Oulu

Var­jo­fes­ti­vaa­li innosti lippuluukulle vain kymmeniä

– Ilmeisesti Oulu ei kuulu niiden suurten suomalaisten yliopistokaupunkien joukkoon, joissa tällaisia urbaaneja tapahtumia voi järjestää, Varjofestivaalin ohjelmasta vastannut Aki Roukala tuumii. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 18.7.2018 9:19
Hanna Kuonanoja

Maanantaina peruttu Varjofestivaali myi ennakkoon alle sata lippua. Jotta festivaali olisi toteutunut, lippuja olisi pitänyt olla näihin aikoihin myytynä noin tuhat, kertoo Ilpo Sulkala tapahtumaa järjestäneestä Pro Piknik Festivals Oy:stä. Kokonaisuudessaan lippuja oli myynnissä 1 500.

Kaksipäiväinen urbaanin kulttuurin festivaali oli tarkoitus järjestää Hallituskadulla Kulttuuritalo Valveen, Oulu10:n, Byströmin talon ja Aleksinkulman rajaamalla alueella elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ohjelma koostui vaihtoehtorockista ja -rapista sekä taidepopista. Lavalle oli nousemassa 16 esiintyjää, muun muassa Litku Klemetti, Kube x Eevil Stöö ja Ruusut.

Festivaalin ohjelmasta vastannut Aki Roukala sanoo olevansa pettynyt, mutta pitävänsä perumista parempana vaihtoehtona kuin järjestämistä liian pienelle yleisölle.

– Olen itsekin tehnyt joskus tappiollisen tapahtuman ja maksanut siitä, että ihmiset saivat kokea jotain hyvin eksklusiivista. Niin siinä olisi tälläkin kertaa käynyt, maksaja en vain olisi ollut minä.

Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetyn Varjofestivaalin ideana on Roukalan mukaan ollut tuoda Ouluun boutique-festivaalin konseptia ja niputtaa yhteen ajankohdan mielenkiintoisimpia uusia artisteja.

Viime vuonnakaan myynti ei sujunut odotetusti, joten lopulta ilmoitettiin, että lipun ostaneet saivat tuoda kaverin mukanaan.

– Ihmisiä oli sen verran, että festivaali toimi, mutta taloudellisesti se ei tietenkään ollut hyvä juttu, Roukala toteaa.

Pari vuotta sitten Roukala järjesti musiikkivideofestivaalien yhteyteen samantyyppistä ohjelmaa sisältänyttä Pimeä-festivaalia. Myös siinä tuli takkiin.

Roukala sanoo kokemusten yhdessä osoittavan, että Oulusta ei ainakaan toistaiseksi löydy riittävästi tietynlaista yleisöä. Vaikka samantyyppinen ohjelmisto vetää etelässä väkeä Flow’hun ja Sidewaysiin ja toisaalta esimerkiksi Roukalan perustamaan Bättre Folkiin Hailuotoon, oululaisia festareita ei sen varaan perusteta.

– Ilmeisesti Oulu ei kuulu niiden suurten suomalaisten yliopistokaupunkien joukkoon, joissa tällaisia urbaaneja tapahtumia voi järjestää, Roukala sanoo.

– Tiedossa on, että Tampereella tai Helsingissä tällainen tapahtuma olisi myynyt heittämällä loppuun, toteaa Ilpo Sulkala.

Sulkalan mielestä Oulu tarvitsee jotain muutakin kuin ”musadiggarin kannalta tylsiä kaikille kaikkea -tapahtumia”. Festivaalin konsepti menee hänen mukaansa nyt mietintään, mutta tapahtumaa ei kuopata.

– Jollain konseptilla ollaan joka tapauksessa jatkamassa.

Roukala näkisi festivaalin nimenomaan 1 000–2 000 kävijän tapahtumana, joka ei kilpaile kaupallisempien ja suurempien Qstockin ja Suomipopin kanssa mutta ei myöskään Hässäkkäpäivien ja UFOPin kaltaisten, genrensä tarkemmin rajanneiden tapahtumien kanssa.

