Oulu

Vegaaninen döner-kebab rantautuu Ouluun - vöner-kebabia kehitettiin melkein puoli vuotta

Vöner-kebabia leikataan ohuina lastuina kuten alkuperäistä lihaista döner-kebabia. KUVA: Michael Ntima
Oulu 25.10.2017 19:59
Antti Pasanen

Oulun kebab-kulttuuri ei ole enää marraskuun alussa entisensä, kun kaupunkiin rantautuu vegaaninen varraskebab eli vöner. Kuten arvata saattaa, nimi on muunnos perinteisestä döner-kebabista.

Euroopassa erilaisia vege-dönerkebabeja on syöty jo useiden vuosien ajan.

Suomessa suosiota ja markkinoita on napsinut Vöner Oy:n tuote, jonka takana on Helsingin Kruununhaan Pizza Expressissä reseptin ja tuotteen kehitellyt Siva Parlar. Sitä myydään jo kymmenissä ravintoloissa eri puolilla Suomea.

Oulussa vöner-kebabia alkaa tarjota ensimmäisenä Rotuaarilla toimiva Park Buffet-ravintola.

Marraskuun ensimmäinen on maailman vegaanipäivä, joten aloitusaika on osuva, sanoo Park Buffetin kehitysvastaava ja osakas Matias Huikari.

– Pitihän tuote saada Ouluunkin. Eteläisessä Suomessahan vegaaninen kebab on jo isompi ilmiö.

Varraskebabilla on pitkät perinteet: ensimmäiset mustavalkokuvat isosta pyöritettävästä lihavartaasta otettiin Turkkia edeltäneen Ottomaanien valtakunnan alueella jo 1800-luvun puolivälissä.

Vöner-kebab valmistetaan myös pystyvartaaksi, ja sitä leikataan lastuiksi samoin kuin lihadöneriä.

– Sitä on tarkoitus myydä samantyylisinä annoksina - pitana, rullina sekä salaatilla ja riisillä, Huikari kertoo.

Hinnaltaan vöner-annokset  tulevat olemaan hieman arvokkaampia kuin ravintolan lihakebabit, mutta ovat silti "järkevällä tasolla", Huikari sanoo.

– Mielenkiintoinen ilmiö on, että meilläkin käy paljon esimerkiksi työmiehiä lounaalla, ja aika moni nykyisin etsii punaiselle lihalle vaihtoehtoa. Vöner vastaa näihin toiveisiin, ja siksikin olemme tosi innoissamme siitä.

Park Buffetissa on varauduttu ensimmäisellä viikolla varsin ison määrän myymiseen - tilaukseen on pantu sata kiloa vöneriä.

Oulu tulee olemaan ainakin jonkin aikaa pohjoisin kaupunki, josta vöner-kebabia saa.

Resepti varsin yksinkertainen

Vönerin pääraaka-aine on vehnän gluteeniosa, eli siinä on vehnäproteiinia, Siva Parlar kertoo.

– Mukana on toki muun muassa vettä, öljyä ja mausteita, mutta moni yllättyy, miten lyhyt tuoteseloste lopulta on.

Parlar kehitti vöneriään viitisen kuukautta ennen kuin toivottu rakenne ja maku olivat syntyneet.

– Minulla ei ollut varsinaista ruokatuotekehityksen taustaosaamista tai aiempaa kokemusta tällaisista tuotteista. Toki keittiökokemusta riittää, hän kertoo.

Parlarin mukaan Oulu on Vöner Oy:lle mielenkiintoinen paikka. Hän odottaa kiinnostuneena, mikä kysyntä on vahvan pikaruokakulttuurin omaavassa kaupungissa.

Vöneriä ollaan viemässä myös Euroopan markkinoille, Parlar kertoo.

- Alustavia keskusteluita on käyty ja kyselyitä on tullut paljon. Yhden maan osalta ollaan hyvin pitkällä. Tarkoitus on, että vöneriä menisi ravintolaketjun käyttöön yhdessä Euroopan maassa, jota en vielä voi paljastaa.

Mutta entä se tärkein, jonka perusteella pikaruoka kaatuu tai loistaa: miltä vöner maistuu?

