Oulu

Varttitunnin jäljessä oleva linja-autoaseman kello ihmetyttää – Kiinteistön omis­tus­muu­tos­ten vuoksi kukaan ei tiedä kenellä on vastuu kellon siirtämisestä oikeaan aikaan

Oulu 8.3.2019 6:00
Mirko Siikaluoma
Kalevan lukijaa askarrutti Oulun linja-autoaseman jäljessä oleva kello. Vastuu kellosta kuului ennen VR:lle, jonka osuus kiinteistön omistuksesta siirtyi maaliskuun alussa Senaatin Asema-alueet Oy:lle. KUVA: Jukka Leinonen

Oulun linja-autoaseman kello on varttitunnin jäljessä oikeasta ajasta. Kiinteistön omistusmuutosten vuoksi kellon siirtämisvastuun selvittäminen on hankalaa.

Kalevaan yhteyttä ottanutta lukijaa askarrutti, miksi Oulun linja-autoaseman kello on noin varttitunnin jäljessä. Asiasta ilmoittanut lukija huomasi parkkipaikalle näkyvällä seinällä sijaitsevan kellon väärän ajan, kun oli hakemassa vierasta linja-autoasemalta.

Matkahuolto lopetti toimintansa linja-autoaseman henkilöliikennerakennuksessa kesäkuussa 2016. Sen jälkeen kiinteistön hallinnointi on siirtynyt Oulun kaupungin ja VR:n hallintaan.

Oulun kaupunki omistaa kiinteistössä osakkeen. Kaupungin tilapalveluista neuvotaan ottamaan yhteyttä kiinteistöä isännöivään Isännöintipalvelu E. Suomelaan, josta puolestaan ohjataan soittamaan rakennuksen kiinteistöhuollosta vastaavaan RTK-palveluun.

Kalevan lukija kertoi linja-autoaseman kellon olevan vartin jäljessä. Onko tilannetta huomattu RTK-palvelussa?

– Asiasta ei ole tullut meille palautetta. Varttitunnilla on jo aika suuri merkitys kellonajassa. Asiahan pitää käydä korjaamassa pikimmiten, RTK-palvelun työntekijä kertoo. Kiinteistöhuollon työntekijä ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Hetken aikaa näyttää, että kello siirretään oikeaan aikaan, mutta pian RTK-palvelusta soitetaan ja kerrotaan, että linja-autoaseman kelloa hallinnoi VR Helsingin päärautatieasemalta käsin, eikä kiinteistöhuolto voi siirtää sitä. Soitto VR:n Groupin viestintään paljastaa, että linja-autoaseman hallinnointi kuuluu nykyään Senaatti-kiinteistöjen vastuulle.

Hallinnoiko Senaatti-kiinteistöt Oulun linja-autoaseman kelloa, viestintäpäällikkö Outi Tarkka?

– Asemaseudun kiinteistöt siirtyivät maaliskuun alussa Senaatti-kiinteistöjen sisaryhtiö Senaatin Asema-alueet Oy:lle. Minun pitää selvittää kuuluuko linja-autoaseman kello siihen vastuualueeseen.

– Kyse on keskusliikenneasemasta, jonka maa-alue on Senaatin Asema-alueiden hallinnassa ja rakennus puoliksi Oulun kaupungin ja Senaatin Asema-alueiden hallinnoima.

Kenen vastuulla on siirtää 15 minuuttia myöhässä oleva kello oikeaan aikaan?

– Rakennuksen omistaa yhtiö, josta puolet omistaa kaupunki ja puolet Senaatin Asema-alueet, ja sillä on ulkopuolinen isännöitsijä, joka huolehtii kiinteistön huollosta. Selvitämme nyt kuka vastaa kellon olemisesta aikataulussa.

RTK-palvelua tai Isännöintipalvelu E. Suomelaa ei tavoitettu uudelleen kommentoimaan linja-autoaseman muuttuneita omistussuhteita tai huoltovastuuta.

Julkisissa paikoissa olevat kellot ovat Oulussa harvassa, sillä esimerkiksi kaupungin rakennuksista niitä ei juurikaan löydy kouluja lukuun ottamatta. Kauppakeskus Valkeassa moni tulee kävelleeksi yhden näkyvimmän kellon ylitse.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Valkean kesäkadun lattiassa oleva valoympyrä on kello. Miltä suunnalta lattian kelloa tulisi lukea, jotta se näyttää oikeaa aikaa, kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho?