– Tietysti jos kaupunki kokisi tapahtuman arvokkaaksi, se voisi tukea alkuun, jotta saataisiin yleisö heräteltyä formaattiin. Se kyllä tulee Ouluun, mutta se vain tulee myöhemmin kuin olin itse arvioinut.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Ei ois kyllä missään Suomen kaupungissa tällä markkinoinnilla ja näin heikolla artistikattauksella myyty yhtään enempää lippuja. Turha syyllistää oululaisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...Loviisan kokoisessa kaupungissa olisi myyty liput loppuun, mutta oulusa kun ei vaan ymmärretä, eikä osata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakoteillä järjestäjä, tuohan on just semmonen sillisallaatti, jossa on vähä jotaki kaikille, eikä lopulta oikeen mitään. Ei yhden artistin takia viiti festarilippuja ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No aika erikoista verrata Flowhun jonkaartistikattaus on oikeasti monipuolinen ja erikoinen. Eihän tuolla Varjossa ollut kuin uutta poppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas Akilla ankeita kommentteja. Ei Varjofestivaalien feilaaminen ostavasta yleisöstä tai sen puutteesta johdu. Toi sama määrä porukkaa, mitä tonne toivottiin, käy vuosittain Oulusta käsin Flowssa tai Sidewayssä.

Toki niissä näkee A Perfect Circlen tai Kendric Lamarin kaliberin artisteja. Varjofestareilla ei. Ymmärrän tietysti että pienestä pitää aloittaa, mutta Varjofestareiden artistikattaus huononi reilusti viimevuodesta. Lisäksi esim Litku Klemetiltä on ollut hankala Oulussa välttyä, sen verran usein hän täällä käy. Eli ohjelmavastaava voi katsoa itseään peiliin. Kovempia nimiä ja enemmän. Lipun hinnalle halutaan vastinetta.

Toinen asia mikä meni hieman pieleen, oli festivaalin tuominen Valven kulmille. Itse tykkään Tukikohdan DIY-fiiliksestä, ja uusi festivaalialue lähinnä hämmensi. Mietin akustiikkaa ja esiintymislavoja, miten artisteja sopii katsomaan yms. Ei vaikuttanut etukäteen kovin toimivalta.

Kolmas asia on jo moneen kertaan kritisoitu mainonta. Se epäonnistui totaalisesti. Jos artistit ovat noin pienen piirin juttuja, niin ne eivät itsekseen kehitä mitään some-pöhinää, mitä selvästi toivottiin. Nyt olisi pitänyt rummuttaa isosti ja väkisin luoda se pöhinä.

Ajankohta... Festarikesä on kuumimmillaan, kilpaillaan isojen festareiden kanssa ja Qstockkikin on viikkoa aiemmin. Ei näin...

Harmittaa ihan musadiggarina, että Varjofestivaalit peruuntuivat. Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään vakavampia ja ammattimaisempi yrityksiä luoda tällainen tapahtuma Ouluun. Tilausta ja tilaa sille olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, asiallinen ja rakentava kommentti. Roukalan kommentista puolestaan heijastui oululaisia väheksyvä asenne. Tämän tyyppinen markkinointi ei ole enää tätä päivää. Omasta mielestäni festarin mainonnassa epäonnistuttiin täydellisesti. Itse kävin viime kesänä ja tänäkin kesänä oli tarkoitus käydä, mutta meinasin kyllä unohtaa koko tapahtuman. Pahimmillaan tämä olisi mennyt itseltäni täysin ohi, vaikka olisi järjestetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artistikattauksen perusteella olisi kannattanut pitää tapahtuma pienen piirin bailuina. Turhaa kyllä huudella apua kaupungilta. Tapahtuma kannattaa järjestää siellä missä on maksavat asiakkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpön höpö. Kaupungin tukea? Jo on jätkällä otsaa. Kantsii järkätä siellä missä liput myydään heittämällä, tosin ette itsekkään taida tietää missä sellainen paikka on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti on kyllä markkinoitu. Itse kierrellyt aika tiheästi kaikkia Oulun festareita, mutta tämä mennyt kyllä ihan ohi. Nyt kuulin vasta tämän kohun vuoksi. Kieltämättä on sanottava, ettei esiintyjäkaarti nyt mitään kauhean houkuttelevaa ole, mutta toki liput olisin hankinnut. Olisi kannattanut ottaa vielä joku kova paikallinen bändi tuonne lisää, niin olisi sanakin kiertänyt paremmin. Esimerkiksi Olli Pa ja Funkson on kyllä varma paikallinen yleisömagneetti, joka varmasti olisi tuonut muutama sata myytyä ennakkolippua heti. Onhan täällä paljon muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi olla tarjontaa laidasta laitaan, jos haluaa suosiota. Samalla eri genret voisi striimata toisiaan. Jösse Järvenpäähän on vielä vapaana kumminkin, sananvapaustaistelija joka peittoaa monen muun kulttiesiintyjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Streamauksen merkitys sanakirjasta nyt. Jösse? Venäjäpropagandaa ei kaivata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomennos, hipseri itkee kaupungilta tukirahoja kun kukaan ei tahdo maksaa "exkluuvisesta" elämyksestä.

