Oulu

Viikonloppuna katse kohti taivasta: Venus loistaa iltaisin – erittäin kylmä polaaripyörre synnyttää hel­miäis­pil­viä

Venus loistaa iltataivaalla. Arkistokuva. KUVA: Anssi Jokiranta
Oulu 24.1.2020 12:32
Taina Virolainen

Oulun seudun iltataivaalla etelän tai lounaan suunnalla loistava erittäin kirkas tähti on planeetta Venus. Taivaalta kannattaa bongata myös helmiäispilviä viikonlopun aikana.

Ennusteen mukaan sää on Oulussa suhteellisen selkeää perjantaina ja lauantaina, sunnuntaina pilvisyys voi estää havaintojen teon.

Venus on noussut tammikuun aikana ylemmäs iltataivaalla. Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että maaliskuulle saakka on nyt parhaat hetket katsella planeettaa.

– Venus näkyy nyt tosi kirkkaana iltataivaalla. Kirkkaus riippuu siitä, miten lähellä planeetta on aurinkoa.

Välillä Venus näkyy pienenä ja pyöreänä valona, välillä kapeana sirppinä. Se on pyöreä silloin kun planeetta on auringon takana. Silloin kuin Venus on maapallon ja auringon välissä, se näkyy sirppinä.

– Maaliskuussa Venus on puolivenus. Jos sitä katsoo kaukoputkella vaikka Oulun Arktoksen tähtinäytöksessä, se näyttää puolikuulta. 

Liljeströmin mukaan Venus katoaa taivaalta kesäksi ja näkyy jälleen ensi syksynä aamutaivaalla.

Helmiäispilvet hohtavat

Venuksen lisäksi viikonloppuna on hyvä mahdollisuus nähdä myös helmiäispilviä, sillä erittäin kylmä polaaripyörre on kääntymässä Suomen ylle.   

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Leif Backman kertoo, että kylmiä alue on Suomen yllä lauantaina ja sunnuntaina. Polaaripyörre on noin 20 kilometrin korkeudessa, jossa lämpötila voi laskea -90 asteeseen. Tällä ei ole juuri vaikutusta alailmakehään eli pakkasasteisiin maan päällä.

Kylmässä stratosfäärissä muodostuu hohtavia helmiäispilviä, jotka näkyvät aamu- ja iltahämärän aikaan. Pilvien ulkonäkö syntyy siitä, kun auringonvalo taipuu pienissä pilvikiteissä. 

Helmiäispilviä on näkynyt tänä talvena marraskuusta lähtien harvinaisen laajalla alueella.

Lähetä kuvia Venuksesta, helmiäispilvistä tai muista taivaan tapahtumista Kalevan lukijakuviin verkkolomakkeella tai numeroon 13222.

Katso lukijoiden kuvista koostettu kuvagalleria helmiäispilvistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etelä ja lounaan välillä illalla?Eikö ois tarkempia tietoja,ja esim.millä suunnalla klo 24?Olettasin et lännessä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venus on Maasta katsoen aurinkokuntamme kirkkain planeetta. Ei siis ihme että Venuksen muinainen ja huomattavasti varhaisempi nimi on Nogah (hepr. "kirkas" tai "se kirkas kointähti"). Seuraava näytös tälle keväälle on Venuksen majailu Seulasten tähtirykelmässä 3.-4. huhtikuuta. Viimeksi Venus nähtiin Seulasissa vuonna 2012 jälleen 3.-4. huhtikuuta. Sitä edellisellä kerralla vuonna 2004 3.-4. huhtikuuta. Venus / Nogah majailee siis Seulasissa 8 vuoden sykleissä ja aina samana päivänä 3.-4. huhtikuuta. Ihmeellisen tarkasti on taivaanlaitkin säädetty luomakunnassa ja kotiplaneettamme on sijoitettu oikein aitiopaikalle eläinradan tähtikuvioissa tai niiden liepeillä tapahtuviin taivaanmerkkeihin nähden sillä eivät ne samalta näytä miltä tahansa kolmiulotteisen universumimme nurkalta katsottuna. Sattuma on sumutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy näin poikamiehen tyytyä tuohon Venukseen kun muuten ei sitä näe. Kenen syy? Nykyhallituksen vai Sipilän hallituksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Planeetta Venus tunnetaan myös iltatähtenä, sekä kointähtenä. Sen tuhannen kertaa olen kuullut akateemisia selityksiä kointähden juontuvan milloin illan, milloin aamunkoista, näiden koittoihin. Simppelimpi selitys on. Vanhan kansan havaintoon perustuen nimi juontunee siitä että, siinä missä Venus ilmaantui iltataivaalle, siinä koiperhoset lähtivät iltalennolle. Siksi "Kointähti".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton
6:00
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
6:00
Ihmiskontakteja kaivataan raha-asioissa edelleen, ja Oulun OP:ssa päädyttiin laajentamaan kassapalveluita – Oululainen Ritva Juntunen, 81, hoitelee pankkiasiansa ilman mitään älylaitteita Tilaajille
7
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
7
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
5
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
4
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
2
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
2
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
2
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image