Oulu

Ve­si­syn­ny­tyk­set alkavat OYSissa – Ou­las­kan­kaal­la ve­si­syn­ny­tyk­siä on tehty jo pitkään

Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa vesisynnytyksiä on tehty jo pitkään ja paljon. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 9.11.2018 17:25
Petri Hakkarainen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on koulutettu tällä viikolla kätilöitä hoitamaan vesisynnytyksiä. Synnyttäjät voivat valita synnytyksen vesialtaassa arviolta muutaman viikon päästä.

Osastonylilääkäri Marja Vääräsmäki kertoo, että vaikka kysyntää vesisynnytyksille ei ole ollut OYSissa kovin paljon, asiaa on valmisteltu jo jonkin aikaa.

Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa vesisynnytyksiä on tehty jo pitkään ja paljon. Synnytysten loppuminen Oulaskankaalla ei Vääräsmäen mukaan liity vesisynnytysten aloittamiseen Oulussa.

Synnyttäjä on tähän saakka voinut oleskella vesialtaassa OYSissa avautumisvaiheen aikana, mutta jatkossa synnytys voidaan viedä loppuun asti noin 37-asteisessa vedessä.

Vesisynnytystä ei voi valita, jos sikiöllä on tiiviin seurannan tarve tai jos äidillä on merkittävä perussairaus kuten diabetes. Epiduraali- ja paracervikaalipuudutusta ei voi valita vesisynnytyksessä, koska niiden käyttö edellyttää sikiön sydänäänten elektronista seurantaa. Sähköturvallisuuden takia se ei ole vedessä mahdollista.

Vesisynnytys valitaan yleensä siksi, ettei ainakaan ensisijaisesti haluta lääkkeellistä kivunlievitystä. Vedessä synnyttäminen voi lievittää synnyttäjän kipuja ja jännitystä. Myös sopivan synnytysasennon valinta voi olla vedessä helpompaa kuin sängyssä.

Veteen syntyvää lasta suojaa sukellusrefleksi, eli lapsi ei hengitä ennen kuin joutuu kosketuksiin ilman kanssa.

Vesisynnytykset on aloitettu tänä vuonna jo Turussa, Lahdessa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Kajaanissa, Mikkelissä ja Vaasassa. Jo aikaisemmin vesisynnyttäminen on ollut Oulaskankaan lisäksi mahdollista eräissä HUS-kuntayhtymän sairaaloissa.

Vesisynnytyskouluttaja, kätilö Johanna Honkanen uskoo vesisynnytysmahdollisuuksien lisääntyvän edelleen. Syynä ovat vesisynnytyksistä saadut hyvät kokemukset ja runsas tutkimustieto.

– Olen hoitanut yli 200 vesisynnytystä ja tullut vakuuttuneeksi tämän synnytystavan eduista lapselle ja äidille. Oleellista on muistaa, että vesisynnytys sopii vain matalan riskin synnyttäjille.

Honkasen mukaan vedessä synnyttäminen lievittää synnyttäjän kipuja tehokkaasti. Suurin osa kerran veteen synnyttäneitä valitsee saman synnytystavan uudellen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Se tulee ensi vuonna synnytyslääkärin tutkinto vaatimukseksi taksikuskeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humpuukia, tähän tuli Oulu. Synnytyksessäkin pitää olla niin, niin erikoinen. Eipä oo oikeita ongelmia siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhä oulaisen sairaala jatka yksityisenä, pörriäinen lupaa synnytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jo 10 v sitten pystyi sydänääniä seuraamaan vaikka synnyttäjä oli vedessä. Oletteko Oysissa kuulleet telemetrisestä KTG-laitteista? Epiduraalin kanssa täytyy olla iv-kanyyli, joka ei saa kastua altaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue ensin kirjoitus kun arvostelut yliopstollista sairaalaa, siellä asiat selvästi sanottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on Oulaskankaalla vialla? Voisiko joku asiantuntija vääntää nuo puutteet ja vajeet vaikka kuparilangasta, perinteinen rautalanka on ilmeisesti liian jäykkää näin monimukaiseen asiaan. Ammatttaito, henkilökunta, sairaalan kalusto ja tilat. Vai onko kysymys kuka saa rahastaa sairaalapalveluista, ja kuinka paljon. Minusta Oulakankaan lakkautus on järjenvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kuparilanka antaa Helsingin suuntaan, jos he osaisivat edes sitä käyttää, siellä ei annettu periksi vaikka Pohjois Pohjanmaa halusi jatkaa synnytyksiä Oulaskankaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulaskankaalla ole resursseja. Pitäisi olla ympärivuorokautinen leikkausvalmius ja anestesia ja lastenlääkäripäivystys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kaikki ja paljon muuta on kyllä, nämä edellä mainitut jo monia vuosia. Mutta pitäisi olla myös teho-osasto ja röntgenlääkäri + mahakirurgi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuo Oulaisissakin saanut olla, no OYS varmasti hoitaa mahdolliset komplikaatio synnytyksetkin laajemmalla organisaatiolla heti paikan päällä eikä tarvita hätäkuljetuksia OYS:iin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa käydä niin,että synnytyksiä tulee taksissa,helikopterissa,koska synnyttäjien matka läänineteläisiltä seuduilta tulee liian pitkä,se myös luo omat riskinsä synnyttäjille.
Harmi vaan ei taida Valviiran päättäjissä olle enään synnytyskelpoista henkilöä?
Sikispä onkin helppo tehdä raaka ratkaisu.Kaikki vaan suureen mentävä,onko tämä sitä :KOLHOOSIA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutena vaihtoehtona synnytykset taksissa, linja-autossa, omassa autossa ja osalle jopa ambulanssissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on vain kepun ja kokoomuksen keskittämisvimmaa, maakunnat ja kylät kyykkyyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan niin ihmeellistä, että synnytyksestä on yhtäkkiä tullut niin vaarallista, ettei sitä voida sallia pikkukaupungin sairaalassa. "Vanhaan hyvään aikaan" monet lapset ovat parkaisseet ensiparkaisunsa saunassa ja ihan hyvin ovat kasvaneet terveiksi aikuisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat unohtaa sellaisen seikan, että vastasyntyneitä ja synnyttäjiä myös kuoli synnytyskomplikaatioihin silloin huomattavasti enemmän kuin nykypäivänä! Muutoin olen samaa mieltä siitä että olisi tärkeää että synnytystoimintaa olisi pienemmissäkin yksiköissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on parempi synnyttää siellä missä hoito toimii tutkitusti paremmin silloinkin kun synnytyksessä ilmenee ongelmia. Kaupungin liikennevaloja ei tarvitse jännittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
29
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image