Oulu

Viimeinen pulahdus kotiavantoon

Kisapipot lämmittivät Oulujoen hyiseen veteen pulahtaneita avantouimareita tiistai-iltana.
Oulu 20.1.2010 0:00
Antti Goman
Oululaiset avantouimarit matkaavat torstaina Slovenian Blediin lajin seitsemänsiin maailmanmestaruuskilpailuihin. Tiistai-iltana uimareiden ohjelmassa oli kisatunnelman virittelyä ja käytännön asioiden kertaamista sekä viimeinen pulahdus kotiavantoon ennen alppimaisemien hyisiä vesiä.

Ryhmänjohtajana toimii puolustava maailmanmestari, entinen olympiatason uimari Maarit Sihvonen.

Sihvosen mestaruuksien lisäksi ryhmällä on puolustettavanaan suurimman avantouintikaupungin maine. Slovenian koneeseen muiden uimarien mukana nouseva Aila Toivonen kertoo oululaisten 38 hengen ryhmän olevan Suomen suurin.

Yhteensä suomalaisia lähtee Sloveniaan nelisensataa. Reittilennot eivät jättijoukkueelle riitä, vaan ryhmä matkustaa kisapaikalle omalla charter-koneellaan.

Laji ja sen MM-kisahistoria ovat hyvin suomalaiset. Viidet ensimmäiset kisat järjestettiin Suomessa. Ensimmäinen ulkomainen kisaisäntä löytyi kaksi vuotta sitten Britanniassa, kun lontoolainen uimaseura otti kisat järjestääkseen.

Britit ovatkin hieman yllättäen maailman kolmanneksi innokkaimpia avantouimareita. Venäläiset pitävät kakkossijaa.

Uintimatkoissa ja tavoissa on maakohtaisia eroja. Venäläiset loistavat lajin pisimmällä matkalla, 450 metrin kestävyysuinnissa. He erottuvat omaksi ryhmäkseen myös totisen asenteensa puolesta.

"Venäläiset urakoivat kaikilla matkoilla", Toivonen kertoo.

"Meille tämä on enemmän karnevaalia."

Vaikka avantouinti on ainakin Toivosen mukaan enimmäkseen hauskanpitoa ja osa terveellistä elämäntapaa, on MM-kisoilla tiukat sääntönsä.

Avannossa ei saa käyttää lahkeellisia uima-asuja. Myös "kehon sisäisen lämmikkeen" käyttö on ankarasti kielletty.

Vaikka joukkueessa on enimmäkseen varttuneempaa väkeä, kiinnostaa avantouinti myös joitain nuoria. Joukkueen kuopus, 11-vuotias Otto Kurronen aloitti avantouinnin MM-tasolla jo viisivuotiaana. Kurronen onkin jo varsinainen MM-veteraani; hän lähtee torstaina kolmansiin avantouinnin maailmanmestaruuskisoihinsa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Valitusta,valitusta..hohhoijaa.Valituksen MM-kisat.Olisko ketään "tuttua"kenet vois lähettää kisoihin.Nämä kisat käydään maata kiertävällä radalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai voi olla älyttömämpää MM lajia kuin avantouinti ! Samaa sarjaa kuin lumihangessa pyöriminen saunan jälkeen. Pian näitäkin joku keksii ehdottaa talviolympialajeiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kovasti paljon onnea ja vauhtia uimareillemme! mikäs sen mahtavampaa kuin pulahtaa kylmään veteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääseekö sinne lämmittelijäksi mukaan, vaikka ruoka ja majoituspalkalla vain, en ole itse avantouimari mutta voin kiikuttaa pyyhettä ja kuivailla tyttöjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image