Oulu

Valmentaja Mikko Törmälehto kertoo, miksi kitudieetti tai raju treeni eivät tuo toivottuja tuloksia: "Usein tavoitteemme eivät lähde aidosti itsestämme"

Mikko Törmälehdon mukaan ihmiset eivät käy kuntosaleilla tai lenkkipoluilla muutamaa kertaa tai muutamaa kuukautta enempää, ellei toiminta ole tavoitteellista. KUVA: Kati Valjus
Oulu 19.3.2019 20:55
Kati Valjus

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun kuntosalien eteisissä kenkäröykkiöt ovat harventuneet huomattavasti tammikuun alun tungoksesta. Uuden vuoden lupaukset alkavat rakoilla.

Valmentaja ja tavoiteguru Mikko Törmälehto tietää, miksi näin käy.

– Asetamme itsellemme huonoja tavoitteita. On tutkittu, että orientoiva reaktio kestää muutaman kuukauden, ja sitten pitäisi jo löytää samasta asiasta uutta mielenkiintoa, jotta motivaatio pysyy yllä. Jos tavoitteesta puuttuu aito merkityksellisyys, kiinnostus hiipuu.

Huonon tavoitteen tunnistaa siis siitä, että siitä puuttuu merkityksellisyys.

– Usein tavoitteemme ovat jonkun toisen tavoitteita eivätkä lähde aidosti itsestämme. Äidin, isän, pomon tai vaikka naistenlehtien. Muilta omitut tavoitteet eivät tue omia arvojamme.

Törmälehto tietää tavallaan sahaavansa omaa oksaansa, kun sanoo lyövänsä faktat pöytään kohdatessaan asiakkaan, joka sanoo tarvitsevansa piiskurin.

– Kovalla treenillä ja kitudieetillä päästään kyllä lyhyellä aikavälillä tuloksiin. Mutta pitkällä aikavälillä mikään ei muutu, eli on melko varmaa, että ihminen palaa takaisin huonoihin tottumuksiinsa, ja koko homma aloitetaan taas syksyllä alusta.

”Ei kukaan voi olla loppuelämäänsä syömättä herkkuja. Sitten kun sorrut, koet tuottaneesi itsellesi pettymyksen ja saatat luovuttaa kokonaan. Ylipäätään mitä enemmän joudut käyttämään itsekuria, sitä huonommat konstit sinulla on käytössäsi.”

Mikko Törmälehto

Voisi ajatella, että juuri tämän tyyppinen ”tavoitteellisuus” lihottaisi mukavasti treenarin lompakkoa. Törmälehto haluaa kuitenkin olla muuttamassa koko ammattikuntansa asennetta. Käyttäytymistieteisiin perehtynyt treenari peräänkuuluttaa arvojohtoista valmennusta.

– Kaikki käyttäytymisemme perustuu loppukädessä arvoihimme. Ihmisen käyttäytyminen palautuu aina siihen, mitä hän arvostaa.

Valmentajan tärkein tehtävä on antaa asiakkaalle keinoja motivoida itse itseään.

Tavoitteita tarvitaan, sillä aivoille ei riitä "ihan kiva".

– Jos ajattelee, että voisin ehkä vähän lisätä kuntoilua, niin lisäämättä luultavasti jää. Jos tavoitteet eivät ole kirkkaana mielessä, niihin pyrkiminen helposti unohtuu.

Hyväkin tavoite voi kaatua.

– Usein syynä on, että keinovalikoimamme eli työkalupakkimme on riittämätön.

Esimerkiksi joustamattomuus on tavoitteiden saavuttamisen pahin vihollinen. Jollekulle toimii tarkka, toiselle väljä tavoite.

– Pääasia, että tavoite on sellainen, että se sytyttää.

Törmälehdon titteli ”tavoiteguru” viittaa hänen ja Lasse Seppäsen yritykseen, jossa miehet työskentelevät missionaan mahdollistaa ihmisille parempi onnistuminen oman elämänsä tavoitteiden saavuttamisessa.

– Samat tavoitteisiin liittyvät lain-alaisuudet pätevät kaikessa elämässä. Elämäntapamuutoksesta puhutaan yleensä liikunta- ja ruokailutottumusten muuttamisena. Mutta aina kun jotain asiaa, vaikkapa uraa tai parisuhdetta, halutaan pysyvästi muuttaa, joudutaan muuttamaan tapoja.

