Oulu

Val­ko­si­pu­liyön kulta-aikoina lii­ke­kes­kuk­sen pu­heen­joh­ta­ja­na toiminut Mikko Keisu uskoo yhä tapahtumaan: "Kylähullua etsitään"

Valkosipuliyö oli erittäin suosittu tapahtuma Oulussa. Tapahtuma houkutteli paikalle väkeä myös Oulun seutua kauempaa. KUVA: Rasila Risto
Oulu 7.2.2018 19:49
Anna Leinonen

Oulun liikekeskus ry:n hallituksen puheenjohtajana 17 vuotta toiminut yrittäjä Mikko Keisu uskoo, että Valkosipuliyö voisi menestyä yhä Oulun keskustassa.

– Ilman muuta tapahtumalle olisi kysyntää. Ruokatapahtumat ovat muodissa.

Valkosipuliyö järjestettiin Oulussa vuodesta 1990 vuoteen 2007 saakka. Sosiaalisessa mediassa virisi viime viikolla keskustelua siitä, että valkosipuliyötä toivotaan takaisin. Myös Kalevan lukijat olivat samoilla linjoilla.

– Kovasti siellä kävi väkeä. Kävijät tykkäsivät, ja myyjät tykkäsivät myös. Myyjiä tuli tapahtumaan ilman sen kummempaa markkinointia, Keisu kertoo.

Heinäkuussa järjestetyn tapahtuman keskiössä oli Rotuaari. Tapahtuma kuitenkin paisui, ja myyntikojuja levittäytyi torille saakka.

Tapahtuman onnistumisen kannalta Keisu nostaa esiin liikekeskuksen entisen toiminnanjohtajan Hemmo Kuuranhallan. Yrittäjän mukaan Kuuranhallan innostus oli avainasemassa siinä, että Valkosipuliyö tuli Rotuaarille.

– Sitten saatiin innostunut porukka kasaan, joka teki tapahtumaa.

Keisu toteaa, että idearikkaat ihmiset ovat yleensä keskeisessä roolissa tapahtumien järjestelyssä. Hänen mukaansa Oulussa kaivataan nyt luovaa otetta. 

– Kylähullua etsitään, Mikko Keisu heittää.

Kotikokkien karnevaali

Valkosipuliyön runko muodostui oululaisravintoloiden myyntipisteistä. Lisäksi mukana oli paljon kotikokkeja, jotka myivät tapahtumassa omia tuotteitaan. Rotuaarin lavalla järjestettiin kisa, jossa etsittiin vuoden parasta valkosipulituotetta.

Tapahtumassa keskityttiin nimenomaan valkosipuliin.

– Ei siellä ollut ilmapallon ja metrilakun myyjiä. Siinä oltiin tiukkana. Se oli kesäinen tapahtuma, jossa valkosipuli oli kokoava voima, Keisu kertoo.

Viimeinen Valkosipuliyö järjestettiin vuonna 2007. Keisu muistelee, että tapahtuman loppumisen taustalla vaikuttivat jonkinlaiset terveysmääräykset.

– Uskon, että ne olisivat viranomaisten kanssa soviteltavissa.

Keisun mukaan Oulussa pitäisi miettiä, mikä olisi se puuhaporukka, joka toisi tapahtumia kaupungin keskustaan. Nyt alueella on monta eri ryhmää. Takavuosien puheenjohtajan mukaan voimat kannattaisi yhdistää.

– Pitäisi olla yksi yhtenäinen porukka, joka miettisi nimenomaan Oulun kaupungin ja keskustan markkinointia. Ei koko Pohjois-Pohjanmaan markkinointia.

Rotuaarin alkuvuodet aktiivisia

1980-luvulla perustetun Rotuaarin ensimmäiset kävelykatuvuodet olivat tapahtumien kannalta aktiivista aikaa. Mikko Keisu sanoo, että Rotuaarin perustamisen aikaan Oulussa ei ollut kaupunkikulttuuria, mutta sitä alettiin tietoisesti rakentaa.

– Hommasimme esiintyjiä ja muuta. Mainoslauseessa sanottiin, että "Tule Rotuaarille. Siellä tapahtuu aina".

Valkosipuliyön lisäksi Kalevan lukijat toivoivat takaisin muun muassa Weindorf-viinijuhlaa. Tapahtuma järjestettiin Oulussa kahtena vuonna. Viinit tulivat Keski-Euroopasta Weindorf-brändin haltijan kautta.

