Oulu

Valkee: Ylen MOT-ohjelma yksipuolinen ja virheellinen

KUVA: Pekka Ala-aho
Oulu 13.3.2012 12:21
Pekka Rahko

Ylen maanantainen MOT-ohjelma Valkeen kaamosmasennuksen hoitoon kehittämästä korvavalosta ei saa yhtiössä kehuja.

”Ohjelma oli tehty hyvin tarkoituksenhakuisesti ja siitä oli huolella leikattu pois se, mikä osoitti tieteellistä pätevyyttämme”, kertoo ohjelmassa haastateltu tutkimusjohtaja Juuso Nissilä.

Nissilän mukaan ohjelmasta jätettiin pois muun muassa keskustelu, missä ”aika kriittisesti pohdittiin tulosten ja plasebon välisiä suhteita”.

”Siinä osoitettiin, että plasebokin huomioiden meidän tuloksemme ovat samoja kuin kirkasvalolla saaduissa samoissa koeasetelmissa”, Nissilä jatkaa.

Tulkinnoissa tutkimustuloksista oli Nissilän mukaan asiavirheitä ja vakuuttavimmat tulokset oli jätetty mainitsematta.

”Tutkimusten määrä on keskeneräinen, mutta laadullinen näyttö riittää toteamaan, että tämä on tehokas hoito”, Nissilä summaa Valkeen neljän vuoden tutkimuksen tulokset.
 

