Oulu

Var­hais­kas­va­tus­joh­ta­ja: Touhulan päiväkodeissa Oulussa ollut joitain henkilöstön mi­toi­tuson­gel­mia – perjantaina Ritaharjun Lystivekara pantiin kiinni etuajassa

Oulu 22.2.2019 9:37
Raimo Pirttikoski, Antti Pasanen

 Viime aikoina etenkin Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula-päiväkodit on saanut julkisuudessa paljon lunta tupaan yrityksen toiminnassa ilmenneiden epäkohtien takia. Uutisoinnin perusteella ongelmat näyttävät keskittyneen eteläisempään Suomeen.

Oulussa Touhulan päiväkoteja toimii toistakymmentä.

– On meilläkin joitakin yksittäisiä tapauksia lähinnä henkilöstön mitoituksessa havaittu, ja asioita on korjattu, kun niihin on puututtu, sanoo Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen sanoo.

– Usein ongelmat ovat johtuneet henkilöstön vaihtuvuudesta. Sijaisia ei aina ole saatu heti.

Äskettäin Kalevan lukija otti yhteyttä toimitukseen ja kertoi, että Touhulan Lystivekara-päiväkoti Ritaharjussa suljettiin viime perjantaina iltapäivällä yllättäen etuajassa, koska henkilökuntaa ei ollut riittävästi.

Rissasen mukaan näin todella tapahtui, ja päiväkoti ilmoitti asiasta kaupungille etukäteen.

– Joku työntekijöistä oli sairastunut. Siinä toimittiin oikein, koska henkilöstöä ei ollut riittävästi. Ilmeisesti kaikki vanhemmat kykenivät hakemaan lapsensa kotiin aikaisemmin.

Vanhemmilta kyselyjä, ovatko asiat kunnossa

Rissasen mukaan monet vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä kaupunkiin lähinnä selvittääkseen, ovatko Touhulan asiat Oulussa kunnossa.

– Senkin takia päiväkodeissa on käyty, mutta muutoin Touhula ei ole joutunut meillä erityisseurantaan. Menettelytapamme koskevat kaikkia yksityisiä päiväkoteja.

 

– Sitä [valvontatyötä] tekee minun lisäkseni koko ajan neljä henkilöä, joilla on tässä asiassa valvovan viranomaisen tehtävä. Se on valtakunnallisestikin ihan mittava resurssi, Rissanen sanoo.

Yksityisiä päiväkoteja valvotaan kolmella tavalla.

– Asiakasjärjestelmien kautta nähdään, onko henkilökuntaa tarpeeksi ja kuinka paljon lapsia on paikalla. Lisäksi seurataan sitä, ovatko asiakirjat kunnossa, Rissanen kertoo.

– Teemme myös valvontakäyntejä päiväkoteihin. Osa on suunniteltuja, tiettyihin teemoihin liittyviä, mutta useimmiten paikan päälle mennään varoittamatta esimerkiksi asiakaspalautteen vuoksi.

Rissanen kertoo, että kaikista valvontakäynneistä tehdään kirjallinen yhteenveto. Jos epäkohtia havaitaan, päiväkodin on annettava selvitys ja korjattava puutteet määräajassa.

– Yleisimpiä ovat puutteet henkilöstön ja lasten määrän mitoituksessa. Jonkin verran havaitaan myös päiväkodin toimintaan muutoin liittyviä epäkohtia kuten turvallisuuspuutteita.

Oulussa yksityisiä päiväkoteja on 63 ja kunnallisia yli 80. Oulun päiväkotilapsista noin 40 prosenttia käyttää yksityisiä palveluita.

