Oulu

Valmentaja Mikko Törmälehto kertoo, miksi kitudieetti tai raju treeni eivät tuo toivottuja tuloksia: "Usein tavoitteemme eivät lähde aidosti itsestämme"

Mikko Törmälehdon mukaan ihmiset eivät käy kuntosaleilla tai lenkkipoluilla muutamaa kertaa tai muutamaa kuukautta enempää, ellei toiminta ole tavoitteellista. KUVA: Kati Valjus
Oulu 19.3.2019 20:55
Kati Valjus

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun kuntosalien eteisissä kenkäröykkiöt ovat harventuneet huomattavasti tammikuun alun tungoksesta. Uuden vuoden lupaukset alkavat rakoilla.

Valmentaja ja tavoiteguru Mikko Törmälehto tietää, miksi näin käy.

– Asetamme itsellemme huonoja tavoitteita. On tutkittu, että orientoiva reaktio kestää muutaman kuukauden, ja sitten pitäisi jo löytää samasta asiasta uutta mielenkiintoa, jotta motivaatio pysyy yllä. Jos tavoitteesta puuttuu aito merkityksellisyys, kiinnostus hiipuu.

Huonon tavoitteen tunnistaa siis siitä, että siitä puuttuu merkityksellisyys.

– Usein tavoitteemme ovat jonkun toisen tavoitteita eivätkä lähde aidosti itsestämme. Äidin, isän, pomon tai vaikka naistenlehtien. Muilta omitut tavoitteet eivät tue omia arvojamme.

Törmälehto tietää tavallaan sahaavansa omaa oksaansa, kun sanoo lyövänsä faktat pöytään kohdatessaan asiakkaan, joka sanoo tarvitsevansa piiskurin.

– Kovalla treenillä ja kitudieetillä päästään kyllä lyhyellä aikavälillä tuloksiin. Mutta pitkällä aikavälillä mikään ei muutu, eli on melko varmaa, että ihminen palaa takaisin huonoihin tottumuksiinsa, ja koko homma aloitetaan taas syksyllä alusta.

”Ei kukaan voi olla loppuelämäänsä syömättä herkkuja. Sitten kun sorrut, koet tuottaneesi itsellesi pettymyksen ja saatat luovuttaa kokonaan. Ylipäätään mitä enemmän joudut käyttämään itsekuria, sitä huonommat konstit sinulla on käytössäsi.”

Mikko Törmälehto

Voisi ajatella, että juuri tämän tyyppinen ”tavoitteellisuus” lihottaisi mukavasti treenarin lompakkoa. Törmälehto haluaa kuitenkin olla muuttamassa koko ammattikuntansa asennetta. Käyttäytymistieteisiin perehtynyt treenari peräänkuuluttaa arvojohtoista valmennusta.

– Kaikki käyttäytymisemme perustuu loppukädessä arvoihimme. Ihmisen käyttäytyminen palautuu aina siihen, mitä hän arvostaa.

Valmentajan tärkein tehtävä on antaa asiakkaalle keinoja motivoida itse itseään.

Tavoitteita tarvitaan, sillä aivoille ei riitä "ihan kiva".

– Jos ajattelee, että voisin ehkä vähän lisätä kuntoilua, niin lisäämättä luultavasti jää. Jos tavoitteet eivät ole kirkkaana mielessä, niihin pyrkiminen helposti unohtuu.

Hyväkin tavoite voi kaatua.

– Usein syynä on, että keinovalikoimamme eli työkalupakkimme on riittämätön.

Esimerkiksi joustamattomuus on tavoitteiden saavuttamisen pahin vihollinen. Jollekulle toimii tarkka, toiselle väljä tavoite.

– Pääasia, että tavoite on sellainen, että se sytyttää.

Törmälehdon titteli ”tavoiteguru” viittaa hänen ja Lasse Seppäsen yritykseen, jossa miehet työskentelevät missionaan mahdollistaa ihmisille parempi onnistuminen oman elämänsä tavoitteiden saavuttamisessa.

