Oulu

Vapaaehtoiset kunnostavat Hupisaarten puroja – siruilla varustetut taimenet istutetaan syksyllä

Hupisaarten puroja on kunnostettu viime syksystä lähtien. Tomi Hautala on yksi purojen kunnostustalkoisiin osallistuneista vapaaehtoisista. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 16.6.2018 19:10
Riikka Aaltonen

Noin kahden kilometrin mittaisen puroverkoston pitäisi olla kunnossa kaloja varten elokuun loppuun mennessä.

Missään muualla Suomessa ei ole keskellä kaupunkia vastaavanlaista puroverkostoa, johon voisi siirtää aikuisia taimenia. Tavoitteena on luoda puroihin luontaisesti lisääntyvä kalakanta.

Luken vetämässä projektissa taimenet on kasvatettu aikuisiksi ja merkitty samanlaisin mikrosiruin kuin esimerkiksi lemmikkikissat ja -koirat. Kaloille rakennetaan puroihin seurantaverkosto. Tämä tarkoittaa, että aina kun kala ui tietyn antennikehän läpi, siitä saadaan tietoa kerättävään tietokantaan.

Luken erikoistutkija Pauliina Louhi kertoo, että tavoitteena on siirtää tietoa reaaliaikaisesti siten, että esimerkiksi koulut tai yritykset voisivat seurata kalojen liikkeitä älylaitteilta. Nimikkokala-toimintamallia kehitetään vuosien 2018–2020 aikana.

Kaupungin pääosin rahoittama purojen kunnostusprojekti alkoi viime vuoden lokakuussa. Talvella puroilla tehtiin koneellisia kunnostustöitä. Muutaman kuukauden tauon jälkeen työt aloitettiin jälleen toukokuussa, ja ne kestivät kesäkuun alkuun. Nyt hienosäätöä tehdään käsin ja talkoovoimin.

Purojen kunnostaminen auttaa meritaimenten lisäksi myös muita vaelluskaloja. Puroihin odotetaan nousevan ainakin siikaa ja harjusta.

Oulun kaupunkipuutarhuri Heikki Pulkkinen korostaa, että kaikki kalastaminen puroalueilla ja Lasaretinväylässä sekä Kauneusaltaissa on kielletty.

Pulkkinen uskoo kalastajien ymmärtävän asian hyvin, sillä harrastajat ovat osallistuneet vapaaehtoistyöhön aktiivisesti. Päivän talkoolaisista noin puolet oli kalastusharrastajia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Selitys passaa tähänkin, kaupungin , asiaan. Pitäisi pitäisi, mutta...sitte minuuttien pituinen selitys, että miksi ei sittenkään.
jk. Muuten hyvä juttu mutta siitä puuttuu tuo Arinan kehu osuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiko ole kaupungin rahoille tarkeampaa kayttoa, Oulussa tama tietotekniikan solveltaminen ja kaytto menee aivan alyttomyyksiin. Vanhusten hoivakoteja suljetaan, lahihoitajia on liian vahan ym. ihmisten elamaa helpottavilla, rahaa vaativilla toimilla pitaa olla ensisija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset talkoilemassa yhteisen hyvän ja viihtyisämmän Oulun puolesta ja tästäkin löytyy nurisemista?

Aivan mahtavaa toimintaa talkoolaisilta. Teidänlaisiannne ei todellakaan ole täällä liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oot vetäny ruodon kurkkuusi kun mokomasta kehtaat märistä. On ihanaa, että tämänkaltaiseen toimintaan löytyy talkoolaisia. Sen vuoksi ei varmaan menetä yhtään hoitopaikkaa ja hoitajaa, mutta tietysti kaikkeen tyytymättömyys vaatii aina vain lisää hoitopaikkoja mielenterveyspuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa! Tosiaan, valvonta ehdotonta että hanke toteutuisi täydessä mittakaavassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aina puhutaan, että kala ns. leimaantuu omaan vesistöön, missä vaiheessa se tapahtuu?. heti mätivaiheessa, kun emokala sen soraan/hiekkaan sotkee, vai pienenä poikasena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvää työtä teette! pari puroa on kuivana ainolanpuistossa saataisiinko niihinkin vettä? tosi kaunista on!dfgfgdgfdgfdgfdg

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täyttääköhän tuo aktiivimallin kriteerit jos yrittää oll a kalojen lähihoitelija oikein tosissaan riittääkö TE kkeskukselle pelkkä ilmoitus vai pitääkö olla MINISTERI LINDSTRÖMIN suostumus ja allekirjoitus tämä idea vois vaikka mennä läpi on ne niin välkkyjä nuo meidän päättäjät no any way hienoa kun jotku jaksavat panostaa tämöisiin talkoisiin (puroa tarkoitin)toivottovasti tuottaa muutaki kuin hyvän mielen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on että oikeat kalanaiset/ ja -miehet tuonne ei mene, mutta kun on kiitä kaduntallaajia, jotka eivät säännöistä välitä ja hakevat ruokakalat tuolta. Kunnon valvontaahan tuo vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä minäkin ajattelin, valitettavasti joukossamme on aina ihmisiä jotka eivät välitä säännöistä, joten tiukkaa valvontaa homma vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset siivoaa ja kunnostaa, toiset mäskää ja sotkee. Onko tässä mitään järkeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivoamisessa ja kunnostamisessa kyllä, mäskäämisessä ja sotkemisessa ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina löytyy vanhan kansan ukkoja, jotka eivät kunnioita kalastuskieltoja eikä mitään muutakaan. Muutama kamera maastoon ja teitten varsille, nämähän eivät kävele selvin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ois ollu mulle sopiva vapaaehtoishomma. harmi kun ei sattunut silmiin tämä aiemmin.
Ehkä jotain muuta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä teette työtä ilmaiseksi joka kuuluisi kunnan ja valtion hoitovastuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksei tuota voisi tehdä, jos ei ole muutakaan tekemistä. Kyllä se kotona istumisen voittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ei muuta ko nostetaan veroja että voidaan maksaa tästäkin hommasta alihankkijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

21:50
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
21:14
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
20:57
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
20:39
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
19:34
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
82
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
76
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
54
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
49
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
48
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
44
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
22
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image