Olen ylpeä ettei Oulussa mene ihan mikä tahansa "festari" läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo oululaisesta kommentoijasta jälleen ihan kaiken eli ei mitään uutta ja erilaista saa mielestäsi ouluun tulla. Siitä tosiaan kannattaakin olla ylpeä. Me muut olemme ylpeitä, ettei oulutauti leviä muualle, sillä muualla osataan ja järjestetäänkin erilaisia festareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mieltä olen kanssasi. Tää hipsteri on suuri taiteilija,,periferiasaarella ja luulee että tä sama "arvonimi" pätee myös Oulussa. 300 donaa saaren suuret taiteilijat saivat EU rahaa... minne se summa on hävinnyt, kun pitää tukea ruikuttaa Oululta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut osaamista tehdä tarpeeksi kiinnostavaa ohjelmaa joten eihän siinä muu auta kun haukkua Oulu ja oululaiset. Olisiko ennemminkin aika katsoa kriittisesti peiliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkinlaista ennakkoluuloisuutta aistittavissa puolin ja toisin. Jos halutaan paikallista porukkaa paikalle, pitää tosiaan todeta että taideyliopistoja oulussa ei ole. Sen sijaan on esim. arkkitehtejä, lääkisläisiä, teekkareita, luonnontieteilijöitä. Tosi ennakkoluuloista ajatella että tämä porukka ois jotain musiikkia ja kulttuuria ymmärtämätöntä nörttimassaa. Tämä porukka on sitä maksukykyista porukkaa joka nyt ostaa Varjofestareitten ennakkomyynnin kirkkaasti ylittävän määrän lippuja vuosittain flowhun ym. etelän kulttuuripippaloihin ja siihen päälle matkat ja majoitukset. Ohjausryhmä paikallisista tiedekunnista ym. halukkaista pystyyn. Tuovat mukanaan verkostonsa ja sisäpiirien markkinointikanavansa sekä yhteisöllisen poikkitieteellistaiteellisen pöhinän ilman että järjestäjät joutuvat tinkimään omista missioistaan. Tältä alueelta ne asiakkaat tulevat, etelässä tarjontaa jo riittävästi muutenkin. Kannattaa konsultoida potentiaalista asiakaskuntaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne festarit Hailuodossa onnistuu, kun kuntaa tukee tuhansilla ja kymmenillätuhansialla. Onneksi Oulu on sen verran fiksu kaupunki, ettei lähde mukaan yksityisten ihmisten omien festareiden järjestämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Hailuotoon saa porukkaa, niin pitäisi tänne saada. Siinä on markkinointi totaalisesti pettänyt. Itse olen kuullut Bätre Folkista ja tietysti myös Flows:ta, mutta tämä Varjofestivaali on mennyt ihan ohi, vaikka kyseinen tapahtuma vaikutti todella mielenkiintoiselta. Eilen kuulin ensimmäisen kerran. Nyt on ainakin tullut julkisuutta. Pitäisikö kuitenkin vielä kokeilla? Laittakaahan tapahtuma pystyyn. Tullaan kyllä kavereitten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, ei edes Kalevan tapahtumakalenterista ole esiin moinen pompsahtanut. Ja tässä voi myös vaikuttaa se, että juuri nyt kaikki on tuhlanneet rahansa etukäteen Qstockiin, ja ylimääräiset meni viime weekendin pop-festariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

19:30
Poliisi etsii omistajaa veneelle Torniossa – lasikuidusta valmistettu vene otettiin talteen Vojakkalassa
19:00
Iso-Syötteellä tehdään kovia satsauksia tulevalle sesongille – ovensa avaavat muun muassa Kide-hotelli sekä LumiAreena: "Nyt alkaa kalustaminen ja asiakkaille näkyvä tuotteistus" Tilaajille
18:48
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
18:41
Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?
18:33
Helsinki Horse Show'n osallistujalistaan kova vahvistus – mukaan saksalainen huippuratsastaja Michael Jung
18:32
Suomen lentopallomiehet ovat selvinneet jo yhdestä painekattilasta – lauantaina edessä on toinen, kun joukkue kohtaa Ranskan
18:00
Mauno Vanttaja vietti viisi pitkää päivää tulitaistelujen ja silmittömän joukkomurhan keskellä – kuusamolainen poliisi teki elämäntyönsä YK:ssa Tilaajille
69
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
51
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
45
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
28
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
23
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

Suunitelmat neljän korvetin hankkimisesta merivoimille teki Sipilän, Orpon ja Soinin sosialistihallitus. Nykyinen halli... Lue lisää...
sosialistit suunnitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image