– Samat tavoitteisiin liittyvät lain-alaisuudet pätevät kaikessa elämässä. Elämäntapamuutoksesta puhutaan yleensä liikunta- ja ruokailutottumusten muuttamisena. Mutta aina kun jotain asiaa, vaikkapa uraa tai parisuhdetta, halutaan pysyvästi muuttaa, joudutaan muuttamaan tapoja.

Mikko Törmälehto

Personal trainer, tavoiteguru.

Syntynyt Paltamossa vuonna 1983.

Osakas ja yrittäjä Huippumoodi Oy:ssä.

Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylän yliopisto.

Liikunnanohjaaja AMK ja YAMK.

Ammattivalmentaja, Lapin urheiluopisto.

Kirja Valmennuksella voittoon julkaistiin Fitran kustantamana 2018.

Tavoitevalmentaja-koulutus Oulussa ja Espoossa puolivuosittain.

 

Kommentoi

Voitto on onnistunut kokoamaan työntekijöikseen todella kovan luokan ammattilaiset ja Mikko on yksi heistä. Kahvakuulamies Kilpeläinen on tehnyt ja tekee hyvää työtä hyvän tiiminsä kanssa. Huippuporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 vuotta tavoitteena ollut siirtää lihaskunnon avulla leikkausta. Nyt se operaatio on edessä ja sit takaisin salille kuntoutuun eläkepäiviä varten. Tavoitteiden ei tarvitse olla aina muille näkyviä, mutta niillä voi olla mieletön vaikutus omaan elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta taustalla on usein epärealistinen käsitys siitä, paljonko arki vie voimavaroja, jolloin itseltä vain vaaditaan likaa. Jos ihmisen pyytää arvioimaan, miten ensi vuosi menee, hän railakkaasti yliarvioi omat voimansa ja aliarvioi arjen raskauden. Ihmisen mielessä arki on aina tasaista ja yllätyksetöntä. Koskaan ei sairasteta, ja jos sairastetaan, toivutaan nopeasti. Unta ja lepoa saa aina riittävästi. Kukaan läheinen ei kuole tai tule muuta murhetta ja yllätystä. Mahdollinen työpaikan vaihto, uuden alan opiskelu, raskaus ja synnytys hoidellaan siinä vasemmalla kädellä muiden projektien ohessa. Kun taas katsotaan mennyttä vuotta, huomataan ettei arki koskaan ole sellaista. Olikin influenssa koko perheellä, siitä toivutiin monta viikkoa, oli huonoja öitä ja väsymystä, oli surua ja pettymyksiä, tai arki pelkkä lista asioista, joita pitää suorittaa joka ikinen valveilla olon hetki. Itse asiassa se pelkkä arki vei niitä voimia niin, ettei niitä riittänyt niin isoon projektiin kuin elämäntapojen muutos on.
Laihdutus harvoin kaatuu aktiivisuuden puutteeseen, vaan nimenomaan unen, levon, ilon ja rentoutumisen puutteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen hyvä ja analyyttinen kirjoitus, jota realistina ja lapsiperheen vanhempana on helppo tukea. Artikkelin tavoitteellisuudesta voi myös olla samaa mieltä. Ulkomuotoonsa tai kuntoonsa kyllästynyt kyllä pystyy juuri siihen kuukauden parin treeniin tai muuhun elämäntapamuutokseen, mistä artikkeli kirjoittaa. Jakso päättyy siihen mainitsemaasi todelliseen arjen poikkeamaan jossa jokin muu tavoite ajaa elämäntapamuutksesta ohi. Sanoisin, että tärkeintä on keksiä pysyvä muutos eikä tehdä elämästään rääkkiä - monilla se on sitä jo valmiiksi. Jätä päivittäinen napostelu pois, nostele kahvakuulaa kotona 10min ennen jokaista suihkukäyntiä, osta leukojenvetotanko ja ota tavoitteeksi saada yksi, viisi, kymmenen, viisitoista leukaa. Jokainen keksii kyllä mitä pieniä asioita voisi helposti noudattaa loppuelämänsä - ja mitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

93
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
64
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
43
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
33
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
31
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
26
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
22
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Olehan varovainen, koska Juttutuvan virallisen totuuden mukaan osakesäästäjän on tunnetusti mahdotonta voittaa massimieh... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image