Mikko Törmälehto

Personal trainer, tavoiteguru.

Syntynyt Paltamossa vuonna 1983.

Osakas ja yrittäjä Huippumoodi Oy:ssä.

Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylän yliopisto.

Liikunnanohjaaja AMK ja YAMK.

Ammattivalmentaja, Lapin urheiluopisto.

Kirja Valmennuksella voittoon julkaistiin Fitran kustantamana 2018.

Tavoitevalmentaja-koulutus Oulussa ja Espoossa puolivuosittain.

 

Kommentoi

Voitto on onnistunut kokoamaan työntekijöikseen todella kovan luokan ammattilaiset ja Mikko on yksi heistä. Kahvakuulamies Kilpeläinen on tehnyt ja tekee hyvää työtä hyvän tiiminsä kanssa. Huippuporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 vuotta tavoitteena ollut siirtää lihaskunnon avulla leikkausta. Nyt se operaatio on edessä ja sit takaisin salille kuntoutuun eläkepäiviä varten. Tavoitteiden ei tarvitse olla aina muille näkyviä, mutta niillä voi olla mieletön vaikutus omaan elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta taustalla on usein epärealistinen käsitys siitä, paljonko arki vie voimavaroja, jolloin itseltä vain vaaditaan likaa. Jos ihmisen pyytää arvioimaan, miten ensi vuosi menee, hän railakkaasti yliarvioi omat voimansa ja aliarvioi arjen raskauden. Ihmisen mielessä arki on aina tasaista ja yllätyksetöntä. Koskaan ei sairasteta, ja jos sairastetaan, toivutaan nopeasti. Unta ja lepoa saa aina riittävästi. Kukaan läheinen ei kuole tai tule muuta murhetta ja yllätystä. Mahdollinen työpaikan vaihto, uuden alan opiskelu, raskaus ja synnytys hoidellaan siinä vasemmalla kädellä muiden projektien ohessa. Kun taas katsotaan mennyttä vuotta, huomataan ettei arki koskaan ole sellaista. Olikin influenssa koko perheellä, siitä toivutiin monta viikkoa, oli huonoja öitä ja väsymystä, oli surua ja pettymyksiä, tai arki pelkkä lista asioista, joita pitää suorittaa joka ikinen valveilla olon hetki. Itse asiassa se pelkkä arki vei niitä voimia niin, ettei niitä riittänyt niin isoon projektiin kuin elämäntapojen muutos on.
Laihdutus harvoin kaatuu aktiivisuuden puutteeseen, vaan nimenomaan unen, levon, ilon ja rentoutumisen puutteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen hyvä ja analyyttinen kirjoitus, jota realistina ja lapsiperheen vanhempana on helppo tukea. Artikkelin tavoitteellisuudesta voi myös olla samaa mieltä. Ulkomuotoonsa tai kuntoonsa kyllästynyt kyllä pystyy juuri siihen kuukauden parin treeniin tai muuhun elämäntapamuutokseen, mistä artikkeli kirjoittaa. Jakso päättyy siihen mainitsemaasi todelliseen arjen poikkeamaan jossa jokin muu tavoite ajaa elämäntapamuutksesta ohi. Sanoisin, että tärkeintä on keksiä pysyvä muutos eikä tehdä elämästään rääkkiä - monilla se on sitä jo valmiiksi. Jätä päivittäinen napostelu pois, nostele kahvakuulaa kotona 10min ennen jokaista suihkukäyntiä, osta leukojenvetotanko ja ota tavoitteeksi saada yksi, viisi, kymmenen, viisitoista leukaa. Jokainen keksii kyllä mitä pieniä asioita voisi helposti noudattaa loppuelämänsä - ja mitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
19:52
Vain Teemu Pukin kuorsaus voi viedä Huuhkajien maalivahdin yöunet: Paineet ovat etuoikeus, Lukas Hradecký sanoo
18:46
Raahelaisperheen tragedian karuja taustoja käytiin läpi oikeudessa – ”Sen jälkeen hän ei ollut enää veli meille” Tilaajille
18:32
Huuhkajat kohtaa Armenian karvaan tappion jälkeen – peliin lähdetään itsevarmuudella: "Yritetään heti aloittaa maalilla"
18:15
Mielenosoitus kärjistyi Helsingin lähetystöalueella: Turkin suurlähetystön rakennusta heiteltiin kivillä, yksi otettiin kiinni
69
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
40
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
32
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
27
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
21
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image