Oulu

Vanhojen osa­kea­sun­to­jen hinnat nousseet Oulussa selkeästi – myös keskustan ul­ko­puo­li­sis­sa yksiöissä huima arvonnousu

Kiinteistövälittäjien mukaan vuokra-asuntojen kysyntä jatkuu Suomessa hyvänä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 27.6.2019 12:39 | Päivitetty 27.6.2019 15:45
Antti Karvonen, Taina Virolainen

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat Oulussa nousseet selkeästi ainoana maan suurista kaupungeista. Oulussa hinnat nousivat kolme prosenttia. Muualla Suomessa hinnat ovat vastaavasti laskeneet, selviää Tilastokeskuksen tiedotteesta.

Hintoja on verrattu vuoden 2018 toukokuuhun.

– Oulussa asuntojen hinnat ovat pysyneet melko tasaisina, kun verrataan vuoteen 2015. Nyt tämän vuoden hintojen nousulle ei voi sanoa mitään yksittäistä syytä, toteaa yliaktuuari Elina Vuorio Tilastokeskuksesta.

Helsingissä hinnat nousivat 0,7 ja muulla pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia. Koko maassa laskua tuli 2,5 prosenttia.

Eniten osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudun kehyskunnissa (Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti), missä hinnat laskivat 3,9 prosenttia. 

Suurista kaupungeista hinnat alenivat eniten Tampereella, jossa nähtiin laskua 2,5 prosentin verran. 

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asuntojen neliöhinta on suurista kaupungeista halvin Oulussa, jossa neliömetri maksaa 1 778 euroa. Kalleimmat neliöt löytyvät Helsingistä, jossa hintaa tulee 4 284 euroa per neliö.

Yksiöiden hinnoissa selkeä kasvutrendi Oulussa

Elina Vuorion mukaan viime vuoden osakeasuntojen hinnankehitystä mielenkiintoisempaa on yksiöiden hintojen kehitys, jossa Oulussa nähdään selkeä trendi. 

– Mielenkiintoista on ollut havaita, kuinka Oulussa viime vuosina keskustan ulkopuolisilla alueilla yksiöiden hinnat ovat nousseet.

Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -artikkelista selviää, että yksiöiden hinnan kasvu vuoteen 2015 verrattuna keskustan ulkopuolisilla alueilla Oulussa on jopa 20 prosenttia. 

– Yksiöiden hintanousun taustalla Oulun keskustan ulkopuolella on todennäköisesti se, että kysyntä on todennäköisesti siirtynyt vanhemmista uudempiin ja neliöhinnaltaan kalliimpiin asuntoihin. Ihan viime vuosina on myyty uudehkoja, neliöhinnaltaan kalliimpia yksiöitä keskustan ulkopuolella. Uudehkoja näkyy myydyn ainakin postinumeroalueilla 90520 ja 90570, mutta korostan, että tästä ei suoraan pysty päättelemään hinnan nousun syytä, Vuorio toteaa.

Oulun keskusta-alueella hinnat ovat kasvaneet selvästi rauhallisemmin, noin kuusi prosenttia. 

Kiinteistövälittäjien ennuste positiivinen

Suomen Kiinteistönvälittäjien tämän kesän markkinaennusteensa mukaan Oulun seudun asuntokaupan tilanne säilyy positiivisena.

Oulussa noin 60 prosenttia välittäjistä uskoo osakehuoneistojen kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Rivitalojen kysyntä on vahvaa ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän kohtuullisen hyvällä tasolla.

Yli puolet Suomen kiinteistövälittäjistä raportoi, että hallitusohjelman julkistuksen jälkeen asunnon ostajat ovat muuttuneet koko Suomen mittakaavassa epävarmoiksi ostoaikeistaan.

– Asunnonostajat ovat herkästi reagoiva joukko. Pienikin epävarmuus tulevaisuudesta ja talouden kasvun mahdollinen hidastuminen vaikuttaa nopeimmin asunnon ostajiin, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Hallitusohjelmassa linjatut energiaveron korotukset osuvat suoraan pientalojen omistajien kukkaroon.

Vuokra-asunnoista on kysyntää

Kiinteistövälittäen mukaan vuokra-asuntojen kysyntä jatkuu hyvänä Suomessa. Poikkeuksen muodostavat alueet, joissa työpaikkoja tai opiskelupaikkoja on vähemmän tarjolla.

Jos hallitusohjelmassa kaavaillut muutokset asuntosijoittajien yhtiölainan vähennysoikeuteen toteutuvat, on vuokratasoissa odotettavissa korotuksia tai vuokra-asuntotarjonnan vähentymistä.

 

Vanhojen osakeasuntojen hinnat toukokuu 2019 (Tilastokeskus)

Alue Neliöhinta, eur/m² Indeksi 2015=100 Indeksin kuukausimuutos, % Indeksin vuosimuutos, %
Koko maa 2 126 102,9 -0,1 -1,0
Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 780 110,2 0,7 0,5
Muu Suomi (koko maa - PKS) 1 640 96,3 -0,9 -2,5
Kehyskunnat 2) 2 077 95,3 -3,6 -3,9
Helsinki 4 284 112,9 -0,1 0,7
Espoo-Kauniainen 3 580 106,6 2,9 0,3
Vantaa 2 787 104,8 0,5 -0,1
Tampere 2 479 106,7 -1,3 -2,5
Turku 2 098 108,2 -2,3 -0,6
Oulu 1 778 103,2 -0,6 3,0

 

Lisätty juttuun Elina Vuoriolta uusi kommentti 15.45.