– Eteläpäädyn ovesta katsottuna kello näyttää oikeaa aikaa. On totta, että kellon ymmärtäminen on hieman haasteellista. Kun sitä suunniteltiin, meillä oli monia vaihtoehtoja kellon toteutukselle.

– Arkkitehtitoimisto, joka on suunnitellut Valkean sisustuselementit ja brändin, suunnitteli nykyisen kellon ja se näytti paperilla suunnitelmista kaikista selkeimmältä, sillä kellon tekeminen kivilattiaan on vaikeaa.

– Haimme siihen suunnitteluvaiheessa kohtaamispaikan ajatusta, että ihmiset voisivat tavata Valkean kellolla. Sitä ajatusta nostettiin esille aluksi, mutta asia on ollut aika vähän julkisuudessa käsittelyssä. Tämä on siis tausta kellon takana.

Kuka huolehtii kellon olemisesta ajassa?

– Se on tietenkin Valkean vastuulla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Haittaisko ketään, jos minä käyn sen pyöräyttämässä oikeaan ja otan asiasta vastuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhean vaikeata, kuinka ihminen pääsee lääkäriin, kello siirretään oikeaan aikaan, tiet putsataan lumesta,....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vietnamissa, Kuubassa, Syyriassa, Libyassa ja Venezuelassa sekä muussakin Venäjän ystävyysmaissa kelloa on siirretty muutama kymmenen vuotta taaksepäin ja saavutettu tuloksia vailla vertaa. Se osoittaa, että siihen mitään arkkitehtiporvareita tarvitse, että kansa tapaa kohtalonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke meneillään. Kaikkea överiä himphamppua suunnitellaan. Jos pikkuisen kunnostettais ja siivottais alkajaisiks, laitettais kellot oikeaan aikaan. Halvalla selvitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkäähän hättäilkö. Kohta alkaa kesäaika, ehkä viisareita sen myötä siirretään, jos vastuukysymys on selvinnyt. Tai sitten julkaistaan uusi juttu siitä, kuinka kello on vielä enemmän jäljessä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota menoa linja-autoaseman kello on kohta Keski-Euroopan normaaliajassa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka ollaan EU:saa niin moni asia on kuin ennen Neukuissa -ei kuulu kellekään ja niin mitään ei tapahdukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni on myöhästynyt junasta luottaessaan linja-auto aseman kelloon.Kello osoittaa juuri sitä luottamusta Oululaiseen mitä se todellisuudessa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten julkisella puolella yksinkertaista asioista aina osataan tehdä käsittämättömän vaikeita? Tietenkin se laittaa kellon oikeaan, joka kyseisen toimenpiteen pystyy fyysisesti toteuttamaan ja sillä selvä! Jälkikäteen voi sitten arpoa kenen vastuulle homma jatkossa siirtyy ja tarvitaanko tähän esim. paikallinen ohjaus kellolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, kelloko on väärässä. Mullakin on joskus. Nut täytyy varmaan rakentaa äkkiä se matkakeskus jotta saadaan toimiva kello.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikon palaverinpaikka, vaikka 15.03 Melböörnessä, saajaan siten viisarit sojottaan oikkeeseen aikkaan. No oikeest onhan tuo taas jotain vallan ihmeellistä laittaa kello käymään oikeetta aikaa. Kertoo todella paljon jostain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvastaa hyvin Oulun linja-autoaseman alemmuustilaa. Täysin ala-arvoinen asemakompleksi 200.000 asukkaan kaupungissa. Tehkää jotain ja nostakaa Oulun linja- ja rautatie-asemien alue uuteen kukoistukseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ookkonoiten maassa kellot ei käy koskaan reaaliaikaa vaan on aina jäljessä kuten muissakin asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on litsit auki ja toinen kengän nauhakin.
Käyn juuri pomon kanssa palaveria, kenen vastuulla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti-Kiinteistö herättää aina epäillyksen siemenen asioiden hoidon suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä ookkoonoiden hommaa.Ei edes kellot ole ajassaan saati julkiset rakennukset asuin kelvollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höhö sitä Oulun tyyliä niinkuin aina kukaan ei tiedä mitään ja ei vastaa mistään näin hä se on ollut ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image