– Se yllättää, se on tosi lihaisan oloinen. Sitä oli meillä maistelemassa monia lihan ystäviä, jotka olivat epäileväisiä, ja yllättyivät. Minusta vöner on paras vegaaninen lihan korvike mitä saatavilla on, Huikari kehaisee.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Maistoin äsken. Oli todella kebabmaisen hyvää, mutta vähän jännittää tuo seitani meneekö gluteenista maha sekaisin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Pittää mennä testaan! Uskon kuitenkin, että ravintolasta löytyy myös lämmintä harmaata lihaa, sitä haluaville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä kiinnostaa joku vehnämössö, hurskastelua vihertäviltä ihmisiltä. Kuinka paljon menee vettä höttövehnän viljelyyn?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vehnän proteiini voi alkaa kiinnostaa vaihtoehtona, jos perehtyy vähänkään tehotuotannon eläinten kohteluun, ruokintaan ja teurastuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työskentelen tuotantoeläinten parissa ja tiedän niiden olot paremmin kuin OE väki ja syön hyvällä omallatunnolla lihaa ja maitotuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jestas. Olet sitten seka-tai kasvissyöjä, ei pitäis kenelläkään olla haittaa, vaikka vegaanisia vaihtoehtoja kehitetään.

Jos veget haluaa kehittää erilaisia reseptejä ja uusia juttuja, se heille sallittakoon. Ei se ole lihansyöjiltä pois, jos halutaan testata erilaisia reseptejä uusia ruokajuttuja testatessa. Samaa tekee sekasyöjät ja huippukokit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sitä ole jotenkin rajoittunut ja vaillinainen, jos noin ehdottomasti on pelkän kasvisruuan kannalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kebabia yleensäkään en syö, saati sitten tätä. En myöskään käy syöttölöissä joissa sitä tehdään. Sana vegaaninen potkii vastaan myös kamalasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia sinulle! On varmasti elämä rankkaa kun sana vegaaninen tulee aina välillä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se se vasta ihmetyttääkin, että miksi jotkut vapaaehtoisesti tekevät elämästään hankalaa, etsivät rajoitteita erottuakseen paremmiksi muista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein maustettuna sitä syö vaikka leivitettyä käsipyyjepapreia herkullisena. Kasvisruuat on jees. Itekkin joskus vehnän gluteenista suikaileita tai pihvejä tehnyt. Harmi ettei maha enää kestä viljoja nauttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvis on kasvis mutta ei lihan korvike.Sota aikana oli korvikkeet kun aitoa ei saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niin, mistä tietää että joku on lihansyöjä? Ne tulee kertomaan sen sulle vaikket kysyis.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole kuitenkin niin, että vegaanit ja muut kasviksilla hifistelijät ovat oikeasti kateellisia ihmisille, jotka syövät hyvin, mutta siitä ei silti tarvitse tehdä suurta numeroa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt voi vegaanikin ottaa kepapit. Ensimmäiset kepapit söin Turkin Marmariksessa vuonna -82 😋 ja kyllä ne maistuivatkin herkullisilta raikkaan salaatin kera. Ja ne olivat lampaanlihasta. Eivät haisseet hikisukilta, kuten lammas mielestäni saattaa tehdä. Nykyään säälin kaikkia lihansa ravinnoksi luovuttavia, joten vepapit...eiku vönerit...niin mutku niissä on sitä vehnäproteiinia, joka ei käy. Kyllä joutuvat keksimään vielä jotain muuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

20:13
Lumijokisen Mervin ideasta kasvoi yritys: Alusasujen verkkokauppa kurvikkaille naisille
19:58
Roskia sytytettiin tuleen autiossa rakennuksessa Toppilassa, tuli uhkasi levitä talon rakenteisiin
19:41
Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan
19:03
Koira kuoli soutuveneen kaaduttua Jyväskylässä - veneessä olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan rantaan
19:00
Arne Dahl ei nauti väkivaltaisten kohtausten kirjoittamisesta, mutta raakuus on nykyaikaa – "Ei kukaan voi enää kirjoittaa hyvää rikostarinaa ainoastaan pyörävarkaudesta" Tilaajille
19:00
Salakavala Mauri-myrsky iski Pohjois-Suomeen syksyllä 1982 – Silpoi rannikolla kokonaisia laitureita veneineen Tilaajille
18:52
Maa järisi jälleen voimalla Lombokin saarella – tsunamivaroitusta ei ole annettu
140
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
31
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
26
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
21
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
17
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image