MAINOS

Kommentoi

Vanhoissa taloissa pienemmät yhtiövastikkeet,omat talkkarit ja huolehtiva isännöitsijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kukahan nyt vähän kertoilee omiaan jutussa. Tehkääpä haku vaikkapa etuovessa, hakukriteeriksi vaikka alle 50 neliötä tai yksiö, ja kattokaapa montako asuntoa tulee pelkästään Oulussa tarjolle. Sen jälkeen voi ihmetellä kuka ne kaikki ostaa :D Käsiin jää. Onhan tuo jo nähtävissä että nyt vuokralainen saa valita mitä haluaa ja mihin hintaan, vuokra-asuntoja on niin paljon tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolet pois neliöhinnoista,ihme homma että asunnon hinnalla pitää "tienata" asumiseen menee liian paljon elämisen kustannuksista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Asuntokauppa on Oulussakin isossa kuvassa pankkojäässä. Helsingissä rakunnusfirmat myyvät jopa 30000 euton alennuksin näitä uusia ylihintaisia lääviä. Kuka hullu vanhasta maksaa enemmän kuin uudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän kyllä, että tämä on kova paikka vuokraa maksaville tyhjätaskuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että tyhjätasku...juurikin näiden ylihinnoteltujen läävien ansioista suomalainen ostovoima on säälittävä. Ei oo varaa tehdä lapsia, kun iso osa tuloista menee ylihintaiseen läävään. De fakto. Jälkeenjääneet kuvittelee, että velka on vaurautta...maksaa nyt jostain vanhasta parhain nuoruus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän vuokralla asu kuin opiskelijat ja työttömät. Siinä hommassa ei ole mitään järkeä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Se älähtää johonka kalikka kalahtaa. En minäkään nukkkuisi ikivelkaisena öitäni hyvin miettien seuraavan putkiremontin korotuspainetta vastikeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta keväällä uutisoitiin, miten asunnoista on ylitarjontaa ja miten asuntokauppa ei ole käynyt odotetusti. Tehtaan yt neuvottelujen myötä sadat perheet lähtevät pian Oulusta muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasiassa sijoittajat ostavat yksiöitä ja vanhoja rempattavia osakeasuntoja vuokrattavaksi. Mitä enemmän sijoittavat ostavat, sen korkeammaksi hinta hilautuu. Ylitarjonta asunnoista näkyy yhä myytävänä olevien asuntojen määrästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, 2000 muuta perhettä tarvittaisiin pelkästään lisää Ouluun tuleviin IT-alan työpaikkoihin seuraavien kahden vuoden aikana alueellamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on ihmisen perustarpeesta, katto pään päällä, ja yksiöstähän kehitys yleensä alkaa.
Mutta hinnat vaan nousevat ja sijoittajat varaavat juuri yksiöt ennen kuin taloa aletaan edes tekemään. Voisi sanoa että kerrostalo tehdään sijoittajien toiveiden mukaan. Ja sitten on kyllä vuokra-asuntotarjontaa mutta omistusasuntoon kynnys nousee nuorilla koko ajan.
Ei ole todellakaan oikein että toimistotyöntekijällä voi olla lähes kymmenen sijoitusasuntoa ja kaikki velkarahalla, tätähän oli jokunen vuosi sitten. Ja ensiasuntona oli omakotitalo tai rivarikolmio saunalla. Pankithan tyrkytti halpoja lainoja ja ostajalle oli korkovähennykset. Jotain kieroutumaa tuossa on.

Hallitus saisi sijoittajien vihat niskaansa jos jotenkin puututtaisiin siihen että asuntojen hinnat vaan nousevat, nousu on sijoittajien motiivi. Ja isot sijoittajat on todella isoja, Helsingissä voi olla lähes 2000 asuntoa samalla sijoittajayhtiöllä, ja niillä hinnoilla kyse sadoista miljoonista. Mutta eihän valtion tarkoitus voi olla tämän trendin suosiminen vaan asuntojen hinnat pitäisi saada pysymään maltillisena. Enemmän äänestäjiä tuolla taktiikalla tulisi, minunkin ääni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla oikein? Minkä perusteella? Tavalliset ihmiset kuvittelevat olevansa jotain? Kyllä niille pitää näyttää oma paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pieni porukka juhlii asuntosijoittajosta poromiehiin, maanviljelijöihin, suuryrityksiin ja nappikauppaa harrastaviin pk-yrityksiin. Tätä porukkaa tukevat paperimiehet ja ahtaajat sekä muut eliittiduunarit. Jos kuulut raskasta työtätekevään enemmistöön et saa juuri mitään tukea valtiolta ja on elämäsi yhtä kamppailua päivästä toiseen. Sitten kyllä taas itketään uudessa kunnon lamassa kun on ensin laa omalla ahneudella ja itsekkyydellä ajettu perikatoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Etelässä puhutaan, että Oulusta sammutetaan kohta valot. Ei oikein siltä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä puhe tule lähinnä oululaisilta itseltään. Ei Etelä-Suomalaisia kiinnosta Oulun asiat yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset ja maalta Ouluun muuttavat sekä sijoittajat ostavat pieniä asuntoja (halpoja ja helppo päästä eroon tarvittaessa). Tuottavuutta nostavat ihmiset valuvat Etelä-Suomeen/ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:59
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
46
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
36
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
11
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
8
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image