Oulu

Va­sem­mis­to­nuo­ret ärähtivät Ja­lo­me­tal­lis­sa myydyistä nat­si­mer­keis­tä

Oulu 14.8.2013 14:42
Eleonoora Riihinen

Oulun Vasemmistonuoret ovat älähtäneet metallifestivaali Jalometallin alueella myydyistä natsiaiheisista tavaroista.

Yhdessä festivaalialueen teltoista myytiin cd-levyjen ja bändituotteiden lisäksi natsiaiheisia hihamerkkejä, hakaristimerkkejä sekä SS-merkkejä.

Nuorisojärjestö tuomitsee tiedotteessa äärioikeistolaisilla symboleilla käydyn kaupan.

"Jalometalli on metalliyhteisölle ja Oululle tärkeä kulttuuritapahtuma. Onkin erittäin ikävää, että sen alueella annettiin myydä vihaa ja rasismia lietsovaa materiaalia", tiedotteessa sanotaan. 

Jalometallin promoottori Marco Järvenpää sanoo, että myyntikojun natsiaiheisista tavaroista käytiin keskustelua jo festivaalien aikana.

"Huomasimme asian festivaalien toisena päivänä, ja kävimme järjestäjien kanssa palaveria siitä, pitäisikö kojun pitäjää vaatia ottamaan tavarat pois myynnistä."

Järvenpään mukaan myyntikojun toimintaan ei lopulta puututtu, koska natsi-ideologiaa kannattaville merkeille ei haluttu antaa enempää huomiota.

"Päätimme kuitenkin antaa asian olla, koska emme halunneet, että asiasta nousee äläkkää."

Promoottori lupaa, että ensi vuonna natsiaiheisia symboleita ei nähdä festivaalialueen myyntiteltoilla.

"Tänä vuonna vahinko pääsi tapahtumaan. Vastaisuudessa tarkastamme etukäteen, ettei tällainen toistu", Järvenpää vakuuttaa.

Järvenpää korostaa, että Jalometalli on poliittisesti sitoutumaton tapahtuma, eikä se kannata äärioikeistolaista ideologiaa.

"Ei teltan myyjätkään välttämättä kannatta kyseistä ideologiaa. He ovat vain huomanneet markkinaraon tällaisille tuotteille."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (149)

Seurattuani tätä kalevan kommenttiplastaa tässä asiassa , voin todeta, että ihmiskunta unohtaa osan asioita j aosan muistaa pitkää. Muistaa pahat teot, mutta on valmis uusimaan samat virheet uudestaa aikojen saatossa. Unohtaa ikäviäkin asioita , mutta muistaa kuitenkin mitä on niiden taustalla, liian myöhään. Yleensäkin maailmassa on suvaitsemattomuus lisääntynyt oli kyse idologioista, uskonnoista, eri ihmisryhmistä yleisellä tasolla. Tästä on pieni askel eteenpäin( ei eespäin) ja sitten ollaankin aivan eri tilanteessa. Tämän hetken suomalisilla vasemmistolaisilla, oikeistolaisilla, stalinisteilla, ja natseilla asiat on niin hyvin , että voimme vaahdota keskustelupalstoilla, mutta kun tilanne kehittyy tarpeeksi vaikka vuosien 1917 tai 1939-1945 tasolle alkaa tilanne olla jo toinen. Toisaalta on hyvä käydä keskustelua ja herättää ihmiskuntaa ajattelemaan sen tekemiä virheitä. Olen sen verran pessimisti, että en usko ihmisen muuttuneen parempaan suuntaan ko. asiassa vaikka meillä onkin teknologia , tiede ja nykyajan hyvinvointi apunamme. Eräs tuttavani, luonnontieteiden proffessori, kysyi minulta kerran: Mikä erottaa ihmisen ja eläimen? Vastaus oli: Ihminen käy sotia!
Hyvää päivänjatkoa te ihmiskunnan jalot ja viisat edustajat, joihin minäkin valitettavasti kuulun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hohhoijaa. On lapselliseksi menny tämä maailma. Hipit saa myidä kyllä bongeja , piippuja yms. .. Sitte nämä kettutytöt jaksaa itkeä jostain kankaan palasta. Eihän huumeet ole tietysti tappanu ketään? Suomessa on ollut natsismia ja oikeistolaisuutta paljon kauemmin kun näm, maanpetturi hipit on ruvennu asiasta itkemään. On se kummallista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei enää punaisia lippuja, stalinin ihannointi saa loppua myös.Eikä vihreitä kiina lippiksiä, ja che saa poistua kuvista.Kaikki tyranneja ja hirmuvaltiaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuostaki älisee......eihän niitä ole pakko ostaa,ainakaan kunnon kommari nuoren......miksi siellä myydään Che Guevaran kuvalla varustettuja paitoja...tai sirppi ja vasara aiheisia paitoja....HÄ......kommarit tappaneet siviilejä eniten maailmassa...vieläkö on tosiaan niitä "aatteen"ihmisiä jotka uskoo kommunismiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että nämä natsisymbolit nousivat taas keskusteluun. Aika moni näköjään ei tiedä mitä ne tarkoittavat. Hitler itse kuvaili kirjassaan Taisteluni. 2. osa, Kansallissosialistinen liike. (Mein Kampf. 2, Die Nationalsozialistische Bewegung, 1926. pg. 496-497) natsilipun symboliikan. Hakaristi kuvasi siinä arjalaisen rodun antisemitistä taistelua maailman herruudesta.
Nykyään se symboloi monille natsi-Saksan toimia 1936-1945, varsinkin toisen maailmansodan aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis vissiin pitäny Stalinin ym kommunisti hirmuhallitsijoiden kuvia olla myynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on jo muuten vuosi 2013 täällä Suomen maassa. Viimeisetkin oikeat stallarit ovat joko viisastuneet tai heistä on aika jättänyt. Luupäitä kuitenkin nousee jostain ajoittain. Jälkimmäisille tietty rajatunlainen kuvasto vielä merkitsee voimaa ja yhteenkuuluvuutta. Kuuluisiko tavallisen rauhaa rakastavan kansalaisen sietää katuväkivallan ihannointia?

