Oulu

Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kas­vi­tie­teel­li­ses­sä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa

Oulun kasvitieteellisen puutarhan neljästä mehiläispesästä tulee muutamia kymmeniä kiloja hunajaa. Biologi ja mehiläisten hoitaja Juhani Hopkinsin mukaan hunaja käytetään lähinnä hoitajien ja puutarhan väen tarpeisiin. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 17.7.2019 21:31 | Päivitetty 18.7.2019 10:46
Henriikka Uusitalo

Hunajasato jää tänä vuonna selvästi heikommaksi kuin viime vuonna. Kasvitieteellisessä puutarhassa vierailijat voivat tarkastella mehiläisiä, jotka ovat lasiseinäisessä pesässä työntouhussa.

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aulassa käy vilkas kuhina. Lasiseinäisessä pesässä mehiläisparvi valmistaa hunajaa. Pörriäisiä lennähtää välillä luontoon keräämään ravintoa ulkoseinään asetetun putken kautta. Puutarhan sisäpihalla on lisää pesiä. Niiden ympärillä lentelee satunnaisesti vain muutamia mehiläisiä, koska on viileä ja pilvinen päivä. Lämpimänä päivänä mehiläiset ovat aktiivisempia.

Hunajantuotannolle sopivinta on noin parinkymmenen asteen lämpötila ja öiset sateet. Suomen Mehiläishoitajain liiton puheenjohtajan Hannu Luukisen mukaan hunajasato jääkin tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi viileän ja kuivan kesän takia.

– Tarkkaa ennustusta ei ole tehty, mutta ainakaan viime vuoden sadon tasolle ei päästä.

Oulun alueella horsma ja vadelmat ovat merkittäviä kasveja hunajantuotannossa. Horsmasta saa Luukisen mukaan tolkuttomia määriä hunajaa, kun kasvilla on hyvä kukinto.

Uusia horsman kukintoja voi tulla öiden lämpenemisen takia jonkin verran, mutta pääasiassa kukinta on jo pitkällä

– Vadelman kukintokin meni vähän vaivihkaa jo ohi. Paikoitellen se vielä jatkuu, mutta siitä tulee niukasti [hunajaa], koska nyt on ollut suht kuivaa.

Viileästä kesästä huolimatta mehiläiset ahertavat kasvitieteellisessä puutarhassa. Lasiseinäistä pesää ei ole aiemmin ollut yliopiston tiloissa yleisön nähtävillä. Biologi Juhani Hopkinsin mukaan esillepanon tarkoitus on antaa kiinnostuneille mahdollisuus tutustua mehiläisyhteiskunnan toimintaan. Ensi vuonna kasvitieteellisen aulaan rakennetaan tiedenäyttely, jossa pesän on suunniteltu olevan esillä.

– Nyt selvitellään, miten mehiläiset pärjäävät tällaisessa tilassa, Hopkins kertoo.

Hopkins on yksi pesien hoitajista. Hoitajia on yhteensä neljä, ja he kaikki ovat biologeja tai alan opiskelijoita. Hoitajat kävivät keväällä mehiläistenhoidon kurssin, jossa syntyi ajatus mehiläisten hoitamisesta kasvitieteellisessä puutarhassa.

Mehiläiset ovat omatoimisia hyönteisiä, ja pesiä tarvitsee hoitaa vähintään kerran viikossa. Hyönteiset esimerkiksi siivoavat itse pesänsä kuolleista yksilöistä.

– Ne myös korjaavat meidän virheitä, joita olemme ensikertalaisina hoitajina tehneet, biologian opiskelija Emma Heinänen naurahtaa.

Yhdessä pesässä on yleensä noin 10 000–50 000 mehiläistä vuodenajasta riippuen. Kasvitieteellisen näyttelypesässä on pieni, noin tuhannen mehiläisen parvi. Mehiläisten lentosäde eli alue, jolta ne keräävät ravintoa, on kahdesta kolmeen kilometriä.

Hyönteiset eivät Hopkinsin mukaan aiheuta haittaa lähiympäristölle, koska ne parveilevat pesiensä ympärillä. Viiden metrin päässä pesästä ilmassa pörrää enää vain satunnaisia mehiläisiä. Hopkinsin mukaan pesää on tarkoitus pitää kasvitieteellisen puutarhan aulassa niin pitkään kuin mahdollista, ja niin pitkään kuin hoitajia riittää. Pesää pääsee katselemaan kasvihuoneen ollessa auki.

Juttua muokattu 18.7. klo 10.46. Hannu Luukisen titteli korjattu.

MAINOS

Kommentoi

Toivoisin että myös työttömät kävisivät näitä pesiä katsomassa ja ahkerruutta oppimassa! Muistetaanhan että ken ei työtä sen ei syömänkään pidä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti siellä pesässä on myös urospuoliset kuhnurit täysihoidossa. Nepä ei tee juuri mitään. Syksyllä ne kyllä saa häädön ulos kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkänajan hunajatuotannon keskiarvoon on jo päästy vrt. Oulun alueen vaakapesät, siis normaali hunajavuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellaki heikompi sato kuin viime vuonna. Näyttää siltä että tään kesän sato on jo pesässä. Horsmasta tuleva sato jää heikoksi jos nyt ei tule helteitä . 2 viikon päästä tämä hunajakesä on taputeltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vasta tajusin, että tuo mehiläishoitajan pukuhan on täydellinen sääskiä ja mäkäräisiä vastaan. Esim kun mökillä tekee iltapäivällä pihahommia, niin ei siinä kyllä pysty selvin päin olemaan, mutta tuosta kunnon varusteet niskaan ja voi taatusti nauttia olemisesta. Siis enempi sitä tuo päällä nauttii kesäillasta kuin ilman. Missähän hinnoissa tuollainen pyörii?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osta pelkkä takki hupulla. 35 ekeä mesimestarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image