Oulu

Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kun­nos­tet­ta­vik­si – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Hotelli Radisson Blu'n takaa kaivettu yli 300-vuotias laivanhylky lähti torstaiaamuna rekkakuljetuksella Vantaalle konservoitavaksi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 19.9.2019 9:50 | Päivitetty 19.9.2019 10:16
Antti Ervasti

Torstaina aamulla mustanruskeat laivanhylyn osat ja parrunpätkät lekottivat kuormalavojen päällä, ja joukko ihmisiä laitteli niitä kuormaliinoin kiinni pehmusteita väliin tunkien. Sitten lavat nostettiin rekan konttiin.

Loppukesällä Radisson Blu -hotellin takaa löydetty laivan hylky lähti rekan kyydissä Oulusta Vantaalle museoviraston konservointi- ja kokoelmakeskukseen konservoitavaksi.

– Siellä kaikki palat vielä dokumentoidaan ja valitaan tiettyjä paloja, jotka konservoidaan, kertoo Museoviraston tutkija Matleena Riutankoski.

Vanhaa puuta: Hylyn arvioidaan olevan proomu 1600–1700-lukujen taitteesta. Se löytyi elokuun puolivälissä hotellin takaa remonttiin liittyvien kaivujen yhteydessä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Laivanhylyn konservointi ja muut työt vievät aikaa vuodesta kahteen. Sen jälkeen näyttävimmät osat hylystä tulevat esille Pohjois-Pohjanmaan museolle ja Radisson Blu'n remontoituihin tiloihin.

Hylyn arvioidaan olevan proomu 1600–1700-lukujen taitteesta. Se löytyi elokuun puolivälissä hotellin takaa remonttiin liittyvien kaivujen yhteydessä.

Katso video hylyn siirrosta:

Hahtiperän hylky löytyi loppukesällä Radisson Sas hotellin remonttityömaalta. Nyt se siirretään tutkittavaksi Vantaalle.

Video lisätty 19.9. kello 10.16.

Lue lisää 20.09.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kun laiva tuskin tulee pysymään pinnalla kunnostuksen jälkeen niin siitä voisi tehdä kahvilan torinrantaa samalle paikalle missä hailuotolaiva oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja rahaa on millä mällätä. Tuntuu järkyttävältä vanhan rojun palvonnalta.
Tarviiko Oulun seudun historian ymmärtäminen tällaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli toisinpäin Oulussa tehtiin Etelään kalusteet, eduskunnan kalusteet, myös kunnostettiin, Oulussa tehtiin ministeriöiden, pääkonttoreiden, hotellien, pankkien ym erikois kalusteet Helsinkiin ja muualla Etelä Suomeen, erikoiskalusteita tehtiin ympäri maailmaa.
Politikot ajaa nyt tätä linjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen ei ymmärretty laadusta mitään mutta nykyään kyllä ja siksi kaikki tehdään muualla kuin oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlainen tarina tämänkin laivan menneisyyteen liittyy ja miten se on joutunut tuonne maan alle? Historia on todella mielenkiintoista, eikä tähän tarvitse vetää heti jotain vanhustenhoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueella on sijainnut 1500-luvulta alkaen Oulun kaupungin ensimmäinen satama. Alueella sijainnut satama on ollut toiminnassa 1720-luvulle saakka. Vanhaan satama-altaaseen on uponnut tai upotettu laivanrunkoja, ja tämä on ollut hyvinkin yleistä. Maan nousun ja ranta-alueella tehtyjen pengerrysten vuoksi hiekkaan uponnut (upotettu/peitetty) hylky on jäänyt parinkymmenen metrin päähän rannasta ja säilynyt hapettomassa tilassa tiiviin ja märän maakerroksen alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulussa ole edes tuohon osaamista? Vantaalle konservoitavaksi? Uskomatonta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei taida olla tähän sopivia laitteistoja/tiloja. Vaatii melkoisen järeät laitteet kun konservoidaan isoja ja painavia puuosia. Yhden hylyn takia näitä ei kannattane miljoonilla euroilla hankkia. Vai mitä sanoo oululaiset veronmaksajat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden hävittäjän hinnalla kattaisi kaikki Suomen arkeologiset projektit vuosikymmenien ajaksi. Tai yhden ison jäähallin hinnalla. Ja niin edelleen.

Jos aina lähdettäisiin siitä, että raha olisi käytettävä tärkeimpään (josta on kovin monia mielipiteitä), niin mitään hienoa ei saataisi tehtyä, ei tutkittua vanhaa, ei kehiteltyä uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi niitä virheitä tehdäänkin aina uudelleen, kun tukeudutaan liikaa menneisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä sarjakuvan ruutua katsellessa kiinnostaa, että mitä niissä aikaisemmissa ruuduissa on tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sivistynyttä ihmistä kiinnostaa enemmän mitä tulevissa ruuduissa tapahtuu, sillä menneisyydessä roikkuminen ei ole sivistävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Voisikohan vielä saada tuohon Rosatomin sponssit, siis kaupunti maksaisi venäläisille, ja jonkun Waltti-kortti sovelluksen ja maalattaisiin vielä punaiseksi ja vietäisiin hupisaarille ja....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkeen jätteiden pesemiseen ja näytille laittamiseen sitä rahaa kylä löytyy mutta ei nykyisiin tarpeisiin kuin nyt ja tässä ajassa eläville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan monesta verovaroilla kustannetusta tai tuetusta palvelusta olet ehtinyt jo tämänkin vuoden aikana nauttia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liity tähän mitenkään palvelut koska nuo tärkeät asiat on välttämättömiä mutta jotkut lahot lankut ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

48
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
42
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
39
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
33
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
26
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
24
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”
21
"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hyväksikäytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image