Metallimusiikkiin liittyvää tavallista kauhukuvastoa kannattaa puolestaan tulkita fiktion ja kauhufantasian kautta, ts. taiteena, eikä siinä yleensä ole käytännön politiikalla sijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kertoo Jalometallin yleisöstä, jos natsimerkkien myynnistä poistamisesta on syytä pelätä äläkkää? Metalliväki mielellään esiintyy valistuneena, mutta kyllä tämänkin palstan natsimyönteisistä kommenteista on valistus kaukana. Kyllä ihminen näköjään aina typeryydelleen perustelut keksii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa valitusta. Se on black metal -tapahtuma ja black metal = viha ja sota. Minne ne vassarit oikein kuvitteli tulleensa? Flowiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiidenlintu ei kyllä tiedä mistä kirjoittaa. Black metallia ei oo noi festarit nähnytkään, trashii ehkä mutta ei black metallia :)
Tosin nykynuoriso tuskin edes tunnistaa oikeaa mustaa metallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitätkö nyt tosissasi että Blasphemy, Naglfar, Vorum ja Impaled Nazarene soittavat trashia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava periaate, annetaan olla ettei nouse äläkkä. Näin pitäisi toimia kaikiessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä myyntiasiassakin olisi pitänyt huomioida USA:n ja sen sateliittivaltion Israelin ja sen lähettilään mielipide, jotta olisi toimittu heidän vapauskäsitysten mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historian muistoksi olen ostanut, oli muistot hyviä tahi huonoja. Kielletään samalla koko historia, kirjat, museot. Nyt on veli ven(vasuri) polkemassa suomalaisten arvomaailmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historian muistoksi olet ostanut? Samalla kannatat kaikkia natsien pahoja tekoja ja teet aatetta hyväksytyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi äiti tätä marco järjenääntä markkinarakoineen taitaa mr marcon ideologia olla juuri siellä raossa ja syvällä. You see.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsisymbolien pukeminen päälleen, vaikka ei ole ihan viisasta, ei silti ole kiellettyä. Niiden kieltäminen joissain maissa juontaa juurensa voittajien säätämään lainsäädäntöön, kansalliseen syyllistämiseen. Pohjoismaiseen malliin on ainakin aikaisemmin kuulunut, että jokainen vastaa itse tekemisistään ja sanomisistaan, eikä jonkun symbolin alle meneminen muuta tätä asiaa. Kollektiivisemmissa ja vähemmän demokraattisissa yhteiskunnissa asia voi olla toisin ja merkkien kieltämisellä ehkä jotain merkitystä. Merkkien kieltäminen on pelleilyä mutta niin on niiden käyttäminenkin. On valitettavaa, että tuollaisille symboleille annetaan vielä nykyaikana vakavia merkityksiä, kun oikeat natsit alkavat olla jo kaikki mullan alla. Olisiko vaikka Serbian sodan, Syyrian tai Ruandan rikkomuksiin osallistuneiden symbolien kieltäminen ajankohtaisempaa? Entä Tsetsenian sodan? No ei olisi järkevää, mutta ymmärtäisin ennemmin senkin keskustelun. Jalometalli toimi oikein kun yritti olla tekemättä asiasta numeroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri, kuten MKS-nimimerkki sanoo, vassareiden propaganda on aina ollut näkyvästi esillä ja ulkoministeri Tuomioja entisenä stallarina kantaa rauhanpinssiä takissaan, joka kyllä hävettää suomalaisena maailmalla. Poliitikon ei kuulu ilmoittaa henkilökohtaisia mieltymyksiään ja näkemyksiään toimiessaan ulkoministerinä. Silloin pitäisi olla vapaus pitää äärioikeistolaisiakin merkkejä esillä, mutta kuten tässäkin tapauksessa, seuraavassa ei sellaisia sallita. Muistakaa laittaa sirppi ja vasara - silloin yhteiskunta kiittää - onhan meillä tavja pitänyt huolen siitä jälkipolvillekin. Pitäisi vain muistaa, että kommunistivainoissa on eniten murhattu ihmisiä maailman joka kolkassa, eikä suinkaan fasistien toimesta, kuten Suomessa on aina opetettu. Tyhmille voi satuilla mitä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (149)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image