Oulu

Viimeinkin: Siilot sortuivat, kansa hurrasi

Siilojen yläosat eivät murskaantuneet kaatumisessa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 14.10.2012 13:07 | Päivitetty 14.10.2012 15:08
Eija Mikkonen

SOK:n vanhat viljasiilot on viimein saatu kaadettua. Ne sortuivat valtavan ryminän kera sunnuntaina kello 12.53.

Sortumaa seurasi suuri pölypilvi, joka leijaili kohti Toppilansaaren asuntomessualuetta.

Siilojen kaatumista oli seuraamassa suuri väkijoukko, joka puhkesi aplodeihin sortuman jälkeen.

Räjäytyksiä tekevän Paupek Oy:n toimitusjohtaja Pekka Piirala on huojentunut, kun kolmen vuorokauden urakka on viimein ohi. Työtunteja kului rutkasti enemmän kuin alunperin suunniteltiin.

"Tämä tehtiin vaikeuksien kautta, mutta eihän näissä hommissa kaikki aina onnistu sataprosenttisesti. Tärkeintä on, että henkilövahinkoja ja materiaalivahinkoja ei tullut."

Kuivaamolaitteissa viljaa sisällä

Viimeinen räjäytys tehtiin sunnuntaina puolen päivän aikaan. Sen jälkeen siiloista irrotettiin viljankäsittelylaitteiden peltisiä osia.

"Räjäytyksen jälkeen pääsimme koneella siirtämään pois 30 tonnia teräsrakenteisia kuivaamolaitteita. Ne olivat vielä täynnä viljaa", Piirala kertoo.

Teräsosien irrottamisen jälkeen siiloja tuupattiin pari kertaa järeällä kaivinkoneella.

"Ne tulivat hallitusti alas", Piirala sanoo.

Siilot kaadettiin lopulta viistosti Siilotielle päin. Ne lähtivät kallistumaan monelle katsojalle varsin yllättäen.

Suurin osa siilorakenteista mureni kaatuessaan. Jonkin verran purkamista jää siilojen yläosista, jotka eivät murskaantuneet.

Siilojen purkutyöt jatkuvat Toppilassa maanantaina.

Siilot kestivät kymmenen paukkua

Kaikkiaan siiloja yritettiin kaataa räjäyttämällä kymmeneen otteeseen. Ensimmäinen räjäytys tehtiin torstaina iltapäivällä, mutta siilot eivät kaatuneet vaan jäivät kenolleen.

Kolmen päivän aikana vinksottavista siiloista tuli lähestulkoon matkailunähtävyys, kun ihmiset parveilivat katsomassa purkuoperaatiota. Lauantaina ja sunnuntaina Möljän rannassa oli satoja katsojia.

Myös matalammat siilot tullaan purkamaan, mutta purkamisen tarjouskilpailu on vielä kesken.

Katso kuvagalleria sunnuntailta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Voisiko Rakennusfirma harkita uusille kiinteistölle nimeä AS oy Paulin ja Pekan kaltevat tornit. Minusta idea on hyvä ja
tapahtuma jäisi Oulun historiaan kiinteistön nimellä, ja tokko pojatkaan pahaksi panisivat nimeä ,pääsisivät historian kirjoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ei saa koskaan ikinä purkaa, rakentaa, kehittää taikka edes ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

R.I.P urhoolliset siilot. Vastustitte ahnetta grynderiä katkeraan loppuun saakka kunnes kaaduitte kunnialla saappaat jalassa. Mutta mistä uusi KOTI puluille ja etenkin SUOJELLUILLE tervapääskyille jotka siiloissa asuivat? Paupek pakotti nyt lintuparat taivasalle juuri ennen pakkasia, kuolemaan nälkään ja kylmyyteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiväthän ne saksalaiset saaneet Kemin kaupungintaloakaan nurin sota aikana. Talo jäi vain pilareitten varaan. Että tallaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa kirjoituksista ketkä kuuluvat urakoitsijan lähipiiriin, yritetään kehua työtä ja kuinka hallittua se oli. Höpö höpö,montako päivää pitää tehdä "hallittua" kaatoa??? Ammattimiehet olisi tehnyt se eka kerralla hallitusti. Suojaus olisi ollut kohdillaan eikä kiviä olisi lennellyt naapureiden pihalle, kaatosuunta sentilleen. Ammattitaidotonta väkeä koko nykyinen purkuporukka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että täällä "tiedetään", miten asiat pitäisi hoitaa.
Toiset tekee, toiset vinkuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hienoa että meillä on internetissä oman kodin seinien sisällä suojassa paljon ammattitaitoisia immeisiä jokka osaavat kaiken kaikesta paremmin kuin muut. Harmi etteivät he osoita koskaan taitojaan käytännössä vaan tyytyvät haukkumaan muita tietämättä edes perusasioita tilanteista.

Mutta tämä kuulunee jo olennaisena osana internetin maailmaan. Menkää ihmiset tekemään tarjous seuraavien siilojen purkamisesta. Kalevala rakennus taitaa olla se joka niitä ottaa vastaan, niin pääsette näyttämään kuinka homma toimii. Samalla voitte opettaa meitä muita kuinka se käytännössä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyttö dynamiitiila ei tapahdu mittään. Täytyy laittaa tosimiesten tynamiittia niin sit lähtee heti. Mun mielestä tollaset tyttö tiimit pitäis kieltää räjäytys alalla - se on tosimiesten puuhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkuperäinen, kulmikas siilorakennus on vuodelta 1929. Se kunnostetaan asuin- ja liiketiloiksi. Vuonna 1937 rakennettiin laajennuksena matalat pyöreät siilot, joita on kahdessa rivissä yhteensä 14kpl. Ne puretaan seuraavaksi. Alkuperäisen rakennuksen matalaa siipeä laajennettiin merelle päin 1940. Nyt puretut kahdeksan korkeaa pyöreätä siiloa valmistuivat 1960 (uudisrakennus tulee niiden paikalle alkuperäiseen rakennukseen kiinni). Vuonna 1977 merenpuoleiseen päätyyn tehtiin korkea jauhosiilotorni. Se purettiin viime kevään ja kesän aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KIITOS MIELENKIINTOISISTA YKSITYISKOHDISTA! Kertoisitko vielä tuon "Kulta Leima" -merkin historian? (Se näkyy himmeänä tuolla ylhäällä satama-altaan puolella.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noidenhan piti olla niin heikossa kunnossa, etteivät kelvanneet(kaan) enää asunnoiksi, vaikka niin oli suunniteltu. Silti kestivät useamman räjäytyksen???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensikerralla kannattaa siilojen ja rakennusten purkuhommia harjoitella Lego-palikoilla. Ettei tarvii varsinaisella kohteella harjoitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä hommat Oulussa osataan, siis vanhan purkaminen. Kun siilot on saatu nurin, niin kipin kapin purkamaan keskustan viimeiset puutalot niin kuin olisi jo! Asemanseutu tuhottiin jo, mutta silti purettavaa riittää. Harmi, että Oulussa on vielä mitään vanhaa rakennuskantaa jäljellä päin vastoin kuin monissa Oulun kokoisissa keskieurooppalaisissa kaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuhoatte omaa historiaanne. Olisitte perustaneet näkötornin, ravintolan tai vaikka kestävän vankilan . Moukkamaista! Nähtävyydet häviävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Betonimöhkäleillä ei minusta kummosesti oo kulttuurihistoriallista arvoa. Onhan niistä kuvia jos haluttaa nähä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
44
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image