– Kunnallisia päiväkoteja valvoo aluehallintovirasto. Meillä niitä valvotaan lähinnä esimiestyön kautta. Yksityisellä puolella kaupungin rooli taas on isompi, Rissanen toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Eipä kaupungin varhaiskasvatustiimi pysy laissa määritetyissä aikatauluissa itsekään. Ehdottaa hakemaan sellaiseen Oulun päiväkotipaikkaan, johon sitten lapsi ei voi mennäkään. Yli kaksi viikkoa odotetaan sitä ehdotettua hoitopaikkaa lapselle ja sitten kun soitan suoraan ns. tiimille niin hakemusta ei ensin löydy vaikka oon sen pankkitunnuksilla nettiin tehnyt ja siellä näkyy. Pyydetään sitten tekemään muutos hakemukseen ja lupaillaan että teemme parhaamme. Soitin sitten seuraavana päivänä suoraan päiväkodin johtajalle niin sain lapselleni heti hoitopaikan. Ihan turhaa maksaa veroja OuKan varhaiskasvatustiimin palkkoihin ja sen "toimintaan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luojan kiitos lapsemme ovat erinomaisessa päiväkodissa Värtössä. En ole sijaisia montaakaan nähnyt ja mukavaa touhua järjestetään. Hoitajat ystävällisiä ja lapset todella tykkäävät olla. Näiden tekstien perusteella en ikinä veisi lapsia yksityiseen päiväkotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halusin lapseni kunnalliseen, tiesin jo ennen tätä uutisointia mitä yksityiset on kaikella sos&terv.alalla.
Olemme olleet todella tyytyväisiä Hiukkavaaran Taikapolkuun, ja onnekkaita kun paikan saimme sieltä. Muuten olisimme joutuneet viemään kauemmas toiselle alueelle, koska yksityisiin en luota. Aina on ollut sijainen jo heti aamusta, jos hoitaja pois. Kiitos pk ihanalle henkilökunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukijoille tiedoksi, että kyseinen Lystivekara oli ennen Touhulan omistusta hyvinkin suosittu päiväkoti, mutta yrityskauppojen myötä laatu laski kuin lehmänhäntä, kun Touhulan resurssointi otettiin käyttöön. Asiakkaat ja hlökunta ovat tuoneet esiin Touhulan myötä tulleet ongelmat, ihan toimitusjohtajakin on tietoinen kyllä. Jos asiakas maksaa korkeampaa hoitomaksua kuin kunnallisella, niin kyllä sen pitäisi näkyä, joten kyllä asiakkaallakin on oikeus vaatia. Touhulalla on useita ruuantoimittajia, joten laatu voi hyvinkin vaihdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en suosittele touhulaa. ei saa sijaisia ei kouluta henkilökuntaa. otetaan töihin kenet saadaan vaikka ei ole juuri lokemusta ISOSTA lapsiryhmästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha menee sinne minne pitääkin, Yksityisten yritysten johtajien taskuun! Sitten onkin sama muusta säästää, niin lasten kuin työntekijöidenkin selkänahkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bineksessä tahdin määrää raha ja sitten vasta asiakas saa jotain palvelua jos saa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikolliset tekevät lapsistakin rikollisia, kun sanat "yhteisvastuu", "inhimillisyys" ja asioitten prorisointi lepää ahneitten, sieluttomien konnien varassa.
Henkilökunnalle ja lapsille voimia.
Kaikkihan on vain opettelua elämää varten, jota perinnerikollisuus hallitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä paljon tarvitse ihmetellä jos sijaisten saaminen esim.kyseiseen päiväkotiin voi olla vaikeaa kun yleisessä tiedossa on kuin hankalia asiakasperheitä tuoltakin löytyy...ehkä kohta olisi aika myös haastatella näitä hoitajia jotka päivästä toiseen joutuvat sylkykupeiksi milloin mistäkin ja siltikin koittavat pitää niistä arvokkaimista huolta.Mutta hienoa esimerkkiä antavat nämä vanhemmat lapsilleen siitä miten ihmisiä kohdellaan ja miten hoitajat eivät ole minkään arvosia. Tuskin kenenkään sairaus tulee kello kaulassa ja eikö silloin ole parempi että lapsi pyydetään hakemaan pois entä että siellä on liian paljon lapsia aikuisiin nähden ja näin ollen vaarannetaan lapsien turvallisuus???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työhyvinvointiin pitäisi kiinnittää enempi huomiota. Jos hoitajat väsyvät ja vaihtuvat koko ajan voi jokin mättää työyhteisössä. Vaikka mitoitus olisi oikein mutta hoitajat vaihtuvat niin siihen pitäisi johto portaassa kiinnittää huomiota. Lastenhoitajat tekevät suurimman työn lasten kanssa. Lastentarhan opettajat tekevät paljon suunnittelu työtä ja ovat yllätävänki paljon pois ryhmästä. On onni olla töissä toimivassa tiimissä mutta jos se ei toimi, näkyy se myös lasten hoidossa. Nykyisin on päiväkodeissa paljon erityislapsia jotka tuovat omat haasteet lapsiryhmään. Ei ole helppoa aina turvata kaikille lapsille hyvää ja turvallista hoitoa. Kukaan vanhemmista ei toivo, että kun oman lapsen hakee hoidosta että on purema jäljet vartalossa tai että on saanut mustelman silmäkulmaan kun on toinen lapsi nyrkillä lyönyt. Päiväkodeissa täytyisi olla paljon enempi hoitajia tai avustajia jotta jokainen lapsi saisi turvallisen hoidon. Ottakaa vanhemmat varhaiskasvatus johtoon herkästi yhteyttä jos huomaatte että oma lapsi kärsii . Ei ne asiat muuten muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Touhula, samoin kuin Esperi ja Attendo, voisivat alkaa maksamaan kunnon palkkaa ja tarjoamaan kunnon työehtoja työntekijöille. Ei olisi sen jälkeen pulaa työntekijöistä ja sijaisista. Mutta ei, lisäksi valvonnan puute ja kiltit vanhemmat mahdollistavat saman vedätyksen jatkumisen vuodesta toiseen.
Jos lapsi pitää hakea päivähoidosta ennen aikojaan, siitä kuuluu jokaisen hakea hoitomaksun alennusta kyseiseltä yritykseltä. Ei se niin mene, että maksetaan palvelusta jota ei kuitenkaan saada luvatusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin - kyllähän alan ammattilaisia löytyy työmarkkinoilta, jos heidän palkkaamiseensa vain päätetään käyttää rahaa. Jos voitot ovat reilut kuten alalla taitaa sijoittajien innostuksesta päätellen olla, se voitto syntyy näistä iltapäivistä ”kun ei saatu hoitajia.”

