Oulu

Varkaudesta 500 euron lisälasku Kärkkäisellä

Oulu 13.3.2012 7:44
Elina Ursin

Kärkkäisen tavaratalojen ulko-ovissa on muutaman viikon ajan ollut varoitus kalliiksi käyvästä myymälävarkaudesta. Kiinnijääneiltä varkailta Kärkkäinen perii 500 euroa vartioimispalveluista.

”Jos meillä jää kiinni varastamisesta, lisäämme varkauskulujen päälle vielä 500:n euron palkkion vartioimispalveluista”, selvittää kaupallinen johtaja Antti Korkiakoski.

Korkiakoski perustelee laskutusta kalliilla vartioimispalvelulla.

”Se, että meillä on jokaisessa liikkeessä 3–4 vartijaa, tulee kalliimmaksi kuin menetetty tavara. Yhden varkaan kiinniotto maksaa toistatuhatta euroa.”

Vartiointikustannukset ovat esimerkiksi Oulun sekä Iin myymälässä noin 60 000 euroa vuodessa. Kärkkäinen ei käytä vartiointiliikkeitä, vaan se palkkaa omat vartijat.

”Esimerkiksi Iin myymälässä meillä oli viime vuonna noin 70 myymälävarkaan kiinniottoa ja Oulussa noin 50.”

Lain tulkintaa varkaiden laskuttamisesta Korkiakoski ei vielä ole selvittänyt, mutta yrityksessä odotetaan oikeuden ennakkopäätöstä. Poliisi on sen sijaan näyttänyt vihreää valoa.

”Kysyin suoraan Oulun poliisilta suhtautumista. Poliisin mukaan mitään estettä varkaiden laskuttamisessa ei ole. Käsittääkseni meidän malli ei ole lainvastainen.”

Korkiakoski ei tiedä, että Suomessa olisi missään muissa myymälöissä tai tavarataloissa Kärkkäisen malli voimassa.

”Varkaat pitävät meitä pilkkanaan”, Korkiakoski sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (140)

Vähä sama ku parkkeeraisit auton keskusta alueella väärän taloyhtiön pihaan ilman lupaa niin ensin väärästä pysäköinnistä sakottaa poliisi ja sitten taloyhtiö sakottas vielä itse mielivaltaisesti jollakin summalla jonka olisivat päättäneet esim 500e. En ole varkaiden puolella, mutta eihän tossa ole järjen hiventäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkkäinen ei taida tietää että tuommoinen 500 euron vaatimus on täysin perusteeton, eikä perustu mihinkään lakiin. Yksikään syyttäjä ei lähde moista vaatimusta ajamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee, ihan perusteltu päätös ja pistää varmaan miettimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nut tais hanskat sutia hieman kärkkäisen suunnalla.
Moinen perintä ei perustu mihinkään lakiin ! Lehdessä oli juttua tästä ja siellä joku Rikos- ja prosessioikeuden professori kertoi, että rikosvahinkoihin sovelletaan vahingonkorvauslakia . Se lähtee siitä, että korvataan se mitä on varastettu ja rikottu.
Vartiointi kuluja ei voi periä varkaalta sillä, vartiointi ei ole seuraamus varkaudesta vaan sehän on jo siellä ennestään.
Käsittääkseni nämä vartiointiin menevät kulut jo maksatetaan asiakkaila tuotteiden hinnoissa !

Kärkkäisellä kannattaisi nyt panostaa niihin myymälän "pimeisiin " kulmiin, joita varkaat käyttävät sumeilematta hyödyksi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lain tulkintaa varkaiden laskuttamisesta Korkiakoski ei vielä ole selvittänyt, mutta yrityksessä odotetaan oikeuden ennakkopäätöstä."

Onhan siitä korkeimman oikeuden ennakkopäätös vuodelta 1995, jonka alussa sanotaan:

"A oli tuomittu B:n puhelinkioskeihin kohdistuneista varkauksista. B, joka oli muun muassa käyttänyt puhelinkioskien vartiointitehtävissä yksityistä vartiointiliikettä, vaati vartioinnista ynnä muusta sille aiheutuneita kustannuksia A:n korvattaviksi rikoksen selvittämiskuluina. Koska kustannukset olivat syntyneet ennaltaehkäisevistä turvatoimista eivätkä suoraan A:n rikoksista, korvausvaatimus hylättiin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu, että kustannukset peritään niiden aiheuttajilta.

Mutta vastaavasti Kärkkäisen pitää laskea vastaavalla summalla myymiensä tuotteiden hintoja, koska aikaisemmin kauppias on lisännyt vartioimiskulut tuotteiden hintoihin. Pienemmät kulut - pienemmät hinnat!

