Oulu

Venepaikoista on Oulussa jatkuva pula – Top­pi­lan­sal­men paikat puuttuvat kaavasta

Paavo Koskela on huolissaan siitä, ettei tulevilla sukupolvilla ole mahdollisuutta nauttia Oulun merellisyydestä. KUVA: Iikka Järvenpää
Oulu 4.4.2017 7:06 | Päivitetty 4.4.2017 7:08
Helge Murtovaara

Toppilansalmessa Crescendo-huvialuksella Paavo Koskela ja Oulu-laivalla päällikkö Pentti Auranaho miettivät, onko Oulu nyt hukkaamassa merellisyytensä.

Koskelat ovat hakeneet alukselleen alueelta vakituista paikkaa jo vuodesta 2004 lähtien. Pentti Koskelan mielestä nyt on kuitenkin enemmän kysymys siitä, että annetaanko Oulussa tuleville sukupolville mahdollisuus nauttia merellisyydestä.

– Meidän puolestamme asia on selvä. Nykyisellä laiturilla olevat alukset siirtyvät laiturin madaltamisen alkaessa mantereenpuolen laituriin, Koskela sanoo.

Kun uutta siltaa, Toppilan ja Ranta-Toppilan rakentamista aikoinaan yleisötilaisuuksissa esiteltiin, Koskelan mukaan vakuutettiin, etteivät Toppilansalmen vene- ja aluspaikat katoa kaavoituksessa mihinkään.

Toppilan alue kasvaa nopeasti ja laiturialueen suunnitelmat ovat Koskelankin mukaan sinällään korkeatasoisia, mutta asemakaavasta on jäänyt tai jätetty pois Toppilansalmen laiturien vene- ja aluspaikat.

Asia ihmetyttää Koskelaa, sillä Oulussa on huutava pula venepaikoista. Samaan aikaan Ouluun halutaan uusia, varakkaita asukkaita. Veneily on kasvava vapaa-ajan harrastus ja venekokokin on kasvamassa.

Lue lisää 04.04.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Uusi varausjärjestelmä ilmoittaa ainakin kaikki Taskisenrannan paikat varatuiksi 31,12,2017 asti, vaikka tyhjiä paikkoja on kymmenittäin. En onnistunut varaamaan tyhjäksi tietämääni paikkaa. Jotkut pitävät venettään ilmaiseksi ja jotkut maksavat paikkaa kaiken varalta, josko tulisi hankituksi joskus vene ja vuokraavat paikkaa edelleen. Jotkut pitävät useampaa venettä omalla ja jonkun tuttavan nimellä vuokratulla paikalla. Eikö kaupunki saa tällaisia väärinkäyttäjiä kuriin. Siihen riittää, kun varaukseen liitetään veneen rekisteritiedot. Ne paikat, joihin ei ilmesty venettä juhannukseen mennessä, pitäisi panna uudelleen jakoon suoritetusta maksusta huolimatta.

Kysynkin kaupungilta, tuleeko nämä tyhjät ja maksamattomat paikat varmuudella vuokrattavaksi julkisesti nettiin 9.4 jälkeen vai jaetaanko niitä tiskin alta tutuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa saisimme Oulun päättäjille niin paljon järkeä päähän, että tajuaisivat mahdollisuuden käyttää hyväksi, kun nyt kerran vat suunnittelemassa siltaa hailuotoon.
Hailuodon siltaan jos laittaisi välille kalastajille ja autoille pari parkkipaikkaa ja vaikka kaksikin venelaituria molemminpuolen siltaa yleiseen käyttöön
Veronmaksajiltakaan eivät rahat menisi niin haaskioon, jos jokainen alueen veneilijä saisi ilmaiseksi käyttää noita venelaitureita ja kulkijat kalastajaparkkeja.
Paljon nopeammin sillan käyttömaksuilla siltakin maksaisi itsensä takaisin veneilijöiden ja harrastajakalastajien tuolla kulkiessa, ja jos kulkumaksupaikan yhteydessä on kameravalvonta ei olisi suuri vaiva laittaa kameraa venelaitureihinkin.
Tällä kaikki saisivat hyötyä, eikä olisi suuri lisäkustannus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa nähdä, että asia on kaupunkilaisia alkanut vähitellen puhuttaa. Niin paljon hukattu potentiaalia viimeisten vuosikymmenten aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merellisyys on Oulun ainoa toivo houkutella turisteja ja samalla heidän mukana tulevaa taloudellista hyötyä. Vuosikymmeniä ovat kaavoittajajäärät pitäneet kiinni ruutukaavasta, matalasta rakennuskannasta, vanhojen talojen tuhoamisesta betonirumilusten tilalta jne. Käytännössä kaikkea sitä mitä moni kaavoitukselta haluaisi.

