Oulu

Varastettua kivääriä ja useita vaarallisia ky­nä­pis­too­le­ja Ylivieskassa autossa kul­jet­ta­neel­le miehelle vankeutta – Sama mies kaahasi rajusti Haapajärvellä

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta etenee eduskuntaan. Lakikirja, laki, oikeus, käräjäoikeus
Oulu 14.10.2019 8:46
Antti Pasanen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen 43-vuotiaan miehen, joka muun muassa kuljetti varastetuksi ilmoitetussa autossa useita aseita sekä räjähteitä. Laittomat aseet ja räjähteet löytyivät Ylivieskassa huhtikuussa 2018.

Mies sai samalla tuomion myös nipusta aiemmin tekemiään rikoksia. Ampuma-aseisiin liittyvät rikokset olivat teoista vakavimpia.

Miehellä oli ollut auton tavaratilassa varastettu kivääri, joka oli löydettäessä lipastettu ja ladattu. Kivääri oli ilmoitettu varastetuksi reilut viisi kuukautta aiemmin.

Takapenkillä olleesta rinkasta löytyi puolestaan katkaistu haulikko, ja miehen hallussa oli kolme kynäpistoolin tyyppistä omavalmisteista asetta, joita on oikeuden mukaan pidettävä lain tarkoittamina erityisen vaarallisina aseina. Tuomion mukaan aseille ei ole muuta tarkoitusta kuin rikollinen käyttö tavalla tai toisella.

Lisäksi autossa oli tulilankaa, nalleja ja sytytin.

Yhden Glock-starttipistoolin osalta oikeus hylkäsi syytteen, koska aseen ei katsottu olevan helposti ampuma-aseeksi muunnettavissa. Oikeus jätti starttipistoolin jatkokohtalon ratkaistavaksi ampuma-asehallinnollisessa menettelyssä.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi lisäksi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Haapajärvellä tammikuussa 2017, kun hän kaahasi keskustan alueella yli sadan kilometrin tuntinopeudella. Alueen nopeusrajoitus oli 40–60 kilometriä tunnissa. Mies oli myös ajanut vastaantulijoiden kaistalla sekä ylittänyt risteyksen kärkikolmion takaa kovalla nopeudella.

Marraskuussa 2017 mies oli puolestaan rikkonut asuinhuoneiston ikkunan lasin sekä lyönyt toista miestä nyrkillä kasvoihin.

Mies sai tuomionsa törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, lievästä vahingonteosta, pahoinpitelystä, räjähderikoksesta sekä lievästä ampuma-aserikoksesta. Varastettua kivääriä koskeva syyte kätkemisrikoksesta hylättiin näytön puuttuessa.

Vankeuden lisäksi mies määrättiin maksamaan useita satoja euroja erilaisia korvauksia.

Syyttäjä oli vaatinut hänelle vuoden mittaista ajokieltoa. Käräjäoikeus siirsi asian poliisin ratkaistavaksi. Ajokieltovaatimustaan syyttäjä perusteli sillä, että mies on syyllistynyt viiden vuoden aikana muiden rikosten ohella törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, neljään rattijuopumukseen ja kahteen törkeään rattijuopumukseen.

Mies on saanut viime vuosien aikana tuomioita useista muista rikoksista, joiden vuoksi tuomiota kohtuullistettiin lyhentämällä vankeusaikaa kahdella kuukaudella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mies on saanut viime vuosien aikana tuomioita useista muista rikoksista, joiden vuoksi tuomiota kohtuullistettiin lyhentämällä vankeusaikaa kahdella kuukaudella. Tämmöisestä menettelystä tulisi jo luopua. Aivan sairasta touhua, että mitä enemmän teet rötöksiä niin sitä enempi tulee paljous alennusta. Jotenki ei mee ymmärykseen tälläinen toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Syyttäjä oli vaatinut hänelle vuoden mittaista ajokieltoa. Käräjäoikeus siirsi asian poliisin ratkaistavaksi." Nyt en kyllä ymmärrä yhtään tätä toteamaa; tuntuu että oikeuslaitos pallottelee niin päätöstä kuin yhteisiä verorahojamme. Me kansalaiset tämän lystin kuitenkin maksamme, eivät oikeuslaitos saati nämä epäillyt tai tuomitut rikolliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkin enemmillä viime vuosien aikana tehdyillä rikoksilla, tuomion kohtuullistaminen olisi johtanut lopulta pekkään sakkoon, ja sekin rikesakkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image