Reilu peli Kärkkäinen! Ethän vaan ajatellut rahastaa tässä kohtaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hyvä! Varmasti pistää miettimään, näpistääkkö. Faktat voittaa. Varkaudelle kun ei ole yhtään perustetta. Viidensadan perimiselle sensijaan montakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukan kallis tuo maksu, joku 50e-100e olis kohtuullinen, koska yleensä nämä ovat vähävaraisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voinko kärkkäiseltä vaatia 500 e jokaisesta väärin peritystä hinnasta ? 2 kertaa samalla viikolla kävin ostoksilla ja 4 eri hintaa löysin kuiteista kuin tuotteesta/hyllystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vois Kärkkäinenki päästä vähemmällä maineen menetyksellä jos peris jo sisääntullessa euron varmuuden maksimoimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkäs ne lapsen kasvatusmetodit olivatkaan: uhkaus, lahjonta, kiristys. Näitä lapsia (varkaita) ei voi lahjoa eikä liiemmin kiristää joten pitää siis uhkailla. Tällä kertaa kovilla sakoilla. Jos ei sakot tepsi niin Kärkkäisen aulaan voisi laittaa vanhanajan jalkapuut johon varkaat voisi istuttaa iltapäivän ruuhkan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miestäni syytettiin näpistyksestä Iin liikkeessä viime vuonna. Vahtimestarit soittivat poliisit paikalle ja poliisit kijoittivat sakon vaikka varastettavaa tavaraa ei löytynyt henkilön hallusta. Vahtimestarit eivät suostuneet näyttämään valvontakameroiden kuvia, niitä ei muka ollut. Sakosta valitettiin käräjäoikeuteen ja seuraavaksi olli vuorossa poliisin kuulustelut. Oli vahtimestari väittänyt että oli heille entuudestaan tuttu henkilö, vaikka ei ollut koskaan aikaisemmin Kärkkäisellä asioinut. Syyttäjä päätti että sakko oli aiheeton. Kärkkäisellä kyllä on tämä vartiointi niin huuhaata että kaupassa emme enään asioi. Ja nämä vartijat ovat siis oikeasti vahtimestareita, koska eivät ole vartiointiliikkeestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein. Laskutettakkoon varasta, koska muutenhan vartiointipalvelun joutuvat maksamaan rehelliset asiakkaat, joiden takia sitä ei edes tarvita. 500€ on liian vähän, jos se ei kata kokonaan kustannusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida olla ihan laillista eikä hyväksyttävää. Todelliset lisäkustannukset voisi periä ehkä, jos pystyy osottamaan, että niitä on aiheutunut. Olisipa mukava tietää, mihin lakiin tai sopimukseen J. Kärkkäinen vaatimuksensa perustaa. Kyse ei ole mistään yksityisestä parkkeerauksen valvonnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on vain pelote, jolla ehkä saadaan vähän varkauksia kuriin. Tosi sairasta varastaa toisen omaisuutta, joten kannatan kuitenkin sakkoa about 300 euroa, 500 on vähän liikaa. Hävetkää kauhistelijat varkauksiin yllyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkkäisen malli on todella hyvä. Tälöin kauppiaat voivat itse valita vakinaiseen työsuhteeseen vartijan, ja saavat haluamansa ammattilaisen ja sitä palvelua mitä haluavat. Vartiointiliikkeiden tarjoamissa palveluissa tuntuu ajoittain olevan paljon puhetta, mutta vähemmän tekoja. Kannattaisi todella kauppiaiden tarkistaa, mitä vartiointiliikkeiden vartiointisopimukset pitävät sisällään. Tarjotaanko tai pystytäänkö tarjoamaan todella sitä mitä sopimuksessa luvataan? Vartiointiliikkeiden epävarma työ ei motivoi pidemmän päälle tunnollisia vartijoita, jolloin nämä hakeutuvat muihin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun palvelu on tarjottu, tilattu ja toimitettu, sen voi laskuttaa.
Kuitti varkaalle tilaamastaan vartiointipalvelusta (sis. ALV) ja homma on ok.

Tilauspakkoahan ei kenelläkään ole!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä haittaa tälläisestä uudistuksesta meille rehdeille asiakkeille on? Päinvastoin tämä on meidän eduksi! Sinä joka vastustat ja kauhistelet tätä, onko sinulla ns. puhtaat paperit taskussa ?? Hienoa Kärkkäinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme, kun Suomessa hyysätään rosvoja. Kirjoittajissakin suurin osa kauhistelee varkaan kohtaloa, varmaan ollaan jo terapiaakin tarjoamassa, kun ovat lukeneet tämmöisen uutisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin tehdä diilin Kärkkäisen kanssa: jos minä varastan kaupasta, maksan sen viissatasen. Jos taas Kärkkäisen hälytin kassalla väittää minua varkaaksi eikä varastettua tavaraa löydy, Kärkkäinen maksa minulle viissatasen. Reilu peli, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (140)

Uutisvirta

14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image