Nyt olisi valtuuston vaihtuessa hyvä aika puuttua epäkohtiin ja lähtä kehittämään merellisempää Oulua. Pusikoita pois rannoilta, kävelyreittien kunnostusta, laiturien ja satamien parannuksia, korkeampia taloja keskustaan ja Heinäpäähän, joista avautuisivat mahtavat näköalat merelle ja joelle. Näiden lisäksi Kallioparkin olemassa olo pitää käyttää hyödyksi myös turistien osalta, ja tarjota suoraan torinrannasta lähtevä laivareitti Nallikariin ja Marjaniemeen. Illalla laivalla takaisin ja keskustan hotelleihin. Raha ropisee oululaisten yrittäjien kirstuun ja elämä, sekä torilla että pienyrittäjien putiikeissa vilkastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toppilan salmeen on kyllä tulossa ja suunnitteilla venepaikkoja ja myöhemmin on rakentumassa myös ranta-Toppila satamineen. Joku taitaa nyt hättäillä turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saaren puolella on ollut kolme laituria karsinoineen piiristuksissa vuosia. Nyt nekin oli pyyhitty pois. Nyt on vain messujen aikoina rakennettua kolme laituria ja huutava jono. 😦

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi venepaikan varaus syysteemi varmasti vapauttaa käyttämättömät paikat ku lasku ei enää tipaha postista vaan pitää nähdä vaivaa.. tosin merellinen oulu on vähä hakuses ku rannat rakennetaan kerrostaloja täytteen ja rannoille ei jää puistoille tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Messualueen edustalle piti tulla kolme samanlaista laituria lisää kuin ne jotka siihen heti alkuun laitettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin piti, mutta uusimmista kuvista nekin oli jo "unohdettu"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvittaisiin enemmän hyviä betoniramppeja, riittävine parkkipaikkoineen, niin merelle kuin myös joelle. Veneet säilytetään trailerilla. Ei mikään venepaikkojen määrä riitä veneille, aina osa jää ilman. On panostettava kuljetuksen ja veneiden laskemisen ja nostamisen helppouteen.

Isot veneet ovat toki erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näille rampeille tulisi laittaa maksu vaikka 10€ veneen laskulle. Näin saataisiin lisää rahaa ramppeihin ja niiden ylläpitoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raatin rannassa viime kesänä vain puolessa vene paikoista oli vene. Sama homma muutamassa muussakin laiturissa. Pitäiskö tarkastella kuinka tehokkaasti niitä olemassa olevia paikkoja käytetään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräilen paljon Oulujokivartta pitkin ympäri vuoden ja kesäaikaan harvassa paikassa on vene. Kaikki eivät ole yhtäaikaa liikkeellä. Ongelma on se, että venepaikan hinta on ihan naurettava. Tämän takia useat pitävät paikkaa "varalta", vaikka ei venettä omista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se minun lompakossa tuntuu 130€ kun venekkään ei ole kovin monen saturaisen arvoinen.
Ei kaikki veneen omistajat ole porhoja, jotkut haluaa vain käydä silloin tälloin onkimassa yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikaan veneen omistaja ei ole porho mutta tuo 130€ venepaikasta on itseasiassa todella halpa hinta laituripaikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oishan se aivan liian komiaa jos ois venemihille vielä laiturit..
Kaavottajalle terveiset, onko nyt hyvä mieli,Tunnetko onnistumisen iloa, oletko palkkasi ansainnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

11
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
7
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
6
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
5
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
4
Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"
2
Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa porokolaririskistä
2
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Laitoinpa uuden auton tilaukseen

78 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image