Weindorfin järjestämisvastuu oli Oulun liikekeskuksen sijaan Oulun aikuiskoulutuskeskuksella. Keisu uskoo, että vastaavan kaltainen viinitapahtuma vetäisi väkeä edelleen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Itse kaipaisin takaisin topless-palveluja. Sellaista tapahtumaa tämä maailman aika eniten kaipaisi. Ehdotukseni on Yöttömän yön topless-karnevaali, jossa liiketilat saisivat olla auki koko yön kunhan palvelijat ovat paljain rinnoin. Olisi kerrankin rahalle vastinetta parturoinnissa ja muovimukikaljassa. Samalla tarjoilijattaret voisivat myydä valkosipulijäätelöä ja muovimukiviiniäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei enää valkosipuleita! - jo riittää, tuo aika oli ja meni. Uutta on keksittävä, vaikkapa joku tanssiin liittyvä tapahtuma, kaikille jotakin. Esiintyjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun valkosipuliyöt olivat Rotuaarilla ja torilla, ne olivat hieno tapahtuma. Kun siellä oli mukana paljon kotikokkeja maitattamassa erilaisia valkosipuli tuotteita. Sitten tulivat terveys virkaintoiset terveysviranomaiset ja kielsivät kotikokkien tarjoilut, vedoten johonkin uuteen lakiin tai säädökseen, tuotteita sai tuoda myyntiin vain suurkeittiöissä tehdyillä tuotteilla, vaikka vuosien aikana yksikään ihminen ei sairastunut mihinkään mahatautiin vai vastaavaan.
Lopulta tapahtuma siirrettiin torille omaan karsinaansa ja kilpailua käytiin paikallisten ravintoloiden välillä.
Pikkuhiljaa tapahtuma kuivui kasaan.
Syynä koko hienon tapahtuman alasajoon ovat juurikin liian virkaintoiset viranomaiset, jotka torppaavat lähes kaikki tällaiset hyvät ideat ja tapahtumat.
Mielenkiintoista onkin, että euroopassa ja eteläeuroopassa tällaisia tapahtumia järjestetään useita erilaisia pitkin vuotta, eikä siellä kukaan viranomainen puutu niihin tapahtumiin kieltämällä niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoittelut Mikon "Kylähullu" tittelistä ajatellen Hemmon työtä ! Mukana oli muita enmmän kuin Rotuaarin ravintoloitsijoita. Kaikki sen aikaiset tapahtumat olivat joillekin alueen hallitsija yrityksille punainen vaate. Heidän toiveistaan ja halusta ne lopetettiin kun kauppa ja liiketoiminta häiriintyi niinä päivinä kun tapahtumat oli käynnissä. Terveystarkastuksen avulla saatiin sysättyä syyt siihen että vain suurkeittiövalmistuksella voi olla siellä mukana. Tämä päätös haettiin muka EU- direktiivin määräyksistä pilkulleen ! Mitä EU:n alueella muualla ? Jokaisessa maassa valmistetaan ja myydään katukeittiöiden valmisteita ja ei vielä kansat ole kuolleet heidän tuotteistaan !
Minulla esitys että valitaan toiminnan johtaja jolla kyky ideoida ja luoda yhteishenki alueen tapahtumiin ja toimintaan ! Pohjois-Suomen Messut Oy:n toiminnasta eläkepäiville siirtynyt Aila Jääski olisi erinomainen henkilö kyseisen toimen tehtäviin. Varmasti osaa ja haluaisikin sellaiseen ryhtyä. Itse olen ko. yrityksen kanssa ollut tekemisissä 1970 luvulta saakka ja aina kaikki missä hän ollut työssä mukana ovat alueen ihmisiä ja yrityksiä kiinnostavia toimintoja. Aila Jääski työhön ! ! Saadaan Rotuaarillekin sinne kuuluvaa toimintaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa myös muistella Qstockin alkuaikoja. Kaupungin virkamiehethän pyrkivät estämään myös sen laajenemisen kaikin keinoin, siitä huolimatta että valtuusto asiaa kannatti. Eli ihme että sekään on elossa. Samoin jotain porukkaa oulussa häiritsee kaikki tapahtumat joissa ihmisillä on hauskaa ja aina tapahtumien aikaan alkaa hirveä valitusvirsi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden kaikkien tapahtumien kuolemaksi on käynyt se, että ne on siirtyneet jonkun messuorganisaation järjestettäviksi jolloin ne alkaa muistuttaa toisiaan ja lopulta huipentuvat siihen, että kylän juopot juo siellä kaljaa muovimukeista. Olisiko Oululla kanttia pyörittää omaa tapahtumaa, ilmainen, ilmaiset myyntipaikat ihan vaan kulttuurin edistämisen tähden. Ekat kaksi valkosipuliyötä oli tällaisia kotikutoisia ja kivoja. Oli ns hyvä pöhinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä vaadi mitään muuta kuin ravintolapäivän, jonka teema on valkosipuli. Seuraava ravintolapäivä on jo 18.2.,sitä seuraava toukokuussa. Ehdotan että liikekeskus tarjoaa ilmaiset myyntipaikat Rotuaarilta haluaville, ja se on siinä. Idean saa lainata vapaasti ja laittaa toimeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en vieläkään jaksa ymmärtää, mikä vetää ihmisiä tuollaisiin massatapahtumiin kuten Valkosipuliyö tai Weindorf. Ihmisten mielisssä tällaiset suurtapahtumat ovat jotain ylevää kaupunkikulttuuria. Mutta miksi? Aivan samalla tavalla Rotuaaripiknikit ja muut sellaiset ihmetyttävät, että mikä vetää ihmisiä paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin menossa kerran Rotuaari piknikille ja käännyin portilta takas.Aivan kamala..pieneen tilaan aivan liikaa ihmisiä sullottu.Talot ympärillä eikä taivasta näy reunoilla.Parempi kaikkeen on tori tai Kuusisaari,joka tosin sekin pilattu (kuusisaari).Hyvä olis ollut myös Hollihaan puisto.Joka sekin pilattu..yäk.Pitkät olis perusteluni joten en jatka enempää perusteluja että miksi entiset oli parempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi saaha valkosipuli viranomainen joka ei tulkishe sääntöjä/asetuksia just.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi enään olla pahempaa hengityksen hajua kun valkosipulin ja alkoholin sekoitus huh! Huh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä, ja valkosipuliyössä 20.000 muutakin. Jää Asko vaan kotiin, ei ole pakko tulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sohvilta pois, jos nyt ei sitten ihan tuota määrää niin puoletkin riittää.
Ja se tehdään oikealla markkinoinnilla, sekä kohtuuhinnoilla tuotteet.
Ei se muuta tarvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä syön. Maailman vanhin antibiootti. Ei flunssaa neljääntoista vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image