta menehän vaikka sen persutuslakivaliokuntasi kanssa opettamaan että toisten omaisuuteen ei kosketa niin loppuu rikollisuus kuin seinään. Varo kuitenkin ettei tule tehtyä inhimillisiärikosvirheitä (pieniä tai suuria) ettei tule kohtuuttomia sakkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hommaa teet, kun se on niin älyttömän vaikeeta?? Oletko neurogirurgi vai astronautti?
Luuletko oikeasti, että poliisi alkaisi tutkia pyörävarkautta, kun sen resurssit eivät riitä autovarkauksienkaan tutkimiseen?
Voit toki itse kustantaa esim. yksityisetsivän tutkimaan Joposi varkautta, niin voit saada rikollisen kiinni. Epäilen kuitenkin, että olet persaukinen duunari, jonka lukitsematon pyörä on viety sillä aikaa, kun kävit ostamassa sitä halvinta röökiä Siwasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisihuutopaussa myydään tunnisteellisia ja vanhoja sotuilla varustettuja varastettuja pyöriä. Ei edes niistä osata ilmoittaa Varkauden uhrille eli kärsijälle. Poliisikin tuntuu tekevän businestä varkaudella. Meillä jokaisella pitäisi olla oikeus säilyttää normi lukoilla pyöriä telineessä ilma pelkoa että rosvot sen vie. Se on poliisin vastuu! Ei meidän vastuu! Siksi meillä on säännöt ja niiden valvojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs olla muutaki ku tuo oma mututuntuma ennenku huutelee. Käväsepä lähimmällä asemalla jututtamasa nii kertovat miten tuo homma toimii. Ei ole kovin asiallista netisä huuvella tommosia perättömiä syytöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekin on mielenkiintoinen pointti, että pyörä ei ole varkautena vertailukelpoinen autoon, vaikka saattaa olla yhtä lailla ihmisen ainoa mahdolllinen käytössä oleva kulkuneuvo, jota ilman heikkojalkaisena ei kykene liikkumaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laittaa neonmaalia runkoon ja osiin niin sen jälkeen pyörä on arvoton jälleenmyyjälle ja tuskin kelpaa varkaille...näin minä tekisin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki on nyt vähentämässä pyöräparkkeja, jotta saadaan ihmiset käyttämään AUTOJA ja Pennasen monttua. Mistäs niitä asiakkaita muuten keksittäis, kun bisnestähän koko homma on vaan virkamiehille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkupyörät pitäisi rekisteröidä samoin kuin kevytmoottoripyörät, silloin helpottuisi ainakin varkauksen kohteiksi joutuneiden pyörien takaisin saanti omistajilleen. Polkupyörien liikennevakuutus pitäisi tulla samoin rekisteröinnin yhteydessä pakolliseksi. Nythän on liikennettä valvovilla poliiseilla maijoissa jo rekisterinumero tunnistelaitteet, joilla saa tiedot kohdistettavasta rekisterikilvestä, kuka kyseisen ajoneuvon omistaja/haltija. Nykyisin ei mikään este toimia polkupyrä varkauksien estämiselle, jos vain haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tuota. Ei. Polkupyörissä on jo sarjanumerot, joiden lisäksi niihin voidaan kaivertaa omistajan henkilöllisyystunnus. Siinä on rekisteröintiä jo ihan riittämiin. Liikennevakuutus taas ei varkauden yhteydessä korvaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tästä yhteiskunnasta tullut nurinkurinen kun poliisi vaan neuvoo minkälaisia lukkoja pitää olla rehottavaa rikollisuutta vastaan. Mutta ei varmasti tehdä mitään rikollisuuden kitkemiseksi taikka ennalta ehkäisemiseksi. Onkohan Oulun poliisi edes yrittänyt selvittää yhtäkään pyörävarkautta viimeiseen kymmeneen vuoteen? Muita varkauksia se ei ainakaan edes yritä selvittää. Minulta vietiin auton renkaat ja pojalta mopo. Eipä edes kyselleet perään ja tiukkaa teki ottaa edes rikosilmoitus vastaan. Pari kesää sitten sain rysän päältä kaksi piharosvoa kiinni ja juoksin niiden perässä niitä odottaneelle autolle. Soitin hätäkeskukseen ja ilmoitin rekkarin ja minne rosvot lähti ajamaan pakoon. Haukku hätäkeskuspoliisi minut pystyyn eivätkä yrittäneet tehdä mitään rosvojen kiinnisaamiseen. Saa siitä sitten neuvoa miten lukita vehkeitä kun rikolliset saa elää kuin pellossa ja kansalaiset maksaa rosvojenkin leivän. Poliisi vaan sitten keskittyy sen rehellisen kaikki elättävän enemmistön sakottamiseen. Kysykää siinä sitten miksi kukaan ei luota virkavaltaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ilmoitin yöllä näkemästäni kevytmoottoripyörävarkauden yrityksestä niin poliisit tulivat parissa minuutissa koiran kanssa jäljittämään varkaita. Riippuu varmaan sen hetkisestä kiireestä miten ehtivät paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras varkaudenestolaite on munalukko - semmoinen, että kun varas istahtaa satulaan, se räpsähtää kuin rotanloukku ja lukitsee tuskallisella tavalla varkaan munat kiinni satulaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä sellainen pyöräparkki, jossa lukollisen teräspuomin saa lukittua pyörän runkoon? Ilomielin maksaisin tuntitaksan kaupungilla tietäen, että asioilta palatessa pyörä on tallessa. Nyt metallimiehet suunnittelemaan (ja patentoimaan) pyöräloukkua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
11:57
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin – yhtiö lomauttaa henkilöstöään
11:47
Taiteen edistämiskeskus: Uusi asiantuntijapalvelu taiteilijoille ja sote-sektorin toimijoille
11:32
Kärpät solmi sopimukset Aleksi Mustosen ja Cody Kunykin kanssa – katso koko sopimustilanne tästä
54
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
32
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
22
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
21
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
16
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
14
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
9
Oulun torihotellin rakennusurakan eteneminen hämärän peitossa, nyt tilanteesta liikkuu lähinnä huhuja – "Sellainen tieto, että hanke tiedottaa asiasta huhtikuun aikana" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image