Oulu

Ve­si­syn­ny­tyk­set alkavat OYSissa – Ou­las­kan­kaal­la ve­si­syn­ny­tyk­siä on tehty jo pitkään

Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa vesisynnytyksiä on tehty jo pitkään ja paljon. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 9.11.2018 17:25
Petri Hakkarainen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on koulutettu tällä viikolla kätilöitä hoitamaan vesisynnytyksiä. Synnyttäjät voivat valita synnytyksen vesialtaassa arviolta muutaman viikon päästä.

Osastonylilääkäri Marja Vääräsmäki kertoo, että vaikka kysyntää vesisynnytyksille ei ole ollut OYSissa kovin paljon, asiaa on valmisteltu jo jonkin aikaa.

Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa vesisynnytyksiä on tehty jo pitkään ja paljon. Synnytysten loppuminen Oulaskankaalla ei Vääräsmäen mukaan liity vesisynnytysten aloittamiseen Oulussa.

Synnyttäjä on tähän saakka voinut oleskella vesialtaassa OYSissa avautumisvaiheen aikana, mutta jatkossa synnytys voidaan viedä loppuun asti noin 37-asteisessa vedessä.

Vesisynnytystä ei voi valita, jos sikiöllä on tiiviin seurannan tarve tai jos äidillä on merkittävä perussairaus kuten diabetes. Epiduraali- ja paracervikaalipuudutusta ei voi valita vesisynnytyksessä, koska niiden käyttö edellyttää sikiön sydänäänten elektronista seurantaa. Sähköturvallisuuden takia se ei ole vedessä mahdollista.

Vesisynnytys valitaan yleensä siksi, ettei ainakaan ensisijaisesti haluta lääkkeellistä kivunlievitystä. Vedessä synnyttäminen voi lievittää synnyttäjän kipuja ja jännitystä. Myös sopivan synnytysasennon valinta voi olla vedessä helpompaa kuin sängyssä.

Veteen syntyvää lasta suojaa sukellusrefleksi, eli lapsi ei hengitä ennen kuin joutuu kosketuksiin ilman kanssa.

Vesisynnytykset on aloitettu tänä vuonna jo Turussa, Lahdessa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Kajaanissa, Mikkelissä ja Vaasassa. Jo aikaisemmin vesisynnyttäminen on ollut Oulaskankaan lisäksi mahdollista eräissä HUS-kuntayhtymän sairaaloissa.

Vesisynnytyskouluttaja, kätilö Johanna Honkanen uskoo vesisynnytysmahdollisuuksien lisääntyvän edelleen. Syynä ovat vesisynnytyksistä saadut hyvät kokemukset ja runsas tutkimustieto.

– Olen hoitanut yli 200 vesisynnytystä ja tullut vakuuttuneeksi tämän synnytystavan eduista lapselle ja äidille. Oleellista on muistaa, että vesisynnytys sopii vain matalan riskin synnyttäjille.

Honkasen mukaan vedessä synnyttäminen lievittää synnyttäjän kipuja tehokkaasti. Suurin osa kerran veteen synnyttäneitä valitsee saman synnytystavan uudellen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Se tulee ensi vuonna synnytyslääkärin tutkinto vaatimukseksi taksikuskeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humpuukia, tähän tuli Oulu. Synnytyksessäkin pitää olla niin, niin erikoinen. Eipä oo oikeita ongelmia siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhä oulaisen sairaala jatka yksityisenä, pörriäinen lupaa synnytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jo 10 v sitten pystyi sydänääniä seuraamaan vaikka synnyttäjä oli vedessä. Oletteko Oysissa kuulleet telemetrisestä KTG-laitteista? Epiduraalin kanssa täytyy olla iv-kanyyli, joka ei saa kastua altaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue ensin kirjoitus kun arvostelut yliopstollista sairaalaa, siellä asiat selvästi sanottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on Oulaskankaalla vialla? Voisiko joku asiantuntija vääntää nuo puutteet ja vajeet vaikka kuparilangasta, perinteinen rautalanka on ilmeisesti liian jäykkää näin monimukaiseen asiaan. Ammatttaito, henkilökunta, sairaalan kalusto ja tilat. Vai onko kysymys kuka saa rahastaa sairaalapalveluista, ja kuinka paljon. Minusta Oulakankaan lakkautus on järjenvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kuparilanka antaa Helsingin suuntaan, jos he osaisivat edes sitä käyttää, siellä ei annettu periksi vaikka Pohjois Pohjanmaa halusi jatkaa synnytyksiä Oulaskankaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulaskankaalla ole resursseja. Pitäisi olla ympärivuorokautinen leikkausvalmius ja anestesia ja lastenlääkäripäivystys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kaikki ja paljon muuta on kyllä, nämä edellä mainitut jo monia vuosia. Mutta pitäisi olla myös teho-osasto ja röntgenlääkäri + mahakirurgi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuo Oulaisissakin saanut olla, no OYS varmasti hoitaa mahdolliset komplikaatio synnytyksetkin laajemmalla organisaatiolla heti paikan päällä eikä tarvita hätäkuljetuksia OYS:iin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa käydä niin,että synnytyksiä tulee taksissa,helikopterissa,koska synnyttäjien matka läänineteläisiltä seuduilta tulee liian pitkä,se myös luo omat riskinsä synnyttäjille.
Harmi vaan ei taida Valviiran päättäjissä olle enään synnytyskelpoista henkilöä?
Sikispä onkin helppo tehdä raaka ratkaisu.Kaikki vaan suureen mentävä,onko tämä sitä :KOLHOOSIA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutena vaihtoehtona synnytykset taksissa, linja-autossa, omassa autossa ja osalle jopa ambulanssissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on vain kepun ja kokoomuksen keskittämisvimmaa, maakunnat ja kylät kyykkyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan niin ihmeellistä, että synnytyksestä on yhtäkkiä tullut niin vaarallista, ettei sitä voida sallia pikkukaupungin sairaalassa. "Vanhaan hyvään aikaan" monet lapset ovat parkaisseet ensiparkaisunsa saunassa ja ihan hyvin ovat kasvaneet terveiksi aikuisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat unohtaa sellaisen seikan, että vastasyntyneitä ja synnyttäjiä myös kuoli synnytyskomplikaatioihin silloin huomattavasti enemmän kuin nykypäivänä! Muutoin olen samaa mieltä siitä että olisi tärkeää että synnytystoimintaa olisi pienemmissäkin yksiköissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on parempi synnyttää siellä missä hoito toimii tutkitusti paremmin silloinkin kun synnytyksessä ilmenee ongelmia. Kaupungin liikennevaloja ei tarvitse jännittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
50
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image