Oulu

Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kas­vi­tie­teel­li­ses­sä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa

Oulun kasvitieteellisen puutarhan neljästä mehiläispesästä tulee muutamia kymmeniä kiloja hunajaa. Biologi ja mehiläisten hoitaja Juhani Hopkinsin mukaan hunaja käytetään lähinnä hoitajien ja puutarhan väen tarpeisiin. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 17.7.2019 21:31 | Päivitetty 18.7.2019 10:46
Henriikka Uusitalo

Hunajasato jää tänä vuonna selvästi heikommaksi kuin viime vuonna. Kasvitieteellisessä puutarhassa vierailijat voivat tarkastella mehiläisiä, jotka ovat lasiseinäisessä pesässä työntouhussa.

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aulassa käy vilkas kuhina. Lasiseinäisessä pesässä mehiläisparvi valmistaa hunajaa. Pörriäisiä lennähtää välillä luontoon keräämään ravintoa ulkoseinään asetetun putken kautta. Puutarhan sisäpihalla on lisää pesiä. Niiden ympärillä lentelee satunnaisesti vain muutamia mehiläisiä, koska on viileä ja pilvinen päivä. Lämpimänä päivänä mehiläiset ovat aktiivisempia.

Hunajantuotannolle sopivinta on noin parinkymmenen asteen lämpötila ja öiset sateet. Suomen Mehiläishoitajain liiton puheenjohtajan Hannu Luukisen mukaan hunajasato jääkin tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi viileän ja kuivan kesän takia.

– Tarkkaa ennustusta ei ole tehty, mutta ainakaan viime vuoden sadon tasolle ei päästä.

Oulun alueella horsma ja vadelmat ovat merkittäviä kasveja hunajantuotannossa. Horsmasta saa Luukisen mukaan tolkuttomia määriä hunajaa, kun kasvilla on hyvä kukinto.

Uusia horsman kukintoja voi tulla öiden lämpenemisen takia jonkin verran, mutta pääasiassa kukinta on jo pitkällä

– Vadelman kukintokin meni vähän vaivihkaa jo ohi. Paikoitellen se vielä jatkuu, mutta siitä tulee niukasti [hunajaa], koska nyt on ollut suht kuivaa.

Viileästä kesästä huolimatta mehiläiset ahertavat kasvitieteellisessä puutarhassa. Lasiseinäistä pesää ei ole aiemmin ollut yliopiston tiloissa yleisön nähtävillä. Biologi Juhani Hopkinsin mukaan esillepanon tarkoitus on antaa kiinnostuneille mahdollisuus tutustua mehiläisyhteiskunnan toimintaan. Ensi vuonna kasvitieteellisen aulaan rakennetaan tiedenäyttely, jossa pesän on suunniteltu olevan esillä.

– Nyt selvitellään, miten mehiläiset pärjäävät tällaisessa tilassa, Hopkins kertoo.

Hopkins on yksi pesien hoitajista. Hoitajia on yhteensä neljä, ja he kaikki ovat biologeja tai alan opiskelijoita. Hoitajat kävivät keväällä mehiläistenhoidon kurssin, jossa syntyi ajatus mehiläisten hoitamisesta kasvitieteellisessä puutarhassa.

Mehiläiset ovat omatoimisia hyönteisiä, ja pesiä tarvitsee hoitaa vähintään kerran viikossa. Hyönteiset esimerkiksi siivoavat itse pesänsä kuolleista yksilöistä.

– Ne myös korjaavat meidän virheitä, joita olemme ensikertalaisina hoitajina tehneet, biologian opiskelija Emma Heinänen naurahtaa.

Yhdessä pesässä on yleensä noin 10 000–50 000 mehiläistä vuodenajasta riippuen. Kasvitieteellisen näyttelypesässä on pieni, noin tuhannen mehiläisen parvi. Mehiläisten lentosäde eli alue, jolta ne keräävät ravintoa, on kahdesta kolmeen kilometriä.

Hyönteiset eivät Hopkinsin mukaan aiheuta haittaa lähiympäristölle, koska ne parveilevat pesiensä ympärillä. Viiden metrin päässä pesästä ilmassa pörrää enää vain satunnaisia mehiläisiä. Hopkinsin mukaan pesää on tarkoitus pitää kasvitieteellisen puutarhan aulassa niin pitkään kuin mahdollista, ja niin pitkään kuin hoitajia riittää. Pesää pääsee katselemaan kasvihuoneen ollessa auki.

Juttua muokattu 18.7. klo 10.46. Hannu Luukisen titteli korjattu.

MAINOS

Kommentoi

Toivoisin että myös työttömät kävisivät näitä pesiä katsomassa ja ahkerruutta oppimassa! Muistetaanhan että ken ei työtä sen ei syömänkään pidä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti siellä pesässä on myös urospuoliset kuhnurit täysihoidossa. Nepä ei tee juuri mitään. Syksyllä ne kyllä saa häädön ulos kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkänajan hunajatuotannon keskiarvoon on jo päästy vrt. Oulun alueen vaakapesät, siis normaali hunajavuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellaki heikompi sato kuin viime vuonna. Näyttää siltä että tään kesän sato on jo pesässä. Horsmasta tuleva sato jää heikoksi jos nyt ei tule helteitä . 2 viikon päästä tämä hunajakesä on taputeltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vasta tajusin, että tuo mehiläishoitajan pukuhan on täydellinen sääskiä ja mäkäräisiä vastaan. Esim kun mökillä tekee iltapäivällä pihahommia, niin ei siinä kyllä pysty selvin päin olemaan, mutta tuosta kunnon varusteet niskaan ja voi taatusti nauttia olemisesta. Siis enempi sitä tuo päällä nauttii kesäillasta kuin ilman. Missähän hinnoissa tuollainen pyörii?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osta pelkkä takki hupulla. 35 ekeä mesimestarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image