Oulu

Viiva herää jazzilla

Kitaristi Aleksi Ranta (vas.) säveltää veljelleen Ville Rannalle improvisaation pohjaksi teemoja.
Oulu 4.9.2009 0:00
Carita Forsman
Yleensä luullaan, että improvisaatiota ei voi ennalta harjoitella. Tuo luulo on täysin väärä, sen tietää myös sarjakuvataiteilija Ville Ranta, 30, joka esiintyy tänään Limingan taidekoulun piirroskonsertissa.

"Olen tehnyt tätä paljon, piirrän muutenkin suoraan enkä käytä luonnoksia ollenkaan. Improvisaatioon voi todellakin harjoitella", Ville Ranta kertoo.

Limingan konsertti ei ole Rannalle suinkaan ensimmäinen, hän on piirtänyt musiikin tahtiin jo vuodesta 2006, jolloin vuosittaiset piirroskonsertit Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla Ranskassa alkoivat.

Oulussakin Rantaa on nähty aikaisemmin kahden konsertin verran. Sen sijaan kerta on ensimmäinen Limingassa, jossa Ranta on aikoinaan opettanut myös sarjakuvan piirtämistä.

"Liminka on mieluinen esiintymispaikka, tuttu ja intiimi. Mieluummin piirrän juuri siellä kuin missään Oulun baarissa", hän sanoo.

"Aikaisemmat Oulun-konsertit ovat olleet harjoituskeikkoja. Olemme vasta nyt veljeni Aleksi Rannan kanssa päässeet kunnolla kokeilemaan," hän jatkaa.

Viikon kuluttua veljekset esiintyvät Comics in consert -tapahtumassa Helsingissä, jolloin mukana on hanuristi Niko Kumpuvaara.

"Olemme harjoitelleet Aleksin olohuoneessa. Istuin lattialle piirtämään ja laitoin keittiön tuolille lehtiön pystyyn niin, että soittajat näkivät sen. Sekä piirtäminen että soittaminen ovat osin improvisaatiota, sillä Aleksi on säveltänyt teemoja valmiiksi. Reagoimme toistemme temmonvaihteluihin ja kokonaisuus syntyy siitä, että minä seuraan soittajia ja he minua," Ville Ranta kuvailee.

Vuosi sitten Ville Ranta piirsi Taiteiden yön juhlateltassa Jouni Kestin perheorkesterin tahtiin.

"Silloin teemaksi nousi sota, koska se tuli heidän musiikistaan mieleen."

Piirroskonsertti on yleisöystävällinen ja helppo seurattava.

"Videoprojektori heijastaa käteni ja paperin ylös valkokankaalle, ja myös orkesteri seuraa piirroksen etenemistä. Olen parhaimmillani päässyt luovaan tilaan ja nauttinut siitä. Myös katsojat kertovat, että on todella mielenkiintoista seurata, miten piirros syntyy. Mihin päädytään, ei ole niin tärkeää."

Vapaana taiteilijana Ville Ranta on tällä hetkellä kiireinen. Meneillään on kolmivuotinen apuraha.

"Sain keskikesällä valmiiksi seuraavan kirjani, Paratiisisarja, joka ilmestyy helmikuun alussa WSOY:ltä. Siinä on vielä jotain pientä tekemistä. Kirja muistuttaa tyylillisesti edellistä, Eräänlaisia rukouksia -kirjaa, mutta se ei käsittele uskontoa, vaikka se onkin kehyksenä. Kirjassa on seitsemän erilaista versiota Raamatun syntiinlankeemusmyytistä. Peruskysymyksiä ovat rakkaus ja viha", Ranta paljastaa.

Ville Rannan tyylin tunnistaa ainutlaatuisesta, luonnosmaisesta viivasta.

"Tyyli syntyi käytännön sanelemana viitisen vuotta sitten, kun olin koti-isänä. Silloin lasta hoitaessa piti ottaa reippaampi ja nopeampi ote piirtämiseen", hän kertoo.

Ranta kertoo paljolti tarinoita myös oman itsensä kautta.

"Se on todella vaikeaa jo pelkästään siksi, että tiedän alituiseen hermostuttavani lähimmäiseni. Jälkeenpäin olen pyyhkinyt hikeä, kuinka intiimejä eräät kirjoista ovatkaan. En usko, että helpolla lähden enää sellaiseen", Ranta sanoo ja viittaa Isi on nyt vähän väsynyt
-kirjaan ja Muhammed-sarjakuvaan. Jälkimmäisestä hän toteaa vain, että "hyvin se loppujen lopuksi meni".

"Yllätyin, että minulta vaadittiin selityksiä. Olin ajatellut naiivisti, että piirros saa puhua puolestaan. Niinhän siinä ei käynyt."

Muusa-klubi ja Ville Rannan piirroskonsertti Limingan taidekoulussa, Arvolankuja 1, tänään kello 19-21.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
62
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
32
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image