Lue lisää 14.03.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Toimii minulle ja kavereilleni. Suosittelen Valkeen käyttöä kaamosaikaan etenkin kaikille kriitikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MOT himmensi korvavalot. Kiitos MOT! Nyt kevätauringon häikäistessä kannattaa hankkia Valkeen pahimman kilpailijan tuote: PIMEE valotulpat korviin. Suojaamaan liialliselta kevätpirteydeltä. ;-) www.pimee.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on oikiaa Oululaista innovaatiota...ja kaikki pirun tutkimukset romukoppaan ku mitään näyttöä ei oo. "Valo korviin ja hymy kans..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä. Mutta tiesän että kaikki jotka ovat sitä kokeilleen ovat minulle sanooneet että se toimii. Toimii joko korvalappuina tai sitten ihan tavallisina lamppuina. Itse en jaksa uskoa siihen koska luulen että nimenomaan ihmisten siihen kohdistama usko luo pohjan positiivisille vaikutuksille. Perustelen luuloni sille miten helposti ihminen saadaan esim. mainosten tai tietynlaisten markkinointien vaulola ostamaan melkein mitä vain. Ihminen on olento jonka toteamukset ja kokemukset pohjautuu useasti tietynlaiseen uskomukseen ja uskomuksen kautta vaikuttaa jopa ihmisen hyvinvointiin. en tarkoita raamatullista uskoa vaikka luulen että myös kristinusko on yhtenä osa-alueena vahvistanut tai pikimmiten valmistanut meitä markkinamiesten puheille. Mutta eikös sitten tämä ole hyvä asia? No jos joku joku päivä kovasti uskoo että tuo valo parantaa syövänkin ja niin käy riippumatta siitä paransiko se valo, vaiko joku muu niin eikös asia sinällään ole positiivinen. Mutta terveysvaikutteita ei saa lain mukaan markkinoida ihan miten vain, markkinointiin sisältyy muitakin eettisiä ja nimenomaan lainopillisia rajoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän aikaa sitten kiiri tieto, että maailmalla niin suosittu ja jopa huippu-urheilijoidenkin suosima mangneettiranneke oli osoittautunut huuhaaksi.
No ei se mitään Oulun poijaat väsäsivät korvavalon ja homma toimii.
Onko rikos huijata pöljää? MOT-ohjelman mukaan on, mutta minun mielesäni ei: tyhmiltä rahat pois! Ei ole pöljää pyytää humpuukista paljon rahaa, vaan tyhmää on maksaa siitä. Ostakaa ihmiset korvavaloja ja jos saatte rahoillenne vastinetta , niin mikä sen mukavampaa. Kaikki hyötyy: sinä saat aivoille valoa, poijjaat saavat massia ja MOT-ohjelma saa syyn tehdä ohjelmaa sekä me kommentoijat voidaan inistä täällä netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa masentuneista hyötyisi siitä, että he hoitaisivat ja antaisivat itselleen aikaa joka aamu tuon 10 minuuttia. Ihan sama, ottaako korvavaloa, kirkasvaloa vai ottaako jalkakylvyn tai viettääkö tuon ajan rentoutus-cd:tä kuunnellen. Masentuneet ovat porukkaa, jotka eivät ole jaksaneet huolehtia omasta hyvinvoinnistaan edes tuota 10 minuuttia päivässä. Jo pelkkä huomion osoitus itselle ja motivoituminen oman hyvinvointinsa edistämiseen kohottaa mielialaa. Saatika, jos jotkut lääkärit ja insinöörit ovat SINUSTA kiinnostuneita, täytättävät SINULLA ihailtavan määrän kyselylomakkeita SINUN elämääsi liittyen, varaavat SINULLE ajan erikoislääkärille ja muuta vastaavaa. Ihan tosi, Valkee voi olla ihan hyvä, mutta ihan samaan lopputulokseen mahtaa päästä vähemmälläkin rahalla vaikkapa nyt niin, että joku naapuri tulee kahviseuraksesi 10 minuutiksi joka aamu :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kate on ainaki vehkeillä! Parin euron osista kasattu hömppälaite maksaa melkein 200 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Placebo-vaikutusta tai ei, pakko myöntää, että minulla kyllä toimi, vaikka olenkin järki-ihminen. Halpa hinta siitä, että sain olla toimiston Duracell-pupu marras-joulukuun ajan muiden nuokkuessa talvihorroksessa. Ja korvavaikutkin sulivat mukavasti kuumuudessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valo voi todellakin päästä korvakäytävän kautta aivoihin saakka. Rakenteet ovat korvassa sellaiset, että valo läpäisee ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa sitten ihmeessä miten. Korvan rakenteessa ei ole mitään mikä reagoisi valoon, kuten esim. silmässäkään ei ole mitään mikä reagoisi ääneen. Viimeistään kai valo tyssää sisäkorvan simpukassa, joka on nesteen täyttämä. Korvan reseptoritkaan eivät välitä valoa milläänlailla aivoihin, koska se ei ole niiden tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sama asia kun ottaa maglaitti taskulampun ja laittaa vain sen päätä vasten niin ajaa saman asian kuin korvavalo? Jo on höpötykset huipussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Valkeen keksijät olisivat olleet joskus oikeasti masentuneite, he kyllä ymmärtäisivät, että jo pelkkä huomion, myötätunnon ja ymmärtämisen osoittaminen auttavat. Repesin täysin MOT -ohjelman siinä vaiheessa, kun kerrottiin, että ensimmäiset 13 tutkimuksiin osallistunutta kävivät päivittäin jossain kodin ulkopuolella valoa saamassa. Sen lisäksi he kävivät eli pääsivät viikottain lääkärin juttusille. Tuli ajatus, että Valkee on huikee hömppäkeino auttaa masentuneita ilman lääkettä. Samaan pyrkivät lääkeyhtiöt mielialalääkkeillä. Lopputulos on kuitenkin riippuvainen vain ja ainoastaan siitä, miten siihen masentuneeseen ihmiseen suhtaudutaan. Niin Valkee kuin lääkekin auttavat, mikäli potilasta kuunnellaan, häntä tavataan tiheästi ja säännöllisesti, hänen kanssaan myötäeletään, hänen asiansa ja vaivansa otetaan vakavasti jne. jne. Pelkkä lääke tai valo harvoin parantavat lumevaikutusta kummemmin. Tämän tietää jokainen oikeasti masentunut ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En uskonu koko korvavalo hoitoon ennen ohjelmaakaan. Koko idea on vaan täysin hullu:) valitettavasti näin se vaan on. Vain Amerikassa laite voi mennä kaupaksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa järkytävän asenteellinen juttu Motissa. Näkökulma oli päätetty ensin, juttu tehty sitten. Valkeen vakuuttavimmat tulokset jäivät mainitsematta ohjelmassa, mutta sehän oli tietoinen valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tottakai on näkökulma jo valmiina. Ei kait tosta olisi mitään aihetta tehdä ohjelmaa, ellei taustalta olisi jotain ristiriitaisuuksia tullut esiin ennen ohjelman tekoa. Ja eiköhän tuossa ohjelamassa aivan riittävästi jo tutkimustuloksia käyty läpi :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image