Miksi ketjulla ei ole vaikkapa viiden kk-palkatun hoitajan rinkiä, jotka kiertäisivät paikkaamassa sairastuneita ja muulloin lisäisivät varhaiskasvatuksen laatua lisäkäsinä ja -syleinä? Toimivalla työnjohdolla ja palkkamallilla tekijöitä olisi, mutta on toki viivan alta pois.

Varmasti on paljon yksityisiä toimijoita jotka tyytyvät pienempään voittoon ja satsaavat laatuun. Tätä vanhemmat voisivat kysellä ennemmin kuin keskittyvät siihen onko toimintaan keksitty jokin hieno lupaus vetonaulaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainakin Touhuloissa ruoka on alaarvoista ja lapsi on aina nälissään kun tulee kotiin ! Menin kerran käymään ja oli pelkkää makaroonia, lihat oli jääneet pois !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma lapsemme syö Touhula-päiväkodissaan jopa paremmin kuin kotona. Aina on ollut hyvää ruokaa ja sitä saa ottaa niin monta annosta kuin on tarpeen.
Myöskin välipalat yms ovat kokemukseni mukaan paremmat ja monipuolisemmat kuin kunnallisella, jossa välipalat on pääasiassa kiisseleitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en tiedä kuka toimittaa mutta jos lapsen ruoka maksaa alle 1€ päivässä niin et sillä kovin herkkua saa! vaikka kuin kuvittelet että yksityisellä olisi parempi. saattaa jopa olla sama toimittaja,kuka nyton sattunut tarjouskilpailun voittamaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisten päiväkotien osalta tulisi myös valvoa, että erityistä tukea tarvitsevat lapset saavat samalla tavalla tukea ja ohjataan muun avun piiriin kuin kunnallisellakin puolella eivätkä aiheuta turvallisuusriskejä ryhmän muille lapsille riittämättömän avun, valvonnan ja ohjauksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian ruusuinen kuva. Todellisuudessa eräässä toisessa Oulun Touhulassa on ollut koko alkuvuoden liian vähän henkilöstöä ihan jokaisella viikolla ja vanhempia on sielläkin pyydetty hakemaan lapset pois kesken päivän. Kun johdolle ilmaisee huolensa sijaisten puutteesta seuraavaa päivää, tai työviikkoa varten, tyly vastaus on "katotaan sitte". Edes tämä tämänhetkinen kohu ei ole auttanut asiaa, vaan lapsia pompotellaan ryhmästä toiseen päivittäin ja kaksi aikuista 14-15 lapsen kanssa on uusi normaali. Uskokaa tai älkää. Ei näytä muuksi muuttuvan. Johtajien ja palvelupäälliköiden tulospalkkaus henkilöstökuluista on suurin ongelma tässä sopassa. Suunniteltua kasvatustoimintaa ei voi tehdä, kun päivät ovat vaan yrittämistä selvitä olemattomilla resursseilla. Loppuunpalamista on havaittu jo vuosien ajan, jopa johtajia on uupunut ja vaihtunut. Ongelmat säilyvät ja selkeästi päiväkodinjohtajat ovat liian tiukassa talutushihnassa. Touhulan toimitusjohtajan korulauseet ovat juuri niitä. Lehtijutuista luetut ongelmat ovat täyttä totta useissa päiväkodeissa, eivät yksittäistapauksia. Sijaisia ei muka saada. Niitä ei haluta, eikä yritetä saada. Päiväkotiyhtiö tienaa, kun alimitoituksella pärjätään ja vakuutus maksaa sairastavan henkilön kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image