Oulu

Vanha Oulun Dia­ko­niao­pis­ton kuusi­ker­rok­si­nen talo nurin, ja tilalle korkea ker­ros­ta­lo – Uu­den­ka­dun ja Albertinkadun kulmaan nousee 14-kerroksinen asuin- ja liiketalo

Oulu 11.2.2020 20:49
Antti Ervasti

Oulun keskustan kerrosluku nousee, kun Vanhatullin kaupunginosaan rakennetaan 14-kerroksinen talo.

Uudenkadun ja Albertinkadun kulmassa olevan käytöstä poistetun Diakoniaopiston rakennuksen tilalle on nousemassa uusi, korkeimmillaan 14 kerrokseen nouseva asuin- ja liiketalo.

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta asetti tiistaina hankkeen asemakaavan muutosluonnoksen nähtäville. Rakennuksen suunnittelun pohjana on malli, jossa jalustaosa on kuusikerroksen, ja jonka päälle tulee katukuvasta sisään vedetty 14-kerroksinen korkea osa.

Tontin pinta-ala on 2 167 neliötä. Rakennusoikeutta paikalla on 8 700 kerrosalaneliötä, mikä merkitsee noin 112:ta asuntoa ja 168:aa asukasta. Lisäksi oikeutta on autojen säilytystilalle 1 100 ja talousrakennukselle 500 neliötä. Liiketilaa maan tasolle on määrä rakentaa vähintään 240 neliön verran.

Nyt paikassa oleva rakennus on korkeudeltaan kuusi kerrosta. Se on opetus- ja palvelutalo, jonka suunnitteli arkkitehti Risto Harju vuonna 1974, ja se valmistui vuonna 1976. Vieressä sijaitsee Oulun Diakonissalaitoksen sairaalakortteli, joka on määritelty Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa maakunnallisesti arvokkaaksi

Asemakaavan muutos mahdollistaa, että rakentaminen voi alkaa sen saatua lainvoiman. Rakentaminen on määrä toteuttaa vaiheittain.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Korkea rakennus taas ainoa kriteeri uudelle rakennukselle, lisää asunkerrospinta-alla. Arkkitehtuuri on taas sitä samaa, eli ei mitään eritysitä kunhan ylöspäin rakennetaan. Eipä ole enää Oulussa katseltavaa keskustassa, samaa tusinarakentamista. Millä ihmeellä Oulusta muka tulee houkutteleva asuinpaikka? Pelkät seinät eivät viehätä keskustan asujaa, saati muualta tulijoita. Tarvittaisiin todellista arkkitehtuuria, väljyyttä, puistoja ja monipuolista ostos- ja kulttuuritarjontaa. Ei ole näkyvissä.....aina vaan samaa bulkkirakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tontille pitää jättää riittävästi tilaa istutuksille, esim. 5-10 m2 asukasta kohti, paikkaan, minne paistaa aurinkokin joskus. Viljelylaatikoita ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten vielä pieni tekolampi ja sen rannalle puusauna, ja jos vielä golfkenttäkin olisi, niin ei tarvi kotoa poistua kuin litliin ja alkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun itse Intiössä joka on iso asuinalue palveluinaan kaksi kauppaa - joista toinen Värtön puolella, ei siis kovinkaan kaupunkimainen asuinalue jossa olisi pubeja ja muuta palvelua lähellä, samaa tehdään nyt ympäri ämpäri Oulua kuten Alppilassa vanhan Rajavillen seutuvilla, hyvää sentään on se että taloihin tulevat hyvät parkkitilat, pääsee sitten sinne palvelujen piiriin kaupungin ulkopuolella kuten varmaan ajatuskin oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älyttömän epäloogisia ja älyttömän sekavia nuo argumentit tällä palstalla vastustaa korkeampaa rakentamista Oulussa. Epäloogisia niin monintahoin, että vaikea edes vastata niihin... Joillakin menee täysin överiksi esittäessään 40- tai jopa 100-kerroksisia rakennuksia. Toiset taas eivät sallisi korkeuksien nostoa lainkaan sillä perusteella, että Ouluun tulisi "torahampaita". Tämä on täysin mielipide kysymys, onko ne torahampaita vai ihan kaupunkirakenteeseen kuuluvia hienoja kerroksellisia elementtejä. Ihmiset ovat täysin sokeita niille keskustan masentaville maisemille, joita Oulusakin riittää. Matalia, ränristyneitä taloja. Kortteleita, jotka koostuvat useasta yksittäisestä pienestä rakennuksesta. Erittäin epäkaupunkimaista, Jos me halutaan näyttää, että täälläkin "pohjanperukoilla" on elämää, niin ei me voida elää jatkuvasti siinä kirkonkyläarkkitehtuurissa ja - kaavoituksessa. Jotkut perustelevat huonoilla tuulolosuhteilla ja auringonvarjoilla. Ei muutama torni keskustaan tuo minkäänlaista negatiivista vaikutusta tähän asiaan, vaan se tuo hienon siluetin Oululle. Tehdään Oulun keskusta hallitusti korkeana. Asemanseutu myös korkeana, Kirkon ympäristö matala ja perinteisenä. Ja vielä ratikka kulkemaan Saaristonkatua, Uusikatua, Torikatua jaTuiran Siltoja sekä Kajaaninkatua pitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä talo tuo vanha. Moni asunnoton olisi muuttamassa siihen ihan mielellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, niin varmaan olisi muuttamassa keskustan parhaille paikoille. Kukas heidän vuokrat maksaisi? Totta puhuen ei ole homeinen talo sopiva kenellekään asuinpaikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kaikkea sitä ahneuen nimissä tehhäänkin. Ei enää mittään järkeä tuossa rakentamishommassa. En ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi sinunkin joskus käydä kaupungissa katsomassa nykyaikaa voi silmäsi avautua. Helppoa se on huutaa kateellisena siellä periferiassa keskellä ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumalähiötäkö ne oulun keskustasta tekee? Ei noissa torneissa muutten viihdy muut kuin ne ylimpien kerroksen asukaat joille ainoastaan jää näköalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä siittä keskustasta sit pitäs tehä? Ihan sama mitä sinne tekee nii aina se on väärin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun keskustassa on asukkaista sinne saadaan myös palveluja. Nyt naristaan sitä keskusta on autio...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti keskusta pitää säilyttää toimistoalueena, jossa käy muutama ihminen arkisin klo 9-15 välillä, muuten ei ristinsieluakaan missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No NYT !
Nyt on hyvän kuuloista suunnitelmaa tyrkyllä ouluun. Täysin oikea suuntaus ja just siellä, eli ydinkeskustassa, missä pitääkin olla suunta tuohon malliin. Lisää tätä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image