Oulu

Val­tuus­toa­loit­teen tavoitteessa kaikki Oulun julkinen rakentaminen olisi puuta jo vuonna 2021 – "Pohjois-Suomessa on osaamista, ja raaka-aine kasvaa metsissämme", sanoo aloitteen tekijä Jenni Pitko

Valtuustoaloitteessa esitetään puurakentamisen ohjelmaan Oululle. Naapuripaikkakunnalle Pudasjärvelle rakennettiin pari vuotta sitten maailman suurin hirsikoulu.
Oulu 2.12.2019 22:18
Antti Ervasti

Oululainen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Jenni Pitko (vihr.) esittää maanantaina jättämässään valtuustoaloitteessa, että Oulussa tehtäisiin kunnianhimoinen puurakentamisen ohjelma ja asetettaisiin tavoitteet puurakentamiselle niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

 

Aloitteessa ehdotetaan, että tavoitteen mukaan puolet kaikesta rakentamisesta olisi puurakentamista vuoteen 2025 mennessä. Jo vuodesta 2021 lähtien kaikki Oulun julkinen rakentaminen olisi aloitteen mukaan puurakentamista.

 

Pitko perustelee aloitettaan sillä, että rakentaminen aiheuttaa ilmastoa lämmittävistä kasvihuonepäästöistä Suomessa noin 5-7 prosenttia. Puurakentamisella korvattaisiin paljon päästöjä aiheuttavia betonirakenteita. Puurakennus toimii myös hiilivarastona, ja puurakentaminen toisi euroja aluetalouteen.

 

Pitko arvioi, että Pohjois-Suomessa on osaamista suunnittelussa ja toteuttamisessa myös vaativaan puurakentamiseen. Myös raaka-aine kasvaa metsissämme.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti Pitkon ehdotukset eivät etene,tulee lyhyt ikäisiä taloja jos ne rakennetaan puusta.Ennen vanhaan puiset talot olivat pitkäikäisiä kun ei lotrattu veden kanssa niin paljon kuin nyt,ja seinät vanhoissa taloissa falskasi hirsien raoista jota nyky taloissa ei hyväksytä energia säästöjen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan taas ajateltu kuinka hengenvaarallisia puutalot on verrattuna tiili/betoni versioihin. Ei kannata lähtä pellleilemaan ihmisten hengellä oman viheraatteen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsis puu lahoaa helposti palaa menkää europpaan niin siellä on vanhoja rakennuksia ja kestävät rakenettu jo keskiajalla espanja italia ja jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että tulevaisuuden sairaalasta osa on sitten puuta..hölmö ajatus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua kun pitäisi olla hhilinieluja sitten niistä tehdään taloja. Näiden joidenkin poliitikkojen jutut menevät joskus pahasti ristiin ja kun sitten kysytään halutaan tarkennusta niin joo ulla on mummolaan kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos muutetaan samalla kaikki rakennukset puisiksi. Kaupungin talo yms :)). Tulisi sellainen puu pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitko voisi junamatkoillaan pohtia myös tavallisten ihmisten selviytymistä arjessaan. Työttömiä, sairaita, moniongelmaisia. Mutta EI. Aina pukkaa ihme ehotuksia arkkitehdiltä ja ne ehotukset kiertävät kovin kaukaa suurimman osan ihmisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnianhimoinen ilmastotavoite kuulostaa Suomessa päättömältä haikailulta. Pelkkää flirttailua samanhenkisten keskuudessa. Oikeasti meidän jutut eivät vaikuta asiaan mitenkään. Se on kovin kiusallinen totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevä aloite. Ilmastopäästöt ovat huomattavasti suuremmat betonirakentamisessa verrattuna puurakentamiseen, jos rakennetaan oikein. Hirsitalot ovat kestäneet satoja vuosia,betonitalot 20-30 vuotta. Betonirakennuksessa alkaa yleensä saneeraus jo kahden vuoden päästä valmistumisesta mattolattioisa, kun voc-yhdisteet alkavat tulla esiin.
Rakennus voidaan käyttää vielä hyödyksi lämmöntuotannossa, kun se joskus puretaan. Toisin on betonirakennuksessa, missä purkujätteet vielä lisäävät päästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime viikolla Pitko blogissaan vastusti metsien hakkuuta. Puu tulee nyt vihreiden mielestä,varmaan kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli meidän hiilinieluista tehtäisiin asuntoja? Mutta kuitenkaan puutehtaita ei saa pohjoiseen sijoittaa vaan kiinaan. Autoilu pitää vaihtaa laatikkopyöriin. Keskustan alueelta pitää kieltää autoliikenne. Melko sekopäistä porukkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä. Suosittelen kuitenkin betonia. Se on kestävämpää ja senkin raaka-aine saadaan luonnosta, kuten myös kaikki muut maailman raaka-aineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:41
Rinne vetää muodolliset hallitustunnustelut pikavauhtia – tavoitteena saada hallitus kasaan tiistaina
17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image